跳至

首頁

尾頁

大宅

我bb就快7個半月識得坐但未識”pa”
請問有冇其他bb都係”敢”?
係咪要比她係地下玩多啲呢?

男爵府

謙謙都未識爬

珍珠宮

我亞b都未識爬

別墅

熹熹都係識坐唔識爬

別墅

行行係1月份最細嘅BB(1月31日出世), 佢依家啱啱7個月, 都未識爬...DON'T WORRY ABT THAT LA, 慢慢黎, 可能佢地大舊得滯啫(行行6個半月打針果時20磅, 醫生問識轉身未, 果時佢啱啱識轉咋, 我咪問醫生會唔會好遲, 因為BK好多媽咪話佢地D BB已經識企/爬..., THEN 醫生話因為佢重磅, 所以會吃力D, 叫我唔洗擔心架)
原文章由 baby21 於 07-9-4 00:34 發表

大宅

我個女都係識坐未識爬啦~~我都見過有啲bb係唔爬就學行架喇~~

複式洋房

看書話大部分baby 要8 個月先識爬, 有D早,有D遲,有D會skip 左爬的過程,直接行,所以無所謂

男爵府

謙謙mami就係一個好例子----即係我, 我細個唔爬, 但一到9個月自己行.......

原文章由 jessica_mei 於 07-9-4 10:57 發表
我個女都係識坐未識爬啦~~我都見過有啲bb係唔爬就學行架喇~~

大宅

原文章由 JHsbb 於 07-9-4 12:39 發表
謙謙mami就係一個好例子----即係我, 我細個唔爬, 但一到9個月自己行.......

唔該晒各位mami, 我而家放心啲 lu
謙謙mami好"西"利呀, 希望我女都可以好似你"敢"啦:-P

子爵府

原文章由 stephanieliu66 於 07-9-4 10:43 發表
熹熹都係識坐唔識爬

hee~hee~咁岩ge,我個b同你個仔仔一樣叫熹熹

男爵府

阿仔識向後爬, 向前只你一下甘扒前 ...但佢上星期五開始識自己傱訓係度変坐係到. 最攪笑係我明明見佢訓係床,一陣已見佢坐係度過!!
http://i92.photobucket.com/albums/l29/chrisyam/Christmas/160711198.gif

別墅

我阿仔都未識爬呀, 只識坐, 不過就勁鍾意企, 當然係要我扶住佢啦.

複式洋房

我的bb都未識向前爬, 但會向後慢慢移動. ~~好攪笑!

Don't worry! 有些BB會選擇學行而不想爬. 總之, 順其自然啦!

洋房

我個女都未識爬呀, 如果佢見到前面有玩具又拎唔到, 佢會"碌"過去拎, "碌"黎"碌"去, "碌"到個位置拎到個玩具為止

別墅

我個b 識向後爬小小, 但唔肯爬, 又唔會碌過去, 淨係望向 d玩具, 之後望住我喊!唔理佢嘅話, 就伸手向 d玩具, 擰頭向住我喊; 一日就係要抱抱抱 law!
教導孩童, 使他走當行的路, 就是到老也不偏離.
天下間沒有教不會的孩子, 只有不會教的父母!

大宅

我個仔都係一味碌去佢想去o既地方,想爬就抬高個patpat,向前/向後一少步,之後就會放棄,立即食手指,好似人地做o野做得好辛苦之後要嘆番支煙咁,好攪笑

原文章由 cosine 於 07-9-5 16:29 發表
我個女都未識爬呀, 如果佢見到前面有玩具又拎唔到, 佢會"碌"過去拎, "碌"黎"碌"去, "碌"到個位置拎到個玩具為止
newborn: 3.03kg, 47cm
1st year: 10.05kg, 74cm

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 cosine 於 07-9-5 16:29 發表

你個女都願郁,我亞女就懶理,攞唔到只會玩腳咋!

大宅

原文章由 baby21 於 07-9-4 00:34 發表

我B女都唔識<<<pa>>>就離8個月牙都無why??????

民房

我亞B都係呀, 佢而家7個半月就嚟8個月, 佢連坐都未坐得穏, 都唔知有冇問題, 我訓練佢坐, 佢又唔肯, 一日到黑都要企又要跳, 搞到我手都倦埋, 唔知有冇BB好似我個B咁呀, 一齊分享吓.

民房

Crawling

You can use a toy to encourage your baby to crawl. Sometimes I use home telephone to encourage my baby to crawl and it's really worked to my baby. But you need to give her to touch with your home telephone otherwise they will not crawl anymore.

首頁

尾頁

跳至