論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

姐姐黎左3個月,so far做野不過不失,從來未試過黑面,亦甚少係工作時間玩電話,曾經試過一次係工作時間講電話,比我友善地解釋完後就無再發生...

不過,吾知道係咪我要求太高,定係姐姐d質素大致如此,總係覺得佢係照顧BB方面點都做吾到我要求,事原我個女10個月大,我同C6都要返工,平時真係要靠姐姐好好照顧個女,同時間我地對姐姐一d都吾苛刻,下午我地比姐姐同BB一齊小睡,大慨1-2個鐘,夜晚10點之前又可以返房休息...

平時係cam見到姐姐好保護到BB既安全,佢會跟實BB,不過佢同BB一d都吾互動,佢係尤得BB攤晒D玩具係地下到玩或者行,自己就坐係sofa or地下望住BB,但佢從來都吾會教BB點玩件玩具,更加吾會教佢讀下書仔。

姐姐仲會成日比個奶嘴BB食,我已經講過3次以上話BB而家學緊講野,除左訓覺之外,其他時間都盡量吾好比BB食奶嘴,講完第一日會改下,但之後就故態復萌...

仲有,我個女食野係有d難攪,吾肯坐定之餘仲成日"lur"d粥仔出黎,weekend我放假要用成個鐘餵BB食粥,但平時係cam見到姐姐餵得20分鐘倒就吾餵,我返到屋企問姐姐BB食粥食成點,佢會老實答我話BB食左半bowl左右,然後就"lur"粥,應該係飽,所以吾食,我知道BB一路都有呢個情況,但其實只要比BB抖一陣,之後再餵加餵細啖d,BB會肯食多小半bowl...

呢個係我第2個請既姐姐,之前隻old seafood做左4個月就話思鄉吾do,係我度做野既時候又成日玩電話,令到我好擔心BB既安全,所以屋企最終裝下裝下就裝左3個cam (屋企得600幾尺only)...

我好想知道,係我太緊張,定係姐姐係照顧BB方面真係做得一般only?

公爵府

引用:+本帖最後由+Phoebeleung713+於+14-4-8+15:

原帖由 Phoebeleung713 於 14-04-08 發表

姐姐黎左3個月,so far做野不過不失,從來未試過黑面 ...
其實我都好似你姐姐咁湊女
咁大個 佢唔食就唔比佢食呀
健康院都話佢lur 出黎即係飽
如果你咁餵Bb 佢遲d 真係仲難搞
玩玩具就由佢自由發揮
等小朋友多d 想像空間

Toffeeyip  Agree  發表於 14-4-8 17:17

大宅

回覆:有無人個姐姐好似我個個咁?

背景同我勁似,又係兩公婆,bb十個月,不過我就久唔久有公公婆婆係屋企,屋企有人姐姐係助手既角色,執頭執尾,如果得佢同bb就主動好多,會睇到實一實一齊玩,bb好痴我地,所以開頭成日喊,我見姐姐都成日比奶嘴佢同要佢訓攪,我無要求什麼,只要湊得掂bb就得,最近bb開始跟姐姐,我見姐姐少左比奶嘴同小左訓攪多左同佢玩,係cam見倒返工都返得放心d

至於食粥方面,情況同你差唔多,姐姐見佢噴粥就唔會比佢食,認為已經食飽,又或者費事嚇怕同攪喊bb,我覺得問題唔太,最多放工返黎補喂,中午就準備蛋糕/麵包比bb食,煲d唔同既粥仔,成日食同一款佢會好快噴

我之前個個姐姐就勁小同bb互動,叫佢同bb玩就坐係隔離發呆,最終bb開始抗拒佢,所以同姐姐拜拜

大宅

引用:+本帖最後由+Phoebeleung713+於+14-4-8+15:

原帖由 Phoebeleung713 於 14-04-08 發表

姐姐黎左3個月,so far做野不過不失,從來未試過黑面 ...
我覺得係你要求高,我屋企千三呎都唔會裝cam 望姊姊會唔會同我個小b一齊玩,因為越望自己只會越唔開心,但求佢湊到小b冇整親,有餵粥仔佢地食就ok 了,自問得一對手,又要做家務,又要湊b,仲要陪互動,自己一個人也未必應付得黎,四千幾蚊係咁上下,要小朋友學說話或任何互動,應該係父母既責任,不是姊姊既責任

Blui314  同意  發表於 14-4-10 22:41
horlickbaba  同意  發表於 14-4-10 12:40
ecling  agree! 有D野係要父母自己做番, 你工人已經唔錯, 唔好要求咁高.  發表於 14-4-9 13:14
Bonbonho  Agree,教小朋友係父母責任,姐姐只是協助  發表於 14-4-9 01:07
babycatrina  totally agree! 姐姐唔係做家教既...除非佢唔駛做家務!你請時講明只需做家教  發表於 14-4-8 21:47
PrettyWife2013  十分認同  發表於 14-4-8 16:11
PrettyWife2013  十分认同!  發表於 14-4-8 16:10

複式洋房

其實BB唔想食就由佢,唔好規定要佢食晒成碗粥,咁質佢反而仲唔好。姐姐冇教佢讀書我覺得冇乜問題,除非你之前已經分咐咗佢而佢唔肯做,講真唔好寄望工人做好比心機教BB,因為佢都只係打份工。幾多會咁好心機吖!教Bb靠自己啦。湊得掂已經好好了

珍珠宮

BK Milk勳章 畀面勳章

對工人期望不要過高. 照顧到基本需要又安全已好好. 至於同BB互動或教BB野, 有就係BONUS, 冇就要靠自己放工/放假時補返.

大宅

引用:其實BB唔想食就由佢,唔好規定要佢食晒成碗

原帖由 CeciliaShing 於 14-04-08 發表
其實BB唔想食就由佢,唔好規定要佢食晒成碗粥,咁質佢反而仲唔好。姐姐冇教佢讀書我覺得冇乜問題,除非你之 ...
真係湊得掂已經好好

大宅

Phoebeleung713 發表於 14-4-8 15:08
姐姐黎左3個月,so far做野不過不失,從來未試過黑面,亦甚少係工作時間玩電話,曾經試過一次係工作時間講 ...
我情況都似你, 又係姐姐1個看B, 又係BB 自己玩, 姐姐只顧做家務。話過佢,依家BB 大了,你要陪佢多D, (佢由初生看到佢依家 15個月)。但佢好似唔中意看BB。要BB 成日一個自己在房玩具, 一來危險,2來 見到BB 1個人,都覺得佢悶。
只好SET 哂時間, 要佢幾點至幾點要陪BB 玩~ 但FEEL 到佢係交功課比我~

複式洋房

有時一個工人又好難照顧倒BB又做家務, 我個姐姐淨係湊BB

珍珠宮

回覆:有無人個姐姐好似我個個咁

我姐姐似乎完全合你要求,但反而我呢個僱主對姐姐沒有太高要求,我只要姐姐注意安全及衛生湊好我bb已足夠,我家是好姐姐感恩。樓主,其實你姐姐都ok,試下換另角度睇,欣賞下佢讚下佢,大家開心你心理上都舒服啲。

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

其實佢不過不失啦, 講真, 佢無責任教你個女野, 佢係工人, 保到bb安全算係咁, 佢打份工囉, 無咩heart, 工人好唔好真係睇彩數。

禁止訪問

男爵府

回覆:Phoebeleung713 的帖子

吓!一個工人冇可能做到十全十美,講唔講野好睇性格架,我以前個人鐵筆都唔开佢口,重有妳间屋裝三個cam 太誇張啦,咁点会做得开心,佢会好5 自然lor, 應該好快5 做,我唔係咒妳!

子爵府

我諗心態要調節下,工人只係負責用眼睇住bb ,肯同bb互動,肯盡量餵食算係bonus

大宅

認識瑞士牛牛第一回

其實我覺得你姐姐真係算唔話得嫁啦。無玩一女田山話又跟足你要求做,同bb互呢樣野,我覺得有既話真係執到啦,放開啲啦,裝一個都夠啦

侯爵府

你有點太緊張。我仔由零至六歲工人湊我冇裝cam架,回家見到小孩健康正常就夠,自己打工或者自己湊都唔會100%投入,況且佢打份工,伱越睇得多越覺得有唔妥,唔好睇甘多喇。至於食粥,吐出就吾再餵係正常,你隔一陣又餵佢係食得落,但其實之前果啲根本未消化 ,好快又下一餐喇,唉!

食奶咀就真的訓先好比係岩既,再講多幾次啦

唔陪佢玩唔教佢玩、講真丫打份工、如果我自己唔係勁中意BB,而個BB又吾係超級可愛,眼大㨗毛長長,肥嘟嘟公仔甘。。。我真係冇興趣同佢玩,朋友果D刀甘話,況且打工

大宅

回覆:Phoebeleung713 的帖子

我之前個菲都係咁。其實佢只係打工,無心机。始終bb太細。只能說只要唔蝦bb都仲可慢慢教。

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

有80分,有個唔黑面,唔玩電話的工人,執到lar。我星期六日同bb玩半日都散哂,有時都係坐係隔離無互動。

珊瑚宮

BB比人湊,健康,無穿無爛,巳經可以還神了.
玩具萬歲!

大宅

回覆:有無人個姐姐好似我個個咁

你要求嘅可能有人做到,但好少囉!
佢注重安全同衛生已經好好啦,教bb嘅嘢都係要靠自己架啦,你一係等bb一歲之後教姐姐play dvd,每日半個鐘,等bb喺你唔係屋企時都有機會學吓嘢?

首頁

尾頁

跳至