嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

我bb呢2日成日打c-egg, 有人教可以俾水佢飲, 但佢唔肯飲, 有無人知其他方法, thanks!!

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

原文章由 bobo_cat 於 07-9-2 17:24 發表
我bb呢2日成日打c-egg, 有人教可以俾水佢飲, 但佢唔肯飲, 有無人知其他方法, thanks!!

我嗰隻之前都成日打egg, 多數係食完無耐, 唔肯飲水可以俾啖奶佢飲, or 整喊佢~我都做唔出架! 咪放佢返床仔, 唔理佢好快就 , 只係試過幾次真係打咗成半粒鐘都未
無乜計,再repeat 飲水試下

禁止訪問

別墅

Thanks for the advice!!

別墅

我BB都有既情況,我試過幫佢掃風掃一陣就冇打c-egg啦!你可以試下:-P

民房

原文章由 bobo_cat 於 07-9-2 17:24 發表

M~有人話如果bb打c egg多數係掃風問題,我個b係我個肚都
已經成日打c egg出到泥都係,岩岩出世個陣一日都可以打成3,4
次,之後我同佢掃風掃耐d同嘛掃好d咁佢就無點打啦,如果佢突然
又打c egg,我就會抱起佢,再幫佢掃下背,咁又無打啦~
可以試下囉

伯爵府

不用擔心, 你bb只有不足2星期大, 常打c-egg係正常架, 因為初生bb既[橫隔膜]未發育完全, 所以會有打c-egg既情況, 你只要比佢飲d水, 或喊一陣(可能放佢在床, 我估一陣就會喊..heehee), 好快就冇事, 大小小就會冇打咁多了.:mrgreen:

17/1~2.81kg;17/2~3.41kg;18/3~5.5kg;29/4~7kg;30/5~7.53kg;17/6~8.1kg;22/7~8.8kg;31/8~9kg;30/9~9.4kg;28/10~9.7kg;29/11~10.3kg;30/12~10.9kg;16/1~10.8kg;28/2~11.3kg;31/3~11kg;30/4~11kg;31/5~12kg;30/6~12kg;17/7~12kg;30/8~12kg21/9~12.7kg;27/10~13kg;29/11~13.5kg;2/1~13.5kg;28/2~13.5kg;13/4~13.25kg

首頁

尾頁

跳至