親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

畀面勳章 親子王國15週年勳章

想暑假去首爾,點解每間旅行社報的附加費都唔同?例如大韓航空,同一日子,一間報600,有幾間就報過千,點解相差咁遠?

大宅

引用:想暑假去首爾,點解每間旅行社報的附加費都

原帖由 ccdccl 於 14-04-09 發表
想暑假去首爾,點解每間旅行社報的附加費都唔同?例如大韓航空,同一日子,一間報600,有幾間就報過千,點 ...
第1個可能,加成千果間响暑假附加費賺多D

第2個可能,加600果間特登報低D呃你落訂,之後再同你講要再加

bb081090   你2個假設好合理, 都好好笑呀  發表於 14-4-9 16:36

琥珀宮

引用:Quote:原帖由 ccdccl 於 14-04-09 發表想暑

原帖由 快閃哈哈 於 14-04-09 發表
第1個可能,加成千果間响暑假附加費賺多D

第2個可能,加600果間特登報低D呃你落訂,之後再同你講要再加
咁都得?我以為機票係航空公司報,應該間間一樣,係咪直接上航空公司網查最準?

大宅

回覆:有關暑假機票旺季附加費問題

Agent 同我講,團體票其實六月先知價,佢而家收貴你到時賺差價,如果唔等團體票而家買就貴D,我7月尾去,2500+稅,大約$3290,坐Asiana(韓亞)中午去,晚返

琥珀宮

引用:Agent 同我講,團體票其實六月先知價,佢而

原帖由 Elise221 於 14-04-09 發表
Agent 同我講,團體票其實六月先知價,佢而家收貴你到時賺差價,如果唔等團體票而家買就貴D,我7月尾去,25 ...
即有d agent唔賺差價

但到6月訂又驚冇位

公爵府

ccdccl 發表於 14-4-9 07:31
咁都得?我以為機票係航空公司報,應該間間一樣,係咪直接上航空公司網查最準?

...
有agent同我講過係睇番航空公司收佢既handling fee, 同埋其實agent中間又再收左你handling fee, 所以一係就第1間本身航空公司已經收得佢貴, 佢自己又再收得你貴, 再唔係就第2間handling fee收得你平, 你check 埋航空公司直接買幾錢? 因為有agent講過航空公司直接買係平D, 但係agent係可以幫你改機票又會幫你睇住, 而且經agent買可以先出itinerary唔confirm住, 再以agent會貴D都唔奇

大宅

回覆:有關暑假機票旺季附加費問題

不過有様野好奇怪,官網要$4000,但agent 收$3290,點解?

大宅

引用:不過有様野好奇怪,官網要$4000,但agent+

不過有様野好奇怪,官網要$4000,但agent 收$3290,點解?
航空公司係會俾旅行社discount,所以旅行社先有得賺。不過航空公司已經減少discount,因為online 購票已經好流行。

公爵府

Elise221 發表於 14-4-9 17:29
航空公司會比DISCOUNT麻, 或者係團體票

琥珀宮

引用:不過有様野好奇怪,官網要$4000,但agent

我都覺好似好冇譜,冇監管咁,真係要四圍格價。會唔會有d agent同航空公司friend d, 所以旺季附加費可平d?

首頁

尾頁

跳至