醫護健康

跳至

首頁

尾頁

大宅

fitfish 發表於 14-4-12 11:28
樓主是否唔番工全天候照顧媽媽?你媽得5X歲,好後生.醫生有無講如洗肚唔掂,要轉洗血?

我家長者80嵗,腎指數尚 ...
現在80 歲只能算是一個關口, 就正如若有9X 的話, 還有十幾年, 唔係講笑, 所以過得一段時間, 再係咁過, 就一定係安老院, 因為唔係話你想自己照顧番, 乜都頂硬上就得, 例如有請家傭的, 家傭本身也會因任何問題離職, 唔係話肯俾錢就即請到, 你自己可以24 小時看實佢, 請問已維持了多久, 你也很堅持很忍耐

大宅

讀到各位以上所述的情況, 相信各位都是去到迫不得已才選擇最後的方法, 只是決定了 安排了 又是另一種唔安樂。

大宅

回覆 toby125 的帖子

認為已做足, 就隨住發展咁安排, 不要想太多. 同時做下自己想做的事吧, 人生就係咁, 唔可以就咁磨住係一件事上面.

大宅

toby125 發表於 14-4-30 19:47
已找到老人院, 媽肯應承試住一個月。
隨遇而安吧! 看你媽媽住後情況, 初初的她和你自己都一定唔習慣, 你要有心理準備會有任何情況出現, 不要太衝動作任何決定, 你要明白, 都是已經盡力試過然後安排的, 不要只注意著內疚, 每個人都有機會這樣, 不要自責.

大宅

koyetsebb88 發表於 14-5-10 15:21
所以我老公話而家62洗肚只係將佢痛苦延長,難聽d講句即係睇住62呢幾年要辛苦到死果日,如果知洗完係咁話寧願 ...

就算無話咁病痛, 見到果老嘅已經乜記性都無晒, 下一秒都唔記得上一秒的野, 飽餓都唔知咁, 成日無意識咁坐係度, 一樣唔知為乜, 同佢講野佢又聽唔到, 好快就變到好似精神病咁, 因為乜都唔知, 日期都無意識, 果腦就好似損毀性咁乜都空白, 俾野佢食就食, 鍾意食的就食唔停, 卒之要嘔, 唔鍾意的就餓都唔食, 因為唔知餓;

有時差到要如廁都無感覺, 就咁痾左 (唔係有失禁問題, 係家中, 廁所就在身邊) 咁嘅生活又如何! 初初話寧願早 D 去, 後期連呢個都無意識, 即係連思想都無埋. 咁樣所謂生存, 同有病痛而清醒生存, 我都唔知點為之比較值得. 只有照顧他們的人就跟住指引去照顧, 要選擇時才去想決定那個選擇, 都無謂諗太多, 已經去到做到就做, 做唔到就隨遇而安呢個態度.

大宅

koyetsebb88 發表於 14-8-28 00:37
回覆 toby125 的帖子

好多謝妳諒解我地既苦況,只不過我同老公都好唔明點解有人關心佢但佢好似覺得人人都欠 ...

講老實, 其實係無辦法了, 你地唯一可以做, 就係佢講乜都好, 做唔到就借D 意過左就算, 做到就做, 根本上你地做到幾好幾唔好都影响唔到佢嘅脾氣情緒, 佢嘅情況只係要搵適合對象去發脾氣, 唔好諗住你地做D 乜可以令佢轉好, 佢轉好只係得一個原因, 係佢突然開竅, 呢樣野可能到走果日都未必一定會出現.

另外, 那姨姨的情況, 你地要盡快安排件事, 我見過呢類無得瞓又要全日照顧病患的人, 好快就好唔掂, 長期咁瞓到極差, 仲要全部時間(或者係人生)對住個極度負面嘅病患, 若果佢係受僱, 應該好快唔做, 若果係你地親人, 可能好快連親人都無得做, 若果係病患的至親(即係走唔甩), 好快會痴埋線.

首頁

尾頁

跳至