論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

洋房

個印印事無大小都要講大話,好煩好討厭!都唔知道話佢聰明錠或蠢。
初來報到時話以前的僱主好喜歡佢,不過佢嫌辛苦唔想做,到佢成日做錯事,我出警告信俾佢,又露口話以前的僱主都話送佢返印尼,不過最後都完成 2-year contract。
後來又話以前的僱主在佢放假個日都俾佢帶三文治出街食,又話走個時俾三千蚊佢購買機票。晚上六點在廁所幫BB換片聽電話彼發現,又話原來自己之前個晚留低左電話在廁所BB換片位置都唔知道。難到BB全日都唔晒換片咩。真係不知所謂!  

複式洋房

原文章由 krist1008 於 07-9-4 14:36 發表
個印印事無大小都要講大話,好煩好討厭!都唔知道話佢聰明錠或蠢。
初來報到時話以前的僱主好喜歡佢,不過佢嫌辛苦唔想做,到佢成日做錯事,我出警告信俾佢,又露口話以前的僱主都話送佢返印尼,不過最後都完成 2-year contract。 ...

你個工人叫咩名....咁似我剛剛炒個工人...大話到爆又吾醒次次比我識穿...

複式洋房

krist1008,
我都好明白你感受, 事關我果個印印又係事無大小都要講大話, 都已經話左俾佢聽我至憎人講大話 , 佢都無改善, 仲要係咁講. 已成習慣咁, 同你果個一樣仲要係d低能大話, 一聽就知道係假野, 所以而加佢講咩我地兩公婆都唔信lu:tongue: , 但求佢做好份內事, 臭好bb就算~~
你都唔好咁怒氣,因為我發覺原來佢地十個有八個都係咁, 我都有d化lu, 有時咪攞d低能大話同老公朋友一齊笑下佢幾咁百痴, 好過激壞自己:mrgreen:

原文章由 krist1008 於 07-9-4 14:36 發表
初來報到時話以前的僱主好喜歡佢,不過佢嫌辛苦唔想做,到佢成日做錯事,我出警告信俾佢,又露口話以前的僱主都話送佢返印尼,不過最後都完成 2-year contract。 ...

民房

所以我覺得香港人要齊心一D,己所不欲勿私於人。否則益左班外傭,覺得東家唔打,打西家。香港大把水魚。
班菲同印都咁團結去遊行,但我地班香港人就咁自私,點掂?

請工人一定要check reference,否則後果自負。不肯比reference就唔好博。

男爵府

mine is also like that!! ---> 大話到爆又吾醒次次比我識穿

She has resigned after working with me for 1 year! At first she said her father was ill and asked her to go back. Now she told me that her husband was no good so her father asked her to go back!! I don't trust what she says anyway...anyway if she wants to go, then go home!!! I don't want her to be here ''duck eyes duck nose'' anyway!

原文章由 CATMAMAHK 於 07-9-4 17:44 發表

你個工人叫咩名....咁似我剛剛炒個工人...大話到爆又吾醒次次比我識穿...

洋房

mmpong,

多謝你的分享,唯有希望佢做做好D啦,唔影響工作情況下,當佢發瘋算數。

Edsie,

mine is the same. Several months ago, she told me her mother was robbed by thief and her father asked her to come back home because mother was more important than money, but later she did not mention it any more. I think if next time she mentions similar things again, I think I have to be alert.

洋房

又要講大話,佐晚我擦cream,個印印無端端自己話佢從來都唔擦cream ,正如洗頭髮,佢從來都唔使用護髮素,只用洗頭水。
我都唔想回應佢,低能大話,來我屋企九個月,佢帶來一支洗頭水唔夠400毫升,到依家都未用完,我屋企洗頭水、護髮素(750-1000毫升,我喜歡向下個種)換了幾次。

伯爵府

虎到金來勳章

d工人有兩樣野唔講係會死的.
1. 大話
2. 電話

洋房

原文章由 krist1008 於 07-9-6 14:24 發表
又要講大話,佐晚我擦cream,個印印無端端自己話佢從來都唔擦cream ,正如洗頭髮,佢從來都唔使用護髮素,只用洗頭水。
我都唔想回應佢,低能大話,來我屋企九個月,佢帶來一支洗頭水唔夠400毫升,到依家都未用完,我屋企洗頭水、護髮素 ...

如果佢再同你講佢以前個主人點樣點樣, 你咪話返佢呢家你先係佢主人
不過D日常用品真係預咗佢地會拎嚟用, 我諗住唔會放護膚品係toilet, 收埋入房

子爵府

原文章由 k_wong7 於 07-9-6 15:01 發表
1. 大話
2. 電話

agree

複式洋房

hahahahaha:lol 好精警到肉啊

原文章由 k_wong7 於 07-9-6 15:01 發表
1. 大話
2. 電話

首頁

尾頁

跳至