跳至

首頁

尾頁

大宅

想了解下大家坐校車問題?我小朋友要坐1小個小時,其實我見路段都不是遠,可以有得改善?請大家分享意見,TKS

有冇已是K2,和K3家長分享和交流下這間學校各樣?

大宅

katherine612 ,

很高興中於找到大家相同小朋友同一間學校, 可以有共同話題.
我個小朋友校巴返學只是8:35-8:40之間,但放學要差不多5:00
所以很煩囉,其實路又不是那麼遠?
請問你也是住黃大仙那里? 我是住獅子山附近.我想我們 應相差不大嗎,点解你可以半小時? 是否校車不同嗎?
請問你個小朋友也是k1嗎?我個返全日,你個呢?

大宅

HI! katherine612

我是返全日班,所以應該有些不同囉,而車費貴我是$670 我又想,你点解選又一村學校? 有在黃大仙其他地方找過幼稚園嗎? 我只有1個小朋友,那你現在2個小朋友幾大呢? 我都想多個但未決定到:lol:

現在你小朋友返學開心嗎?喜歡又一村嗎? 我個很喜歡
你買了校服嗎(冬季)

你点解同小朋友選又一村學校? 而黃大仙你有參觀過其他幼稚園嗎?有冇你感到較好心水嗎?

你現在有否想升小一問題嗎?
我個是女仔,你個是男/女?
唔好意思問左你今多問題.

大宅

我都很認同你講法,所以都有想算追多個,但未決定到,我都好想好像個今樣有2個小朋友:lol: 1女1仔=好字:lol:
我女都面了很多都收,但黃大仙我也沒找到理想的,我以為返全日會學會多些,所以選了全日囉,我可能下學期會轉半天但都未定,個女都喜歡這里,我有問他返回旧的2岁讀的這間,但她不想囉,:lol:
你女女現在那一間小學?我現在都開始留意小學了:lol:
因為坐車長都有考慮過轉回黃大仙,但又怕她不喜歡而取消了這想法囉,聴你也認識又一村很開心, 可以跟你了解多些又一村
又一村課程深/淺? 升小一接得辛苦嗎?

大宅

又一村聴聞現在的課程都不深,剛聴一個家長講的.
即然課程淺那你担心個仔升小一嗎?

怕唔怕你小朋友到時升小一?

聴左我都有些担心

大宅

katherine612

哦,明白,可能我是第一位小朋友,所以事事都想做到最好,所以事事都緊張一大歺囉

昨天我小朋友已病了,今天都返唔到學校,但我是想小朋友,她是咳咳,唔知學校比唔比返呢?之前家長會好像聴講過不是傳染病是可以返學,唔知有記錯嗎?那麼咳可以返學嗎? 因為在家里小朋友都不休息,所以我都想她返學.又唔知會唔會傳比別的同學呢?如會當然不讓她返啦!:lol:

局何壽南小學---男生好
嘉諾撒--新間---女生好
点解d家長這樣認為呢?
有d唔明解,你知嗎?

你小朋友返半日,那另半日有按排課外活動嗎?

在週六我打算按排她去玩跳舞.

大宅

katherine612

哦,明白,可能我是第一位小朋友,所以事事都想做到最好,所以事事都緊張一大歺囉

昨天我小朋友已病了,今天都返唔到學校,但我是想小朋友,她是咳咳,唔知學校比唔比返呢?之前家長會好像聴講過不是傳染病是可以返學,唔知有記錯嗎?那麼咳可以返學嗎? 因為在家里小朋友都不休息,所以我都想她返學.又唔知會唔會傳比別的同學呢?如會當然不讓她返啦!:lol:

局何壽南小學---男生好
嘉諾撒--新間---女生好
点解d家長這樣認為呢?
有d唔明解,你知嗎?

你小朋友返半日,那另半日有按排課外活動嗎?

在週六我打算按排她去玩跳舞.

大宅

好!

希望亞女下星期可以上學.
你還需要問校服嗎?買左未?
外面有得買嗎?還是必定在在校買?

大宅

我都買左,但未買校樓,我遲d補返買

大宅

我女上星期也是,但都差不多好,但又好像未清晒,希望你仔快d好返返!快d返學!

大宅

好返就好,今天開生日會,他們會很開心!

想請問下你如果我下學期如果計劃轉半日班,那幾時才跟學校通知呢? 而小朋友會唔會再轉別的老師教嗎? 你知嗎?

大宅

katherine612,

我問過學校如果要轉回半天需要完成今個學期,即是要3月份才可以轉到半日的,因現在都未定是否一定轉所以未打算今早同她老師講.

我9月第2週跟學校黃主任負責校車主任 講過坐校車長時間問題直到今天都沒有回覆,那相信應可能不了了支了 問題都沒有解決到,我感到學校某些地方都幾商業化在她解釋中,唔知是否是自己的錯覺嗎

那想問下你小朋友幾点上校車呢?唔知跟我有很大分別嗎?
唔知學校視像幾時會有得睇呢?
  我小朋友老師會間中打電話講下小朋友的事同我講,唔知你這位有嗎?

你了解到小朋友在校的情況?

大宅

KKK2000,

我8月返學上校車時間非常好,是8:45分上車,放學是4:15分到家,9月很大轉變,上學8:35分接上學都可以接受,但放學要5点真是難受,因此我9月第2個星期同這位負責老師傾過問題,她答應回覆我,但直到今天也是有回覆,都沒有改善,我現在都沒有打去追,在講改善時答我會改,但原來不是這回事,想問是否需要很激烈才,可以重事嗎?在當時家人都認為我要小朋友去得那么遠又要坐1小時校車而對我這個決定有所不認同, 我有想過自已帶回校,但放學又要家人去接而不可行,所以.........

唔知視像幾時有得看呢?好想知小朋友在校情況?

大宅

KKK2000,

謝謝你意見,我會試下,請問你也是黃大仙區嗎?
你小朋友也是k1嗎?
唔知你小朋友會唔會返來可以講下學校的生活你知嗎?
可能我從來沒有帶小朋友返 學,都唔知小朋友的在校情況,所以都很想快d有視像可以了解更多小朋友在校的情況,初時我以為可以天天可以看視像的,那比較清楚在校情況,原來不是的,但都好像都很久還未有消息知視像開始時間,你知嗎?

大宅

KK2000,

我今天終於打左電話跟這位黃主任講了,我要求她改善,她覆我明天早上覆我是否按排好的.我希望她有一個我滿意結果.她一開始同我講很多原因,我聴落當然有感到很多借口問題,但我沒有跟她理論,
我只想她給我合理改善,希望她能做到,如果要激烈争取那我會考慮轉校或其他方式.我也很高興認識妳:lol:

我相信入來這里講話多數想了解小朋友多些家長,我也是
大家多交流. 唔知你边區呢?

大宅

kkk2000,

今天一早打電話回覆了我,結果很失望,在第一次跟她談已感到對方沒有成意改善,而最近又得到你提議那我昨天再試了跟她談,但一聴她的回應也感到期望不大,只跟我講的門面說話,我現在想試下試下親自帶小朋友返學試下,也只好這樣,我想試下.希望成功.
因為要親自帶小朋友還有很大麻煩,需要家人配合.要同家人商討過才知..... ,所以在9月頭1星期就比家人唔同意比小朋友去那麼遠上學.所以長遠計有這個想法. 請問有好建議嗎?可以比你上次激烈意見給我試下嗎?可能和平是争取不到的.....:-( :-( :-(

所以見很多人要用激烈行動才會起重事!

大宅

KKK2000,

我寫了信同學校要求改善,希望校長可以做点事.因我或感很不合理.我想你之前都同我一樣苦況. 希望爭取成功!
祝:你小朋友快d好!

大宅

HI! 各位家長!

學校去旅行,你地報名嗎? 多數是1個倍還是2個倍呢?

而學校的 "知"FIT寶貝--知識講坐---你們有打算參加嗎?
我沒打算去:-| 你地点睇呢?

大宅

早晨

大宅

kkk200,

今天已出咪信要求,但都沒法改變,實在我這里交通唔方便,只好放棄,我們可以早些帶,問題小朋友每天早上都要齐理1小時,如果要自已帶再要大家提前半小時,再加上99今大年幾,又唔想她辛苦,見其他家長都可以争取到,咪努力常試囉,同亞女争取下,但結果失敗.....:-(

為有再辛苦個女先,冇法,我唔知走到今遠讀會唔會加重了小朋友辛若呢?

首頁

尾頁

跳至