醫護健康

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

媽媽在去年3月開始洗腎(洗肚),初時還可自理但近呢幾個月, 已昏迷兩次,醫生解釋係體內腆解質亂,所以會咁,之後又出現幻覺,要服精神科藥。

剛上月20日又再昏迷, 醒後記憶差了很多,隻腳開始唔行得。

醫生和護士和我說,媽身體很差,很弱。隨時一受小小感染, 就會拜拜。

我現在獨力照顧她, 因媽唔肯入老人院, 又請唔起工人。我覺得非常吃力, 但好似身邊冇人明白。

有時我會諗, 現在科技進步左,另人可以長命,但生活質數會降低。 對病人/親人不是一件好事。

fitfish  我十分明白你  發表於 14-4-12 01:03

版主

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆:照顧洗腎患者。原來不易

好明白

生離死別, 並不可怕, 可怕的是自私的靈魂

別墅

回覆 toby125 的帖子

支持你

禁止訪問

大宅

加油

子爵府

環保接龍勳章 畀面勳章

加油!盡左女兒責任,巳有孝心!

複式洋房

回覆:toby125 的帖子

找醫院社工,睇吓有無支援服務可以分擔吓

大宅

引用:找醫院社工,睇吓有無支援服務可以分擔吓

原帖由 yanyanteen 於 14-04-11 發表
找醫院社工,睇吓有無支援服務可以分擔吓
沒有喔。。因媽未夠60歲,唔合資格排老人院,只係叫我地安排佢入私院。

另只有送飯 / 陪診 / 沖涼服務。

複式洋房

政府對長期病患者同家人嘅支援就是這樣?太可悲!

男爵府

toby125 發表於 14-4-9 02:21
有時我會諗, 現在科技進步左,另人可以長命,但生活質數會降低。 對病人/親人不是一件好事。
非常同意! 加油!
應當一無挂慮、只要凡事藉著禱告祈求、和感謝、將你們所要的告訴神。
神所賜出人意外的平安、必在基督耶穌裡、保守你們的心懷意念。

珊瑚宮

toby125 發表於 14-4-11 16:28
沒有喔。。因媽未夠60歲,唔合資格排老人院,只係叫我地安排佢入私院。

另只有送飯 / 陪診 / 沖涼服務。 ...
我都睇過3間老人院,新淨企理的,洗埋腎,萬五至二萬以上
過得去的,洗腎萬二三.

地底泥院,唔洗腎都要六七八千
玩具萬歲!

珊瑚宮

我家長者,就係要洗腎.醫生話佢無自理能力,要去老人院洗.

如唔洗,我地又好似剝削佢的生存機會.

醫生話,洗一樣有風險.

我自己就思想上很痛苦
玩具萬歲!

大宅

引用:我家長者,就係要洗腎.醫生話佢無自理能力,

原帖由 fitfish 於 14-04-12 發表
我家長者,就係要洗腎.醫生話佢無自理能力,要去老人院洗.

如唔洗,我地又好似剝削佢的生存機會.
洗左未 ? 我媽洗左一年,問題真係多到不得了

珊瑚宮

樓主是否唔番工全天候照顧媽媽?你媽得5X歲,好後生.醫生有無講如洗肚唔掂,要轉洗血?

我家長者80嵗,腎指數尚未去到急切洗腎,(但都好快要洗),我現在24小時看實佢.

個個都話咁老洗乜鬼.

佢唔行得好,出入要成二三個人又擔又抬,有時要借輪椅,出入多數搭的士.(搭到窮)

坐輪椅,有時上落行人路,推都推唔郁.

如坐巴士就無輪椅,但等巴士時佢又企唔到.

最慘係病人唔行得.去覆診真係一個人攪唔掂.

仲有,如洗腎,間屋似貨倉.
玩具萬歲!

大宅

fitfish 發表於 14-4-12 11:28
樓主是否唔番工全天候照顧媽媽?你媽得5X歲,好後生.醫生有無講如洗肚唔掂,要轉洗血?

我家長者80嵗,腎指數尚 ...
現在80 歲只能算是一個關口, 就正如若有9X 的話, 還有十幾年, 唔係講笑, 所以過得一段時間, 再係咁過, 就一定係安老院, 因為唔係話你想自己照顧番, 乜都頂硬上就得, 例如有請家傭的, 家傭本身也會因任何問題離職, 唔係話肯俾錢就即請到, 你自己可以24 小時看實佢, 請問已維持了多久, 你也很堅持很忍耐

珊瑚宮

長者都可行幾步去下厠所,因驚佢跌到,佢一郁就要望下佢.

問過一間過得去老人院,話如老人自己識行去廁所,但又要人扶下的,一概要包尿片,無得自己去厠所.唉!個羅友想唔爛都幾難.

工人巳請緊未到.

就算有工人,人地半夜都要瞓.老人半夜會起身疴夜尿,一聽到聲,我又卽彈起望下佢.
都唔係好辛苦,久不久有屋企人接下班.

玩具萬歲!

珊瑚宮

辛苦就一d都唔算,只係無乜自由.就算有工人,人地打工心態,大鑊野就幫你唔到的.
玩具萬歲!

大宅

引用:樓主是否唔番工全天候照顧媽媽

我家長者80嵗,腎指數尚 ...
因為我同醫生講過,如轉洗血, 應該唔會考慮。

呢兩次媽昏迷入院, 我都同醫生講, 如要插喉/或做辛苦既野,全部都唔做, 由她舒舒服服咁走。

大宅

引用:長者都可行幾步去下厠所,因驚佢跌到,佢一郁

長者都可行幾步去下厠所,因驚佢跌到,佢一郁就要望下佢.
係呀, 老人院邊理你咁多。包片最多一日換3次。

複式洋房

咁可能各安老院唔同啦,我媽咪果間起碼一日換6次㗎!不過都爛pat pat!

首頁
12345...7

尾頁

跳至