興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章 畀面勳章

按電腦開關制開機會有閃燈著,但3幾秒後(未有字出現)會自己斷電,有時會上到有字同嗶聲响(未入到Window),接著又斷電,

(開了機箱看,開機時底板燈,火牛,風扇全有著同轉),
試了開機箱清潔,都是一樣要重覆幾次開機才可開到機(間中無問題),開到機後佢便一切正常

請問是開關制有事嗎?要點測試及要怎做?

大宅

seem the problem of power supply unit, try to change another one

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章 畀面勳章

sunshysuen 發表於 14-4-6 17:44
seem the problem of power supply unit, try to change another one
多謝回覆
我對電腦只認識少少,多數都是上網查看學的請教power supply unit 是電源裝置 ? 有圖看嗎?
容易自己更換?

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

俗稱火牛, 有好多唔同款, 一般好似下面咁, 如樓主唔知可以影機身內POST 上來, 指比你知.

男爵府

clpapa 發表於 14-4-6 18:28
俗稱火牛, 有好多唔同款, 一般好似下面咁, 如樓主唔知可以影機身內POST 上來, 指比你知.

多謝回覆
以前舊機試過換火牛和DVD,有舊機拆下的火牛 (270w)好的
但現在電腦火牛是 (420W),可以用舊火牛測試嗎?
另試了(重新啟動)再關開,它每次都可以正常開到機的
它開到機後連續用5-6小時都正常

男爵府

幸福的人 發表於 14-4-6 19:14
多謝回覆以前舊機試過換火牛和DVD,有舊機拆下的火牛 (270w)好的但現在電腦火牛是 (420W),可以用舊火牛測 ...
Up

珍珠宮

開心吸收勳章 BK Milk勳章

回覆:幸福的人 的帖子

基本可以一試,但留意舊火牛插頭是否配得上新主版。

阿仔...你心裡團火仍在嗎?....

複式洋房

回覆:電腦按很多次開關制才開到

牛好大機會

複式洋房

回覆:電腦按很多次開關制才開到

順手睇下底板一條粒粒長條形有無漲起

複式洋房

火牛

伯爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

我想問. 我估我屋企架老爺機 (都有6至7年)都係火牛有問題
會用用下自動off

但on off 燈著住

強行熄機後 等一陣又開到.

因為架機好舊我又係電腦無知.
唔知點換火牛..

可以點呢.

珍珠宮

開心吸收勳章 BK Milk勳章

回覆 NICOLE123 的帖子

其實都係背口 螺絲, 扭開, 機箱內既線認位, 買一個 4xx W 基本火數或以上既牛, 一換一...

youtube 有教安裝, 折就相反啦

由 05:40 開始就係裝火牛.

阿仔...你心裡團火仍在嗎?....

複式洋房

NICOLE123 發表於 14-4-15 10:53
我想問. 我估我屋企架老爺機 (都有6至7年)都係火牛有問題
會用用下自動off

先要知道你個機箱係咩Size,然後去選擇火牛。換法:
先抜除所有電源
抜除底板的4PIN(白色)

同24PIN線(舊板得20PIN)

抜除HDD / DVD / 風扇電線 的4pin電線(右邊)

拆掉火牛背後的4粒螺絲(細牛得3粒)
換上新火牛上返螺絲
插返剛才抜下的線

建議:
6~7年的機換左火牛即使可以著機,都要考慮埋其他零件是否老化。
如果換左火牛用唔夠一個月又壞HDD或板底就唔值得啦!

首頁

尾頁

跳至