跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

hashtag影視迷勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

Hi

今個Sunday開學啦!
我大囡編咗入A班,返9:00 ~ 10:00 a.m.,睇下有無機會做同學仔吖!:lol

[ 本文章最後由 hallonatalie 於 08-8-14 12:16 編輯 ]

大宅

原文章由 hallonatalie 於 07-8-31 17:17 發表
Hi

今個Sunday開學啦!
我大囡編咗入A班,返9:00 ~ 10:00 a.m.,睇下有無機會做同學仔吖!:lol

Hi hallonatalie
我仔仔都係A班架, 你囡囡返學慣唔慣呀?

子爵府

Hi 我個女讀B班

洋房

hello!

我仔仔都係A 班

大宅

你地有無陪小朋友上堂呀? 我陪o左2/9 & 3/9 兩日, 仔仔2/9返學不時問我走得未, 3/9返學有茶點食即刻開心晒重話"拿!我都話中間有野食架啦!" 個為食豬原來因為2/9無茶點唔開心, 之前係哥哥話俾佢知返學有野食既. e幾日返黎都有話我知食o左的咩. 每日放學都好開心.

翡翠宮

HI, 各位兆安佳寶既媽咪,
小囡將於明年讀K1, 已報此學校亦比取綠, 我聽好多媽咪街坊講此間學校好, 但当我再問有乜好時, 都冇人能回答我, 所以想問下正在校內讀之子女媽咪.
我所知既係活動教學, 沒有功課沒有黙書考試, 只做評估, K1只会做線條練習, 教A~Z , 还会教什麼 是否有個華裔既英文老師安排每天上英文堂 , 是否有專科老師安排每天教普通話 是否每天都会上英文及普通話堂
我見室內有個好大既棚架SIR滑梯, 老師能否看管著每一個小朋友, 不会跌落黎嗎 因这点我先生較為緊張, 小朋友有碰撞係冇所避免的, 怕会跌落黎發生意外喎, 我都同佢講老師会睇住
是否課外活動並不多, 需唔需要額外收費 校內外活動有嗎 親子活動有嗎
唔好意思, 咁多問題, 希望有家長可以解答, 謝謝!

瑪瑙宮

hashtag影視迷勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

咦~~原來都有兩位同學仔係同我囡囡一班喎!

我都識得B班嘅同學仔架!

有機會家長會可以相認喎!:lol

瑪瑙宮

aurora1204,

妳有無去school visit吖??-(
有問題的話,我諗校長同老師都好樂意回答妳嘅!
K1真係無功課做,最多都只係下學期會有線條練習咋!
校內有一個外藉+一個本地英文老師教英語,仲有一個普通話老師,逢一三五有一個時段上英文課,二四就上普通話課!
中英數都有教喎!
課外活動都係未有,親子活動咪係每個星期睇圖書,啱啱嘅"刷牙記錄"同埋"種花"囉!

原文章由 aurora1204 於 07-11-13 09:56 發表
HI, 各位兆安佳寶既媽咪,
小囡將於明年讀K1, 已報此學校亦比取綠, 我聽好多媽咪街坊講此間學校好, 但当我再問有乜好時, 都冇人能回答我, 所以想問下正在校內讀之子女媽咪.
我所知既係活動教學, 沒有功課沒有黙書考試 ...

翡翠宮

原文章由 hallonatalie 於 07-11-13 17:03 發表
aurora1204,

妳有無去school visit吖??-(
有問題的話,我諗校長同老師都好樂意回答妳嘅!
K1真係無功課做,最多都只係下學期會有線條練習咋!
校內有一個外藉+一個本地英文老師教英語,仲有一個普通話老師,逢一三五有一個時段上 ...

hallonatalie, hi,
謝謝回覆. 其實我去過兩次, 第一次係報名, 当時上堂中, 冇得參觀, 問老師野時就話面試当日校長会講的. 第二次去既時候係面試当日, 校長都有話有英文及普通話堂上, 我都見有外籍老師响度, 不過唔知係唔係駐場响度, 定还是只係一星期黎一兩日個隻.
係唔係每個星期都要睇圖書嫁, 几好喎, 咁要唔要做閱讀報告

子爵府

原文章由 aurora1204 於 07-11-14 09:33 發表

謝謝回覆. 其實我去過兩次, 第一次係報名, 当時上堂中, 冇得參觀, 問老師野時就話面試当日校長会講的. 第二次去既時候係面試当日, 校長都有話有英文及普通話堂上, 我都見有外籍老師响度, ...

閱讀報告K1唔需要做, 但K2要做, 但做既好簡單, 問小朋友邊個同佢睇故事書, 鐘意故事書既情度, 同再畫幅畫甘

翡翠宮

原文章由 PoPo 於 07-11-14 12:07 發表

閱讀報告K1唔需要做, 但K2要做, 但做既好簡單, 問小朋友邊個同佢睇故事書, 鐘意故事書既情度, 同再畫幅畫甘

原來係咁, 謝謝你回覆, 你小朋友讀得開心嗎? 喜歡返學嗎?

瑪瑙宮

所有老師都係學校請返嚟嘅,日日都會見到佢哋架!

原文章由 aurora1204 於 07-11-14 09:33 發表

謝謝回覆. 其實我去過兩次, 第一次係報名, 当時上堂中, 冇得參觀, 問老師野時就話面試当日校長会講的. 第二次去既時候係面試当日, 校長都有話有英文及普通話堂上, 我都見有外籍老師响度, ...

翡翠宮

原文章由 hallonatalie 於 07-11-14 14:06 發表
所有老師都係學校請返嚟嘅,日日都會見到佢哋架!

还有一样最想問, 就係你覺得校長, 老師以及嬸嬸好人嗎 NICE嗎
小朋友如在校有什麼問題, 会馬上致電联絡家長嗎

瑪瑙宮

我覺得校長,老師以及嬸嬸都好NICE架!:mrgreen:
由於我係在職媽媽,每日返學都係婆婆帶,所以我好少機會接觸到校長 & 老師們!
放心啦!呢間幼稚園我睇到 & 聽到嘅都有好好評價,所以我好放心俾亞囡喺度讀!
嚟緊細囝出年會喺安定幼兒學校讀2歲嘅學前預備班,一年後如果真係跟得上可以直上K1無問題的話,都會同姐姐一齊返佳寶吖!

原文章由 aurora1204 於 07-11-14 14:46 發表
还有一样最想問, 就係你覺得校長, 老師以及嬸嬸好人嗎 NICE嗎
小朋友如在校有什麼問題, 会馬上致電联絡家長嗎

翡翠宮

咁又係, 媽咪也好, 街坊也好, 幼稚園D MISS也好, 連街市D姨姨一聽到"佳寶", 即時叫好.
不果我只想清楚明確地知道边方面好, ANYWAY, 謝謝PO PO & hallonatalie 既寶貴意見.

瑪瑙宮

唔洗客氣!
我見妳都幫囡囡報咗好幾間幼稚園喎!

原文章由 aurora1204 於 07-11-14 15:46 發表
咁又係, 媽咪也好, 街坊也好, 幼稚園D MISS也好, 連街市D姨姨一聽到"佳寶", 即時叫好.
不果我只想清楚明確地知道边方面好, ANYWAY, 謝謝PO PO & hallonatalie 既寶貴意見. ...

翡翠宮

原文章由 hallonatalie 於 07-11-14 16:11 發表
唔洗客氣!
我見妳都幫囡囡報咗好幾間幼稚園喎!

只係三間, 並不多, 因我囡囡係細囡, 我怕難揾到幼稚園, 佢又怕羞响陌生人面前又唔講野, 所以報左多少少囉..., 不過, 以我所見, 好多媽咪都幫自己子女幫几間的. 真係人楝你你楝人lu.

瑪瑙宮

我大囡都係細b嚟,so far果陣我報咗2間咋,一間係全日班 & 近婆婆屋企;另一間就係佳寶,就近自己屋企囉!:mrgreen:

原文章由 aurora1204 於 07-11-14 16:24 發表
只係三間, 並不多, 因我囡囡係細囡, 我怕難揾到幼稚園, 佢又怕羞响陌生人面前又唔講野, 所以報左多少少囉..., 不過, 以我所見, 好多媽咪都幫自己子女幫几間的. 真係人楝你你楝人lu. ...

翡翠宮

原文章由 hallonatalie 於 07-11-14 17:20 發表
我大囡都係細b嚟,so far果陣我報咗2間咋,一間係全日班 & 近婆婆屋企;另一間就係佳寶,就近自己屋企囉!:mrgreen:

我都希望近為主, 唔想坐車先返到學, 小朋友会辛苦的, 同埋..... 因為我努力做人中 , 到時要抱住個細又要湊住個大既, 仲会坐車的話, 真係想死呀:-( :-(

瑪瑙宮

原來係噤!
妳心儀1st choice果間幾時會知結果呀?

原文章由 aurora1204 於 07-11-15 12:27 發表
我都希望近為主, 唔想坐車先返到學, 小朋友会辛苦的, 同埋..... 因為我努力做人中 , 到時要抱住個細又要湊住個大既, 仲会坐車的話, 真係想死呀:-( :-( ...

首頁

尾頁

跳至