少年成長

跳至

首頁

尾頁

別墅

其實現今好多獨仔都有通病。 因家長太縱容, 其實好簡單, 揾對方法對症下葯,易如反掌。 玩得黎教得到。 問你服吾服。 如有興趣歡迎交流

男爵府

引用:其實現今好多獨仔都有通病。 因家長太縱容

原帖由 snoopy0 於 14-04-07 發表
其實現今好多獨仔都有通病。 因家長太縱容, 其實好簡單, 揾對方法對症下葯,易如反掌。 玩得黎教得到。 ...
請問有什麼方法?求教,我仔今年兩歲,醫生話佢得一歲既智力,發展遲緩,我好傷心

大宅

回覆:Angela77 的帖子

我囝兩歲,都係得18個月智力 要去做物理治療

珍珠宮

引用:我囝兩歲,都係得18個月智力 要去做物理治

原帖由 Fanleebbee 於 14-05-23 發表
點知佢係得18m智力?

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 snoopy0 於 14-04-07 發表其

原帖由 Angela77 於 14-05-23 發表
請問有什麼方法?求教,我仔今年兩歲,醫生話佢得一歲既智力,發展遲緩,我好傷心

...
你點察覺佢有問題??

大宅

回覆:namnamnamlolo 的帖子

健康院見醫生⋯之後醫生轉介去評估中心

珍珠宮

引用:健康院見醫生⋯之後醫生轉介去評估中心

健康院見醫生⋯之後醫生轉介去評估中心
佢平時有咩表現係唔達標呢??平時只見姑娘 唔會見醫生架 想了解下 因為我仔未識講野 都怕佢係有d問題

大宅

姑娘比啲測試有部份唔達標,要佢指眼耳口鼻,認叉認匙呢啲。

仲有佢唔肯講野,佢知道邊個係daddy mummy,但唔肯講 講埋都係果堆外星話。 有教佢講野架但佢唔理你

namnamnamlolo  你既情況同我仔一樣 但佢而家歲半 眼耳口鼻我仔一歲個陣識 反而而家唔肯答 我覺得好多野小朋友係識架 只不過佢覺得無聊 唔采人囉  未必有事既  慢慢黎  但我都有心理準備仔仔要refer我仔外星話都無 一味呀呀呀炸   發表於 14-5-23 17:50

珍珠宮

咁排到幾時有得做?

大宅

係囉!好多野佢都係識但佢唔知點解唔肯表現出黎 唔知怕醜定點。叫佢或者同佢講野又唔理人,叫佢唔好做就係都要做。但有啲時候佢又會講下一兩個詞⋯

岩岩健康院返黎,暫時仲未打去預約⋯

大宅

回覆:Fanleebbee 的帖子

無事既可能唔知邊一日佢突然語出驚人

男爵府

引用:係囉!好多野佢都係識但佢唔知點解唔肯表現

係囉!好多野佢都係識但佢唔知點解唔肯表現出黎 唔知怕醜定點。叫佢或者同佢講野又唔理人,叫佢唔 ...
我個仔都係,唔聽人講,唔叫人也唔理人!唔講野啦又懶,一唔鍾意就大聲喊,今日見醫生被醫生鬧,話我點湊個仔湊成甘,我都想喊,自己唔識做人亞媽!

大宅

唔好喊仲有得追番既。

不過聽到醫生話轉介去評估中心,又話幫bb做物理治療,講到好似好嚴重咁, 嚇到我都唔知點,唔通我啲教法好有問題

男爵府

引用:唔好喊仲有得追番既。不過聽到醫生話轉介去

原帖由 Fanleebbee 於 14-05-24 發表
唔好喊仲有得追番既。

不過聽到醫生話轉介去評估中心,又話幫bb做物理治療,講到好似好嚴重咁,: ...
我哋一齊加油!

男爵府

引用:Quote:原帖由 Fanleebbee 於 14-05-23 發表

原帖由 Angela77 於 14-05-23 發表
我個仔都係,唔聽人講,唔叫人也唔理人!唔講野啦又懶,一唔鍾意就大聲喊,今日見醫生被醫生鬧,話我點湊個 ...
你個醫生咁講野好冇口德喎!有邊個唔想個b又乖又叻又聽話,但每個小朋友發展都唔同,最了解嘅係bb媽咪。

男爵府

智力要做物理治療?我仔大肌差先要做咋

大宅

回覆:cvpigpig 的帖子

醫生都有講過話佢肌肉問題><
你仔幾歲 我媽話bb未到三歲都唔洗咁擔心

男爵府

引用:醫生都有講過話佢肌肉問題><你仔幾歲 我媽

原帖由 Fanleebbee 於 14-05-24 發表
醫生都有講過話佢肌肉問題><
你仔幾歲 我媽話bb未到三歲都唔洗咁擔心

...
我仔2歲半,末識跳,未識左右脚交替上落樓梯,醫生話佢除左認知冇問題,其餘全部都發展慢,安排左佢做物理治療、職業治療、言語治療(佢仲末講野)

別墅

表達能力是否跟現實年齡有別可以正常溝通嗎?別傷心因坊間一此評估是一次性的,如當日小孩吾舒服吾配合也會影響result的

男爵府

引用:Quote:原帖由 Angela77 於 14-05-23 發表我

原帖由 cvpigpig 於 14-05-24 發表
你個醫生咁講野好冇口德喎!有邊個唔想個b又乖又叻又聽話,但每個小朋友發展都唔同,最了解嘅係bb媽咪。

...
其實我都好比心機去湊佢,但係佢唔配合我都冇辦法架,我同老公被醫生鬧到啞口無言,突然覺得自己好無能,佢咁樣我都唔想架!

首頁

尾頁

跳至