嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

男爵府

去了健康院兩次都右耳fail , 被轉介去專科聽力中心,右耳仍然fail , bb 7星期大,知道後唔開心,但個測試人員話因bb左耳係正常,所以唔會影響佢其他發展,我諗到底係事實定佢只係安慰我?
有無jm 知道bb有機會大大下會改善返?bb左耳完全正常。

複式洋房

我的BB都係咁!但係六個月後再test!聽力正常!反應強

男爵府

引用:我的BB都係咁!但係六個月後再test!聽力正

原帖由 Mini~snake 於 14-04-08 發表
你在政府還是私家做的?六個月會做咩test ?

複式洋房

如果政府專家都唔合格!佢會幫你排期到六個月再test
我個女差不多五個月去仁安做(要睡覺)
到六個月政府再做(要清醒)
都合格

男爵府

回覆:wellmax 的帖子

去私家醫院check, 幾百元準確些, 我b政府全fail, 私家check pass, 而家二歲,多,完全無問題

大宅

回覆:BB聽力測試右耳不合格

我仔都係出左世無耐係政府做,醫生話我仔叫做謹謹合格。要我多留意,有問題就返健院講

男爵府

引用:去私家醫院check,+幾百元準確些,+我b政府全

原帖由 bkmimi 於 14-04-13 發表
去私家醫院check, 幾百元準確些, 我b政府全fail, 私家check pass, 而家二歲,多,完全無問題

...
咁即政府的儀器係咁唔準?而家我B已經兩個幾月,會醒瞓,咁而家去私家check 都難check 了。其實我覺得佢反應幾好,少少聲佢都醒喇,我地企邊面講野佢個頭又擰去跟聲音,所以我又覺得尚算ok喎

大宅

個人覺得如果已fail 3次,要有心理準備bb有可能單耳某程度聽障,當然還要看是否有得醫治,有些可能傳道性,如中耳積水等問題影響了聽力,但如果是神經損傷就無得治療解決,要再檢查聽障程度是否需要帶耳機幫助,如單耳聽障,小孩一般難分辦聲音來原,只會擰向好耳,如果你bb都有擰向右邊找聲原,可能聽損並不嚴重

公爵府

唔好太擔心…應該可以再發展到正常!多訓練佢聽力試來睇。

別墅

几个月政府測到30db 但岁几吋又測到完全正常,医生話大个多有進步同细个唔準的

男爵府

引用:個人覺得如果已fail+3次,要有心理準備bb有

原帖由 yannietimb 於 14-04-20 發表
個人覺得如果已fail 3次,要有心理準備bb有可能單耳某程度聽障,當然還要看是否有得醫治,有些可能傳道性, ...
佢個頭會兩邊擰架,仲好精靈。不過佢轉去邊個方向又可能係眼睇到野而引向果面。其實如果唔係因為要做呢d test , 我唔會懷疑佢有呢方面問題!出世又八磅幾,食奶又多,瞓得玩得,發展比我大B baby 時期乜都快一步,所以我都矛盾...

大宅

引用:Quote:原帖由+yannietimb+於+14-04-20+發表

原帖由 wellmax 於 14-04-21 發表
佢個頭會兩邊擰架,仲好精靈。不過佢轉去邊個方向又可能係眼睇到野而引向果面。其實如果唔係因為要做呢d te ...
聽力和其他發展是沒有關係的,聽障小朋友一樣可以好叻,我仔仔雙耳中度至嚴重聽障,但他絶對沒有比健聽小朋友遜色,現在二十個月大已懂自己排列a-z, 識自己數數到30, 教一次就識同大人玩層層叠,我們之前最擔心他的語言發展會慢,但近兩個月進步神速,現在跟同齡健聽小朋友發展沒兩樣!佢出院前做test fail, 醫生亦說好多人會fail, 未必準,到滿月再做再fail, 亦係聽到同樣說話,到第三次我們做詳細的,聽力學家告訴我們小朋友可能需要帶耳機,我們才醒覺,要找方法幫bb, 心裡就覺得遲了一步!我見咁多人話你知無事,才留言提醒需要有心理準備,可以揾定資料點幫bb, 如果將來再check出來的結果是無事,最多只是現在花多了點時間,但總好過將來覺得自己miss左幫bb的寶貴時間!btw, 希望你bb沒問題,健康成長!

禁止訪問

男爵府

引用:Quote:原帖由+wellmax+於+14-04-21+發表佢

原帖由 yannietimb 於 14-04-21 發表
聽力和其他發展是沒有關係的,聽障小朋友一樣可以好叻,我仔仔雙耳中度至嚴重聽障,但他絶對沒有比健聽小朋 ...
咁點幫BB?

大宅

你們幾時會見耳鼻喉醫生?如檢查沒發現問題就是神經性受損先天聽障,要再做詳細test確定聽障程度,到時要看聽損程度,如果程度較深可能要配帶耳機及排期做早期訓練!
如果知道聽損程度,可聯絡聾福會,

大宅

回覆:yannietimb 的帖子

聾福會的社工很好的,他們比較有經驗,你可以請教他們下步要點做,因為你bb最大程度也只是單耳聽損,你也可以學習如何通過訓練而利用他的剩餘聽力!

大宅

引用:Quote:原帖由+wellmax+於+14-04-21+發表佢

原帖由 yannietimb 於 14-04-21 發表
聽力和其他發展是沒有關係的,聽障小朋友一樣可以好叻,我仔仔雙耳中度至嚴重聽障,但他絶對沒有比健聽小朋 ...
好同意,梗係「抱最好希望,做最壞打算」架啦。心境要保持樂觀,但頭腦要保持理性。若最後冇事,浪費左時間啫小意思。

複式洋房

回覆:Mini~snake 的帖子

Hello Mini~snake, 我個女未夠兩個月都有甘嘅情況,我想問去仁安做幾錢同佢係點做咖?

複式洋房

引用:我的BB都係咁!但係六個月後再test!聽力正

原帖由 Mini~snake 於 14-04-08 發表
Hello Mini~snake, 我個女未夠兩個月都有甘嘅情況,我想問去仁安做幾錢同佢係點做咖?

大宅

回覆:CassieBanana 的帖子

如果政府做了兩次OAE fail, suggest去私家不要再做screening test (好似叫AABR), 因為跟OAE一樣只有pass or fail, 直接做ABR, 大約千幾二千蚊,才可知道聽損程度!可看看以下test既資料,希望幫到你!

http://hearingimpaired-information.blogspot.hk/p/40-55.html?m=1

首頁

尾頁

跳至