跳至

首頁

尾頁

洋房

有冇媽咪住新屯門中心教我湊女????

我的女兒二歲一個月但還沒懂得說單字,不肯留心聽我說話,偏食,唔肯行路成日要抱,瀨尿,我都無佢符?

我想幫佢報playgroup....

r....好煩:cry:

大宅

我都住呢度嫁~~唔好煩~~小朋友嘅嘢慢慢嚟,我個女都好遲先肯講嘢嫁~~
而且小朋友可能依賴性比較強,咁佢鍾唔鍾意聽歌仔嫁??
而有時候你可能覺得佢唔夠專心,無聽你教佢嘢會好唔開心,但其實佢不期然都會聽咗入腦,都你唔覺意時佢又話做到出嚟嫁~~
我啲朋友返龍成花園果個playgroup都話唔錯嫁,你有興趣去睇睇~~
加上呢度有好多媽咪都願意做聆聽者嫁,有咩不妨講出嚟~~~
再有問題就再問啦~~
原文章由 carolinebowiex3 於 07-9-7 14:30 發表
有冇媽咪住新屯門中心教我湊女????

我的女兒二歲一個月但還沒懂得說單字,不肯留心聽我說話,偏食,唔肯行路成日要抱,瀨尿,我都無佢符?

我想幫佢報playgroup....

r....好煩:cry: ...

洋房

唉...

我個女好鍾意唱歌仔,有一次佢唱,我就跟佢唱,巳從我佢過之後,佢都無唱過果首歌啦...:cry:

你話龍成花園果間playgroup有冇其他資料呢!因為我只知道栢麗果間,但好似唔係咁理想咁...

Keep in touch

原文章由 Celeste_tsangcl 於 07-9-7 14:41 發表
我都住呢度嫁~~唔好煩~~小朋友嘅嘢慢慢嚟,我個女都好遲先肯講嘢嫁~~
而且小朋友可能依賴性比較強,咁佢鍾唔鍾意聽歌仔嫁??
而有時候你可能覺得佢唔夠專心,無聽你教佢嘢會好唔開心,但其實佢不期然都會聽咗入腦,都你唔 ...

男爵府

原文章由 carolinebowiex3 於 07-9-7 15:07 發表
唉...

我個女好鍾意唱歌仔,有一次佢唱,我就跟佢唱,巳從我佢過之後,佢都無唱過果首歌啦...:cry:

你話龍成花園果間playgroup有冇其他資料呢!因為我只知道栢麗果間,但好似唔係咁理想咁...

Keep in touch

...

我個女都係二歲,只懂說少少單字,夜晚都係要用瀨片架。我自己覺得如果想佢學自理就梗係返幼稚園啦,PG就只不過比佢去玩下玩下錦羅~~

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

既然你有心學教囡, 我建議你去"屯門仁愛分科的健康院"去排隊參加一個"3p親子正策課程"。非常賁用而且全面, 免費的, 好似有10堂左右, 必須每堂出席!!!!
是教你如何"處理子女行為問題"。

男爵府

原文章由 晴B媽 於 07-9-7 17:26 發表
既然你有心學教囡, 我建議你去"屯門仁愛分科的健康院"去排隊參加一個"3p親子正策課程"。非常賁用而且全面, 免費的, 好似有10堂左右, 必須每堂出席!!!!
是教你如何"處理子女行為問題"。 ...

晴B媽...我都有興趣上喱個"3p親子正策課程",但係姑娘話要等, 我報左名啦,你有無上過?? 知唔知要等幾耐呢??

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我4年前上過。很有用。

排幾耐要睇彩數。
個course有人數限制, 好似係6-8對家長左右。
太少人唔開, 因成本及人手問題。呢個couse, 好似係for 2-12歲的兒童的。仲要夾埋年齡。

簡單d講, 如果有一班人排隊報名, 咁2歲家長湊夠8對, 就會開班。如有3對是4歲的家長, 即使是最早報名, 因湊唔夠人數, 就要等, 落waiting list。

換言之, 如果你係2歲家長中第一個報名, 可能要等1-2年, 咁如果你係2歲家長中最後一個報名, 可能等一個月就上堂了。明唔明?

原文章由 hello_mimi 於 07-9-7 17:42 發表
晴B媽...我都有興趣上喱個"3p親子正策課程",但係姑娘話要等, 我報左名啦,你有無上過?? 知唔知要等幾耐呢??

大宅

我囡囡上幼稚園K1才講話, 但佢已記得好好. may be you let her go to nursery.

別墅

其實吾洗太克意要女女留心你講/教的說話,只要當自已同大人講話,不用就住講或講bb話,須然開頭她沒反應,其實她一直在吸收未能掌握運用,過多幾個月就會好多嘢講煩死你..... 好似我女女咁....這個月講了很多我想不到的話及己經會駁咀了激死我 但又很開心

首頁

尾頁

跳至