醫護健康

跳至

首頁
23456...7

尾頁

大宅

但見佢洗完重辛苦過唔洗,真係唔知為乜咁辛苦

大宅

引用:但見佢洗完重辛苦過唔洗,真係唔知為乜咁辛

原帖由 koyetsebb88 於 14-05-10 發表
但見佢洗完重辛苦過唔洗,真係唔知為乜咁辛苦
我都覺, 所以我媽好後悔洗左,但當初醫生唔會建議你唔洗,除非年紀好大。

珊瑚宮

toby125 發表於 14-5-10 10:44
我都覺, 所以我媽好後悔洗左,但當初醫生唔會建議你唔洗,除非年紀好大。

..E生.成日都叫人博下。好似賭大細
玩具萬歲!

珊瑚宮

唔同E生唔同意見。

如係後生E生,乜都依書直說,幾多度就點點點。

有經驗的老牌E生就有不同意見。

如有質數生活,後生d死咗我都願。

無質數生活,長命又如何?又唔係何鴻生。

lemonon  完全同意,  另想講何鴻燊應該都唔會覺得咁樣做人係ok.  發表於 14-5-10 22:11

玩具萬歲!

大宅

引用:唔同E生唔同意見。如係後生E生,乜都依書

原帖由 fitfish 於 14-05-10 發表
唔同E生唔同意見。

如係後生E生,乜都依書直說,幾多度就點點點。
認同。 有錢果d,仲可選擇去外國安樂死。

大宅

所以我老公話而家62洗肚只係將佢痛苦延長,難聽d講句即係睇住62呢幾年要辛苦到死果日,如果知洗完係咁話寧願唔洗,等佢可以舒舒服服開開心心咁活得幾耐得幾耐,好過而家活受罪

大宅

koyetsebb88 發表於 14-5-10 15:21
所以我老公話而家62洗肚只係將佢痛苦延長,難聽d講句即係睇住62呢幾年要辛苦到死果日,如果知洗完係咁話寧願 ...

就算無話咁病痛, 見到果老嘅已經乜記性都無晒, 下一秒都唔記得上一秒的野, 飽餓都唔知咁, 成日無意識咁坐係度, 一樣唔知為乜, 同佢講野佢又聽唔到, 好快就變到好似精神病咁, 因為乜都唔知, 日期都無意識, 果腦就好似損毀性咁乜都空白, 俾野佢食就食, 鍾意食的就食唔停, 卒之要嘔, 唔鍾意的就餓都唔食, 因為唔知餓;

有時差到要如廁都無感覺, 就咁痾左 (唔係有失禁問題, 係家中, 廁所就在身邊) 咁嘅生活又如何! 初初話寧願早 D 去, 後期連呢個都無意識, 即係連思想都無埋. 咁樣所謂生存, 同有病痛而清醒生存, 我都唔知點為之比較值得. 只有照顧他們的人就跟住指引去照顧, 要選擇時才去想決定那個選擇, 都無謂諗太多, 已經去到做到就做, 做唔到就隨遇而安呢個態度.

版主

減齡達人勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆:照顧洗腎患者。原來不易

腎有事係會影響瞓覺質數,跟住影響埋個精神,所以佢地好易有埋抑鬱症
我媽咪洗咗2年左右,中間腹膜炎2次,終於第三次好嚴重,因發脾氣,成日唔肯食嘢,話要餓死自己,終於入院後身體太弱再感染多2隻惡菌,肺炎,醫生已作壞打算,好彩都過到,最終住咗1個多月醫院,期間轉洗血,先係大髀插喉,再係頸下,仲之攪到成身都係傷口,睇見都慘
出院後每星期2日返醫院洗,直至腹膜完全康復,但最終都用唔番要轉洗血,如果介水介得唔好,或者食錯嘢攪到毒素太高洗既時候就會好辛苦,通常洗5個鐘,但好多時因抽筋要提早收機,咁啲毒素就清唔哂,咁就變成一個惡性巡還。。。
但無可否認如果洗得好,洗血比洗肚舒服,因唔駛再困係屋,除咗洗個2日會辛苦啲,其他幾日可以自由好多,唔駛睇時間返屋企出水入水,仲可以去2日1夜既旅行,同埋佢依家係手入面做咗條永久喉,外表係完全睇唔出,沖涼亦唔需要再就住會整到,只需留意有冇血流動既聲就得。
但洗血係最後既方法,如果失敗埋就即係冇得再醫

複式洋房

洗腎後反而身體愈來愈差,我睇完各位意見,依家愈來愈擔心,因我媽媽快要洗腎(醫生話預計一年要洗腎), 我唔想見到佢受苦

大宅

引用:腎有事係會影響瞓覺質數,跟住影響埋個精神,

原帖由 Lovely媽咪 於 14-05-10 發表
腎有事係會影響瞓覺質數,跟住影響埋個精神,所以佢地好易有埋抑鬱症
我媽咪洗咗2年左右,中間腹膜炎 ...
我媽而家又係唔肯食野,就算食,都食都食好少。
我唔比安眠藥佢食,佢就發皮氣連其他藥都唔食。精神也有幻覺。

試過兩次昏迷,我都同醫生講,如果要插喉洗血和其他辛苦野,全部唔做。由她舒舒服服咁去。個姑娘仲串到話:你而家可以連肚都唔洗,咁一定仲快走啦。

呢個病真係煩死/玩死。

大宅

引用:洗腎後反而身體愈來愈差,我睇完各位意見,

原帖由 bamboo14 於 14-05-11 發表
洗腎後反而身體愈來愈差,我睇完各位意見,依家愈來愈擔心,因我媽媽快要洗腎(醫生話預計一年要洗腎), 我唔 ...
我初時都好似你咁擔心。但到時,唯有陪媽媽面對一切。或者你們如有自己宗教信仰,會有一定幫助(心靈上)。

大宅

回覆:toby125 的帖子

大家千萬不要灰色,我認識一位伯伯已經洗肚二十年,暫時身體情況都可以,每天落公園晨運、去街市買餸、每年去一次旅行,而且我們要積極跟家人面對,要有信心。

版主

減齡達人勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

其實洗肚對佢地係好,因唔洗咗啲毒素出嚟,佢地係會好辛苦,如果洗得好,小心啲唔好受感染係可以洗好耐,好多時都係因為佢地有情緒病而令到病情惡化,呢樣先係最難攪

大宅

引用:其實洗肚對佢地係好,因唔洗咗啲毒素出嚟,佢

原帖由 Lovely媽咪 於 14-05-11 發表
其實洗肚對佢地係好,因唔洗咗啲毒素出嚟,佢地係會好辛苦,如果洗得好,小心啲唔好受感染係可以洗好耐,好多時 ...
同埋要睇病者個人是否開朗,樂觀。

洋房

加油!!!

大宅

其實大家應該與病者一起樂觀面對,我媽媽都是一個腎病患者,經歷過洗血,洗肚,換腎,一直26年,在2012年安詳地離開。我相信只要一起努力,種種問題就會容易解決。

珊瑚宮

makmakmimi 發表於 14-7-9 11:33
其實大家應該與病者一起樂觀面對,我媽媽都是一個腎病患者,經歷過洗血,洗肚,換腎,一直26年,在2012年安 ...
請問伯母臨終多少歲?生前26年是否行得走得有自理能力?是否有眾多兒女照顧?
唔行得兼只得一個仔女照顧 雙方都好辛苦的

lemonon  問得好  發表於 14-7-9 14:12
玩具萬歲!

珊瑚宮

仲要全家有經濟能力

又無錢財又無人才。 單對單又吾行得。好淒涼

lemonon  當初幾想盡力, 到頭來原來係會折磨到自己都唔想做人, 唔再轉彎, 結果仲慘.  發表於 14-7-9 18:07
玩具萬歲!

男爵府

引用:政府對長期病患者同家人嘅支援就是這樣?太

原帖由 yanyanteen 於 14-04-11 發表
政府對長期病患者同家人嘅支援就是這樣?太可悲!
係呀!所謂資源跟本土生土長既香港人無唔會有得支援!

別墅

陪月勳章

我奶奶也要洗肚,現在在醫院啊,聽到你們這麼講,我好怕啊!

首頁
23456...7

尾頁

跳至