少年成長

跳至

首頁

尾頁

別墅

好嬲!點解成日都一啖都未試過就Q晒手/玩玩具/睇電視?!冇食慾嘅咩?

味道冇問題吖!細佬(1.5歲)都冇問題,食晒。

好討厭…!次次食飯時間就好憫猙!

複式洋房

回覆:tammylemon 的帖子

我B都會咁 有時特登唔俾再食 叫佢等下一歺

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

3歲係咁, 開飯前冇食零食冇飲好多水, 咁佢唔食詸冇得食, 之後冇甜品食. 我個仔係咁, 佢日日精神就得.

大宅

我個女兩歲前好鐘意食飯,兩歲後突然唔鐘意,我唯有整粥,通粉,意粉,有時佢淨食餸我由得佢,因我個女係蔬菜狂,可以食好多,濟佢一輪飯,然後佢自己會話想食飯,整整下佢食得好咗

子爵府

tammylemon 發表於 14-4-6 19:34
好嬲!點解成日都一啖都未試過就Q晒手/玩玩具/睇電視?!冇食慾嘅咩?

味道冇問題吖!細佬(1.5歲)都冇 ...
個個小朋友唔同, 唔好炆住!
你地食飯習慣如何? 是否要坐定喺飯枱, 有冇困住喺high chair?
若屋企人配合到, 就關電視, 若唔得, 就要佢坐個背住電視的位置, 用high chair, 就算唔用都一定要喺位, 唔准落地!
至於未食就話唔食, 就定一個啖數, 5啖好10啖好, 你食哂呢個量我放你走, 唔食都唔可以去玩, 坐到大人食完收枱, 但餐同餐之間唔可以有其他任何小食, 最多飲水!
若試新食物, 佢唔肯試GE, 就同佢講, 今次試一份, 好似我囝咁都係, 佢而家知道唔鍾意食GE都要試一啖, 第二次再食試兩啖, 慢慢有人你就會鍾意食!
呢個又係我向人學的, 大家交流吓啦, 炆係解決唔到問題GE! 加油!

別墅

回覆:yankaka 的帖子

thank you thank you!

首頁

尾頁

跳至