美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

男爵府

市面上愈來愈多不同的BB及CC產品, 請問有什麼分別及使用方式有什麼不同?
BB base/cream/cushion/粉底/餅 ...
CC base/cream/cushion/粉底/餅 ...

伯爵府

引用:市面上愈來愈多不同的BB及CC產品, 請問有什

原帖由 tautaub 於 14-04-07 發表
市面上愈來愈多不同的BB及CC產品, 請問有什麼分別及使用方式有什麼不同?
BB cream/cushion/粉底/餅 ...
CC ...
want to know too

禁止訪問

畀面勳章 BK Milk勳章

大宅

回覆:BB-CC - cream-cushion-粉底-餅 有什麼分別及點用

我都想問 好亂
係咪用左bb or cc cream就唔駛再用粉餅/碎粉?
咁bb or cc cream係咪可以代替粉底

男爵府

我又係攪唔清BB/CC/粉底要用幾多層…..是否只用一種已OK定係應該每次都要3種中用2種?

shirleyshirrrr 發表於 14-4-8 09:07
我都想問 好亂
係咪用左bb or cc cream就唔駛再用粉餅/碎粉?
咁bb or cc cream係咪可 ...

男爵府

CCBB?….…我都成日聽人講用BB要小心塞毛孔…..

BB是應該比粉底薄定厚呢又好少人成日提粉底會塞毛孔

kami0214 發表於 14-4-8 09:03
BB Cream質地比較杰身,可以當粉底霜/粉底液用黎遮暇
因為本身質地較杰所以相對地要小心會易塞毛孔變左谷暗 ...

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

回覆 kami0214 的帖子

咁係唔係即係粉底既效果又靚D , 無咁易灰?...

點解要用BB呢…?

仲有CUSHION 其實同LIQUID粉底及粉餅既分別係咩呢…

SORRY, 我既問題有D低能…

禁止訪問

回覆:BB/CC - base/cream/cushion/粉底/餅 有什麼分別及點用?

大宅

回覆:BB-CC - base-cream-cushion-粉底-餅 有什麼分別及點用

BB 保濕加有遮霞作用,我用 mioggi, cc 就透薄同改善膚色暗啞,同埋D毛孔位會細緻D, 我有美肌之誌同 mioggi, 防曬度唔一樣,粉底液我有 bobbie brown 同 ipsa, 貼面之餘遮霞度高,最後粉餅我選用左 bobbie brown. 因為扮佢隻色夠深,不過都幾貴,550 一盒。

大宅

引用:BB+Cream質地比較杰身,可以當粉底霜/粉底

原帖由 kami0214 於 14-04-08 發表
BB Cream質地比較杰身,可以當粉底霜/粉底液用黎遮暇
因為本身質地較杰所以相對地要小心會易塞毛孔變左谷暗 ...
我都有用佢支 cc cream, 我最近發現用濕粉掃黎搽,好貼面,又唔浪費,你都可以試下

大宅

回覆:tautaub 的帖子

BB 同 CC 有護膚功效。

首頁

尾頁

跳至