在職全職

跳至

首頁

尾頁

別墅

多年秘書經驗,人工高D, 但怕work life短, 到50幾歲仲有人請嗎?
HR而家人工低D, 但可以做耐D
係咪應該睇長線, 定係唔理, 搵多D錢先?

Rainychan2013  HR會好好多  發表於 14-4-9 13:50

公爵府

開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

不如睇下你自己專長做到邊份工先啦....

可能做做下, 你覺得2份都唔0岩你呢...
.........................................

別墅

兩份都有經驗, 但秘書做得耐D, 可以叫高D人工, 但就怕到時老D冇人要

象牙宮

Anmare 發表於 14-4-4 15:48
多年秘書經驗,人工高D, 但怕work life短, 到50幾歲仲有人請嗎?
HR而家人工低D, 但可以做耐D
係咪應該睇長 ...

秘書... 初几年 有錢途. 人工高d. 亞四工嘛.
如果 不增值. 有机會須轉型. 不然冇前途.

時代不斷轉變. 政府講退休 推遲. 無法子現实歸現实. 哎...
由"老閭角度" 來看先得架. 對不?
你身為為CEO, 會不請 50+? 同一个 level? 請 25yo or 50yo?

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

別墅

333s, cant agree more, 都係疊埋心水做HR. Thx!

OforOsaka  加油。  發表於 14-4-5 01:48
rachel_ching  Agree  發表於 14-4-4 20:33
wcpcelia  add oil  發表於 14-4-4 16:41

禁止訪問

禁止訪問

伯爵府

回覆:做秘書定做HR好

我自己本身就係由秘書轉做hr, 如果有秘書泊到個好老闆,大家夾嘅,當然冇問題,如果唔夾但為左份工都要笑面迎人咁做落去,加上跟耐左一個老闆好難轉工,我果時的老闆有3位秘書,我主力跟佢私人野同慈善野,不過就要搞埋佢2位父母,真係癲到嘔。

後來有機會轉做hr, 由低做起,當然啱啱做人工唔高,冇法啦!過往嘅經驗係hr豪冇作用,但難得人地比機會我地試左,現加都做左5年以上hr, 升到做sr officer, 人工約升到18k/以上, 當然咁啱公司有亂子,我有機會,我覺得滿足架嘞,但始終hr有啲野限時限刻,都有少少困身架

Hr我覺得間間公司都需要,market應該比秘書濶,但2個都係專業範疇,不過我有秘書底,所以有少少服待老細咁湊我經理,所以佢都buy, 佢都話有秘書底係唔同啲

Anmare  我同你case差唔多  發表於 14-4-7 09:31

公爵府

好媽媽勳章

回覆 小談心 的帖子

請問進修依個做HR 得唔得?
http://www.hkma.org.hk/pdf/PDHR_f.pdf

伯爵府

回覆:phoebepanpan 的帖子

我覺得ok wo
我自己果時0經驗,都係係hkma報course應急,我係讀3個月的cert. 夠一般應用,但當然自己要另外背法例,完左個cert就讀degree

你呢個course我有個同事都有讀,讀完佢就topup讀degree

因為我係cert冇得topup

公爵府

好媽媽勳章

回覆 小談心 的帖子

你讀完CERT 就跳級去DEGREE ?

男爵府

引用:我自己本身就係由秘書轉做hr, 如果有秘書泊

原帖由 小談心 於 14-04-05 發表
我自己本身就係由秘書轉做hr, 如果有秘書泊到個好老闆,大家夾嘅,當然冇問題,如果唔夾但為左份工都要笑面 ...
我自己讀hr, 但走咗去做秘書,我都想轉返hr,但hr無經驗真係好少好少公司俾機會你

Anmare  要由低做起囉, 或者睇下之前個post有冇d duties 係hr related  發表於 14-4-7 09:44
rachel_ching  X2  發表於 14-4-6 14:23

伯爵府

引用:回覆 小談心 的帖子你讀完CERT 就跳級去DEG

原帖由 phoebepanpan 於 14-04-05 發表
回覆 小談心 的帖子

你讀完CERT 就跳級去DEGREE ?
係呀!辛苦d囉,不過果時後生嘛,重點公司有資助,緊係讀

伯爵府

引用:Quote:原帖由 小談心 於 14-04-05 發表我自

原帖由 細菌人 於 14-04-05 發表
我自己讀hr, 但走咗去做秘書,我都想轉返hr,但hr無經驗真係好少好少公司俾機會你

...
係呀!我都覺得自己當時幾好彩,冇經驗都請我,不過我都減2000蚊人工入去做架,當時只係搵萬頭嘅我來講,都算多,不過呢啲睇長遠嘅,儲到經驗先可以轉工跳槽

大宅

請問你係邊間讀DEGREE, 大約要幾錢左右, 兩年定三年呀?

男爵府

引用:Quote:原帖由 細菌人 於 14-04-05 發表我自

原帖由 小談心 於 14-04-06 發表
係呀!我都覺得自己當時幾好彩,冇經驗都請我,不過我都減2000蚊人工入去做架,當時只係搵萬頭嘅我來講,都 ...
問題係佢見你無經驗都唔會謮你

伯爵府

引用:請問你係邊間讀DEGREE, 大約要幾錢左右, 兩

原帖由 Freak 於 14-04-06 發表
請問你係邊間讀DEGREE, 大約要幾錢左右, 兩年定三年呀?
我讀hkma那些外國的大學,大約70000左右啦!讀左2年,但因為已經有3至4年前,唔知仲係咪呢個價。同埋 有些人覺得係野雞大學,排名又差,唔值呢個價,不過我公司那時資助一半,咪當攞左個學位先,自己資質又唔係好,就算有top嘅收我,我都讀唔掂啦,就咁就讀左

伯爵府

引用:Quote:原帖由 小談心 於 14-04-06 發表係呀

原帖由 細菌人 於 14-04-06 發表
問題係佢見你無經驗都唔會謮你
Jm, 我都明0經驗有時連in機會都冇,食得檸檬多都唔想再試,但唔好放棄,或者從一些hr mgr嘅秘書開始著手搵,(我曾經係jobsdb有見過,但唔多),有時搵工嘅野,好搞笑好講緣份,唔放棄先有機會

如果願意降低人工,話曬有工作經驗,同fresh graduate 比都有優勢架,咁當然自己都要調節到,人開始大,有家庭,都幾茅盾

公爵府

好媽媽勳章

回覆:小談心 的帖子

:我公司HR 同事就快走, 但好難請人, 因出手太低,又冇乜福利,約左都唔來2nd in ,
下星期有一個肯返, 但都怕做唔長,
我同同事研究過, 如果我轉去做埋HR 唔知得唔得. 當然要老闆同HR 高層阿姐覺得冇問題之餘又肯加我合理人工啦.

大宅

回覆 小談心 的帖子

你公司會資助一半, 真的好好呀, 有公司支持, 辛苦都係值得的, 起碼佢知你要去讀書, 你返學那些日子未能加班, 佢可以體諒嘛...

rachel_ching  X2  發表於 14-4-6 14:26

首頁

尾頁

跳至