跳至

首頁
34567...9

尾頁

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

Hello, 各位, 我反來啦, 真係好耐唔見呀.
近這幾個月都是偶然上來. 成個暑假做左奴隸獸, 最近先開始放假

學生既成績係唔可以單睇學校係 Band 幾, 如果學生唔主動學習(能主動學習的學生佔極少數), 作為家長既就要 push 佢地.

一直以來我都日哦夜哦 - 哦亞仔自己溫默書. 我話老師一講左默書範圍你就要開始溫, 但2年啦, 但完全唔自律 !

由呢刻開始我做法要變 - 一開始教果課就要同佢默.

各位媽媽, 努力呀 ^0^

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆 #81 ian723 的文章

日哦夜哦...

[ 本文章最後由 小豬嘜 於 08-9-24 11:13 編輯 ]

禁止訪問

複式洋房

我倆個仔分別讀小二及小五, 我都是每個星期六及日要佢地重温一星期內教過的功課, 包括中英文默書要佢地自己背默, 細仔中英默要佢背, 大仔中默就讀給他聴, 效果不差, 到默書前一日就要他們默多次就得.
不過,大仔小五就快要報分數, 都好緊張. 今年小六升中派位有40幾%升芵中, 所以信心都幾大..

複式洋房

我倆個仔分別讀小二及小五, 我都是每個星期六及日要佢地重温一星期內教過的功課, 包括中英文默書要佢地自己背默, 細仔中英默要佢背, 大仔中默就讀給他聴, 效果不差, 到默書前一日就要他們默多次就得.
不過,大仔小五就快要報分數, 都好緊張. 今年小六升中派位有40幾%升芵中, 所以信心都幾大..

洋房

我個女讀小四。 同你地一樣, 知到黙書範圍就叫佢先默一次, 到黙書前一、兩日再默多次就OK。 雖然出年才升小五, 但聽到評分試都有啲緊張。

大宅

回覆 #6 ian723 的文章

ian723,

Hello!好耐無同你傾計咯!我個女默書好多時係"臨急抱佛腳", 分數緊係唔好啦...所以成日比我話佢, 話得多自己都覺得煩!但唔話佢又唔得...真係激氣!

今日阿女同我講班主任好惡, 英文老師好嚴(所以唔鍾意上英文堂), 阿仔有無同你講學校既情況架.

複式洋房

原文章由 echan767 於 08-9-25 19:44 發表
我個女讀小四。 同你地一樣, 知到黙書範圍就叫佢先默一次, 到黙書前一、兩日再默多次就OK。 雖然出年才升小五, 但聽到評分試都有啲緊張。

要開始儲certificates. 放入File 內, 因將來要用作報校之用, 我曾經幫甥仔做他的Profoilo, 最終升上Tuen Mun 英中. 四五六年級的成績很重要, 因四年級有分數, 五六年級只能看到A, B, C, 級. 另外, 要面試, 所以多些訓練她的表達力, 我的大仔有時會詞不達意...., 我心急同他講埋, 現在學習等待....

複式洋房

原文章由 POPOMA 於 08-9-25 23:20 發表
ian723,

Hello!好耐無同你傾計咯!我個女默書好多時係"臨急抱佛腳", 分數緊係唔好啦...所以成日比我話佢, 話得多自己都覺得煩!但唔話佢又唔得...真係激氣!

今日阿女同我講班主任好惡, 英文老師好嚴(所以唔鍾意上英 ...

介唔介意我搭訕?

不如試試吓一日默一些句子, 到默書前再全部温一次, 小朋友如果見到一大推, 就好自然地怕困難唔願讀, 而且這方法可訓練她有恆心, 小朋友見到自己成績有進步, 便會更有自主性, 見到困難逃避, 是好自然, 教她如何面對困難, 她會一生受用.

另外, 商務書局有一些英文故書跟level 讀, 內有CD,有exercise,我的兒子都追看, 故事都幾有趣, 在香港買好貴, 一套level 2a 要180元(書展售價) , 但我在深圳書城看到散買20人民幣一本, 雖然是簡體字, 但只是一些中文解釋才是簡體字, 全本都是芵文, 又可跟cd 學外國人的讀音, 幾好, 你可試試..

珍珠宮

POPOMA

Ian 第一次默書係 55+?
果日我鬧到佢反肚. 佢喊著賴D字好深, 我問"咁你有冇溫過書 ?" 佢擰擰頭 +_+

今個星期二默書, 呢次我係上個禮拜已經幫佢預備. 所以今次係好好, 佢同我都好滿意 !

前2日我已經同佢默埋"畫雞蛋"啦. 我話唔使溫默左先, 咁你就知咩字唔識, 就集中溫唔識果D.

係呢今年你囡囡讀邊班 ?
你囡囡今日使唔使留校作朗誦綵排 ??

[ 本文章最後由 ian723 於 08-9-26 15:08 編輯 ]

大宅

回覆 #1 ian723 的文章

我女咪同ian一班囉.....hehehe!!

我女第一次中默咪又係唔合格....同ian差唔多分, 佢又係無搵書囉!今次我又鬧又哦佢先肯溫, 就有九十幾分. 希望下次默書佢可以唔駛我咁勞氣, 肯去溫就好咯!

亞女早前自己同老師講佢唔去朗誦表演, 所以唔洗綵排.

珍珠宮

原文章由 POPOMA 於 08-9-25 23:20 發表

今日阿女同我講班主任好惡, 英文老師好嚴(所以唔鍾意上英 ...

我見你女女咁講以為唔同班所以問下.

Ian 佢好鐘意班主任 Mr. So

佢都有話英文老師好嚴, 鬧人果時都幾惡, 不過冇鬧過佢, 所以佢冇話唔鐘意英文堂.

洋房

小一唔同幼稚園, 老師係會嚴小小。不過, 小朋友應該好快適應到。

珍珠宮

原文章由 echan767 於 08-10-1 20:56 發表
小一唔同幼稚園, 老師係會嚴小小。不過, 小朋友應該好快適應到。

我地講緊既小朋友已經小三啦 ^.^

係呢, 你囡囡讀邊班呀 ?

洋房

小女謮4A, 佢就唔覺得啲老師惡。 今年有三個主任教佢果班, 佢話連啲主任都唔惡喎! 你囡囡個英文老師是誰?

珍珠宮

我讀緊3B果個係仔仔.
POPOMA果個係囡囡

仔仔話佢英文老師係 Ms Cheung 長髮瘦身材, 有戴眼鏡.

洋房

Sorry, 攪錯咗添! Miss Cheung 應該係我女女個班主任, 囡囡話佢教書幾活, 應該不錯。 其實每位老師都有自己一套, 囡囡3年班時英文老師每日都同他們默書(溫習), 我又覺得幾好, 到正式默書時都唔使我操心。

水晶宮

HI,我囡囡又係讀3B班,
最近2篇中文作文真係刺激

珍珠宮

Hello, Fion710,

你囡囡叫咩名 ??

琴日派翻第一篇作文, 我仔仔要重作呀. 老師話佢作得唔好, 我睇過, 完全唔貼題mouth:

原文章由 Fion710 於 08-10-2 22:30 發表
HI,我囡囡又係讀3B班,
最近2篇中文作文真係刺激

大宅

回覆 #2 Fion710 的文章

原來又多個同班同學.....好野!

唔知會唔會坐埋同一組呢?

首頁
34567...9

尾頁

跳至