烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

男爵府

想問新手煮野換口size 最好?(屋企2大2小),同埋煲內係咪易潔物料?如甩物料,個煲係咪會無用?

淳淳豬囡 27/4 出世啦~~3.52KG~~
            2/6 4.37kg    30/6 5.46kg 60cm長

男爵府

引用:想問新手煮野換口size+最好?(屋企2大2小

原帖由 venusyown 於 14-04-07 發表
想問新手煮野換口size 最好?(屋企2大2小),同埋煲內係咪易潔物料?如甩物料,個煲係咪會無用?

...
同埋係咪唔用得鐵wok 產?

edith208  Yes, 用矽膠剷或木剷  發表於 14-4-7 17:40
            2/6 4.37kg    30/6 5.46kg 60cm長

男爵府

venusyown 發表於 14-4-7 17:32

...
呢個問題實在幾難答。
第一個問題,呢個煲好話唔好聽你識用、啱用、愛用的話,可以用上十年或終生。 咁你兩個小遲早都會大。 咁係唔係應該叫你買個大呢.....

第二個問題係煲內唔係易潔物料。 so far 我用咗 2 年了都冇嘢甩。 你只要唔比佢生銹就可以了。

男爵府

引用:Quote:venusyown+發表於+14-4-7+17:32+想問

原帖由 joycesw 於 14-04-07 發表
呢個問題實在幾難答。
第一個問題,呢個煲好話唔好聽你識用、啱用、愛用的話,可以用上十年或終生。 咁你兩 ...
謝謝你的意見!咁想問如何保養?

男爵府

venusyown 發表於 14-4-7 18:06
我每次用熱水洗完(最初有用洗潔精,現在已戎掉),用火烘乾後噴油即可。
內鍋如果有痴底情況我會用熱水浸,再用百潔布"省"。

男爵府

引用:Quote:venusyown+發表於+14-4-7+18:06+謝謝

我每次用熱水洗完(最初有用洗潔精,現在已戎掉),用火烘乾後噴油即可。
內鍋如果有痴底情況我會用熱水浸 ...
收到!謝謝你!

男爵府

venusyown 發表於 14-4-7 18:06
仲有,睇吓你要唔要嚟煲湯。 煲湯就要大。 即起碼 26 或以上。
唔煲的話,我家 3 大,但偏細食。 最大都係 27 cm oval。 㘣形就 22cm。 我嫌用 staub 大煲煲湯太重,所以煲湯我用智能煲。 最少洗內膽都輕啲。

男爵府

引用:Quote:venusyown+發表於+14-4-7+18:06+謝謝

仲有,睇吓你要唔要嚟煲湯。 煲湯就要大。 即起碼 26 或以上。
唔煲的話,我家 3 大,但偏細食。 最大都係 ...
我唔煲湯!但炆野

男爵府

venusyown 發表於 14-4-7 18:27
我唔煲湯!但炆野
哦。 如果你係考慮萬 0 換的話就 24 啦。

侯爵府

畀面勳章

venusyown 發表於 14-4-7 18:27
我唔煲湯!但炆野
咁24 都可以

首頁

尾頁

跳至