跳至

首頁

尾頁

大宅

各位友好﹕

早前我們曾向大家提及,葵涌商場的扶手電梯因為突然急停,令一名街坊由高處向後墮下,頭部逢上8針。經我們了解,房屋署初步不排除,是因為有人在扶手電梯下層影響電梯運作:cry: ,導致電梯停頓,而令該名街坊出事。

所以房屋署已在全村的電梯邊有上搶眼的黃線,及加上特大的告示版,提醒居民注意電梯使用安全。

另外,街市有商舖違法開設遊戲機,令大批小孩聚集,有家長向我們表示,擔心自己的子女都會受影響:-| 。

由於開設遊戲機,一來需要有合法牌照,二來商戶要放遊戲機,都要經房屋署同意,所以我們和負責商場的房屋署職員溝通,最終商戶都合作收回遊戲機,小孩子開學最可以專心一點
]
如果大家對葵涌商場及街市有任何意見,歡迎留言或者PM我們,謝謝﹗

街工阿達
為弱勢出聲、為勞工出頭、為貧者出力、為民主奮鬥期望最好、接受最差!

子爵府

畀面勳章 親子達人勳章

我手機網絡用緊"3",但我覺得一到商場及街市係完
全收唔到嘅,好唔方便...:-(

大宅

原文章由 gracehuikl 於 07-9-8 10:22 發表
我手機網絡用緊"3",但我覺得一到商場及街市係完
全收唔到嘅,好唔方便...:-(

係呀!淨係得smartone/people先至全世界收到(包括診所),我就用緊smartone!屋企都收到!
Carmen

大宅

我地於早前去信了多間電訊商,要求改善葵涌邨接收情況,
Smartone 於今年年初已經裝了一個發射站於葵涌邨內,所以商場及各座樓都接收好左。
唔講唔知,原來呢d發射站其實好似成間屋仔咁,要同房屋署申請至安裝完成,都要成9個月。現在'3' 及'one2free' 都話會改善,不過可能要過多半年先有改善。'Peoples' 回覆早已經在商場、停車場都有接收器,我都問過d街坊,確係收到唔錯的。

我亦向房屋署查詢了在邨內安裝發射器的情況。

商場及停車場

天台發射站

萬眾電話(Peoples)

香港流動通訊公司(CSL)

#資料來源:葵涌邨房屋署

萬眾電話(Peoples)

3香港(3HK)

數碼通(Smartone)

電訊盈科(PCCW)

原文章由 carmen.ice 於 07-9-8 11:28 發表

係呀!淨係得smartone/people先至全世界收到(包括診所),我就用緊smartone!屋企都收到!

為弱勢出聲、為勞工出頭、為貧者出力、為民主奮鬥期望最好、接受最差!

男爵府

好媽媽勳章

我想講下芷葵樓對出平台空地有部份地磚谷起,已經好耐,但遲遲未維修,到底還要等到何時?因本人見過有小孩拿起[掟]及[踢],非常危險,希望你能幫忙,謝謝!

大宅

Dear ywpw,

謝謝你的反映! 我們會向房屋署反映,要求他們立即跟進 有進一步消息再向大家報告

街工阿達

原文章由 ywpw 於 07-9-9 17:28 發表
我想講下芷葵樓對出平台空地有部份地磚谷起,已經好耐,但遲遲未維修,到底還要等到何時?因本人見過有小孩拿起[掟]及[踢],非常危險,希望你能幫忙,謝謝! ...

[ 本文章最後由 ivanwong19 於 07-9-10 14:24 編輯 ]

男爵府

醒目開學勳章 2011精緻種植勳章

dear ivan~

不如睇下可唔可以加大d第5期斜路上面既頂啦~依家有都等如冇咁,又高又細,唔可只係諗美觀先得架~實用都好重要!!落雨就多數淋到雨既~攪到真係次次落街都要好似出咁帶遮呀!

[ 本文章最後由 dudu19812002 於 07-9-10 13:59 編輯 ]

大宅

Dear dudu19812002,

第五期個上蓋,我們早前都與房屋署工程師及地區總經理視察過,由於「加大上蓋」會涉及力學方面的問題(除了建築材料本身的重量外,亦要計算當區的風力,及地面承受力的問題),所以房屋署要時間去跟進:cry: 。

其實除了加大上蓋外,我們亦要求房屋署加一個上蓋在現時放「村內指示牌」,亦橋底一處「圓圓地」的地方;同時亦追緊延長「防滑膠」的進度,有消息的話,會再同大家報告一下

始終葵涌是一條新村,有好多地方需要改進,我們會繼續向房屋署追進度的

街工阿達

原文章由 dudu19812002 於 07-9-10 13:58 發表
dear ivan~

不如睇下可唔可以加大d第5期斜路上面既頂啦~依家有都等如冇咁,又高又細,唔可只係諗美觀先得架~實用都好重要!!落雨就多數淋到雨既~攪到真係次次落街都要好似出咁帶遮呀! ...

男爵府

醒目開學勳章 2011精緻種植勳章

原文章由 ivanwong19 於 07-9-10 14:23 發表
Dear dudu19812002,

第五期個上蓋,我們早前都與房屋署工程師及地區總經理視察過,由於「加大上蓋」會涉及力學方面的問題(除了建築材料本身的重量外,亦要計算當區的風力,及地面承受力的問題),所以房屋署要時間去跟進:cry: ...

唉.....真係慘!咁唯有繼續等待啦~thks:cry: :cry:

大宅

Dear ywpw,

今日房屋署的承辦商「中國建築」,已開始修補出問題的地磚,工程預計會4天左右完成

街工阿達

原文章由 ywpw 於 07-9-9 17:28 發表
我想講下芷葵樓對出平台空地有部份地磚谷起,已經好耐,但遲遲未維修,到底還要等到何時?因本人見過有小孩拿起[掟]及[踢],非常危險,希望你能幫忙,謝謝! ...

水晶宮

Dear Ivan,
我想問下葵涌村有無固定既舊衣物回收箱(合法果d)因為小朋友大得快d衫唔岩著,但仲好新淨,掉左去又好side咁,又唔環保呢
其實大人既都有好多,唔知點處理 可否解答我呀
thank you

大宅

Lok Wai,
多謝你的詢問先,
先答左你的問題,暫時最近的收集地方:
9月11-14日,大窩口村:富秀樓地下空格(黃炳權議員辦事處側)

其他資源補充:
現時香港有4個合法辦衣服回收的團體,
1. 長春社
2. 地球之友
3. 基督教勵行會
4. 救世軍

佢地會係香港唔同地方設回收籠...
你呢個問題在幾個月,我主動向房署查詢過點解唔安排一些回收籠呢?
佢地回應暫時未有團體申請,我今日再打去同長春社聯絡,希望佢地可以係第五期橋底下面安排回收籠。

另外,房屋署其實正計劃安排每一條屋邨都會安排回收籠,由房屋署出錢的,之後交俾這些合法的回收公屋或清潔公司,將來大家就唔使咁麻煩了!
亦都杜絕不法的回收公司。(但暫時只係做到買籠的階段)

原文章由 lokwai 於 07-9-13 09:30 發表
Dear Ivan,
我想問下葵涌村有無固定既舊衣物回收箱(合法果d)因為小朋友大得快d衫唔岩著,但仲好新淨,掉左去又好side咁,又唔環保呢
其實大人既都有好多,唔知點處理 可否解答我呀
thank you ...

水晶宮

原文章由 ivanwong19 於 07-9-13 11:16 發表
Lok Wai,
多謝你的詢問先,
先答左你的問題,暫時最近的收集地方:
9月11-14日,大窩口村:富秀樓地下空格(黃炳權議員辦事處側)

其他資源補充:
現時香港有4個合法辦衣服回收的團體,
1. 長春社
2. 地球之友
3. 基督教勵行會
4. ...

唔該曬你既解答先,
咁我唯有繼續比樓下清潔公司的員工先啦
thank you

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 ivanwong19 於 07-9-11 15:54 發表
Dear ywpw,

今日房屋署的承辦商「中國建築」,已開始修補出問題的地磚,工程預計會4天左右完成

街工阿達

係呀.......真係好快, 第二日已經有人做0野啦, 之前搵房署d人都無人so我地, 真係thank you very much~

大宅

Dear ywpw,

唔駛客氣

經我們了解之後,其實房屋署收到大家的投訴之後,已開始跟進,拖時間是但因為平台的地磚已過了「保養期」,所以承辦商起初是不肯「執手尾」,不過多得房屋署工程師多番堅持,而我們又提出要求,所以才可以水到渠成,令工程得以開展。這是大家團結的成果呢﹗

街工阿達

原文章由 ywpw 於 07-9-15 00:00 發表

係呀.......真係好快, 第二日已經有人做0野啦, 之前搵房署d人都無人so我地, 真係thank you very much~

大宅

hi, ivan,

我係ocean呀, 記得我嗎? 上次同你傾個冷氣機滴水問題到目前都未能夠解決啊! 不過算啦, 我都知道呢個問題唔係咁容易解決了. 在此說聲 thanks先.

最近得知商場的彩明餐廳結業, 唔知係開心定寄望了, 開心的是可以有新一個飲食集團進場(因為已開始對樓下食肆有d悶啦), 而寄望的是唔知會否開麥記呢? 其實呢個葵涌村都有好多小朋友, 其實開設麥記係可行的, 亦可方便葵涌村、葵馥苑的住戶, 因為我地如想選食麥記食物, 每次都要去大窩口or葵興才可, 會令我們有所不便. 我想......如做問卷調查, 一定有9成人想係葵涌商場開設麥記的.

另想一題的是, 商場個街市的小販的服務態度真不得要領, 尤其全街市只有一檔的檔戶更甚, 貴不在話下, 連個服務態度都差的話就是不對了, 而葵涌村有咁多我地的下一代, 佢地又會跟mami們去買餸, 成日聽得多遇得多都唔會係好事的, 而我所認識的街坊中亦有同感, 有的更轉到去惠康惠顧了.

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 ocean~mami 於 07-9-15 22:40 發表
hi, ivan,

我係ocean呀, 記得我嗎? 上次同你傾個冷氣機滴水問題到目前都未能夠解決啊! 不過算啦, 我都知道呢個問題唔係咁容易解決了. 在此說聲 thanks先.

最近得知商場的彩明餐廳結業, 唔知係開心定寄望了, 開心的 ...

原來彩明會結業, 不過我唔感到可惜, 因為真係唔好食, 我寧願去樓上酒樓隔離到食, 食彩明只係貪佢有外賣, 我係無飯家庭, 好多時都要出街食, 如果有新野就好啦, 我之前填過意見書都好想有麥記, 條村咁大實有生意啦.

[ 本文章最後由 ywpw 於 07-9-16 19:48 編輯 ]

大宅

Hi Ocean,

我記得你﹗唔好意思,有關冷氣機滴水的問題,上次已即時到你那座的主任反映,我週一再追追主任,睇睇他們調查那一戶滴水的進度如何。不過上次主任都有提過,因為通常住戶會在晚上才開冷氣,所以要查都有d困難。如果你發現日間有滴水情況,請你致電97110906通知我,我會請房屋署即時調查,相信大家合作,可以有助調查哩

至於開M記,我們都曾經幫街坊向房屋署反映,他們表示,要M記入標先得:tongue: ,仲話商場100%出租,所以M記無法進場。

不過,既然彩明不做的話,我再向房屋署了解一下,如果真的有吉舖,我們會建議他們邀請M記入標招租的

街工阿達

原文章由 ocean~mami 於 07-9-15 22:40 發表
hi, ivan,

最近得知商場的彩明餐廳結業, 唔知係開心定寄望了, 開心的 ...

大宅

有關冷氣機滴水問題

Hi Ocean,

我今日已再致電映葵的主任,他會再請同事去調查。另他亦提到,房屋署現時的做法,是會帶備相機去影相,若影到單位的冷氣機滴水,他們會要求該住戶維修,如住戶拒絕,則會把有關相片轉交食環署執法。

為了方便他們拍照,歡迎Ocean你或你的家人隨時報料,房屋署的同事會好機動地出動,謝謝﹗

街工阿達

hi, ivan,

複式洋房

Hi,我初時以為d議員剩係在有咩競選之前先出下聲,或者出標語時大大隻字"成功爭取???"睇落你都唔係呢d,你都好落力下,
係呢,你地有無留意下街市d出入口,門口D透明膠勁dirty,好似未換過,出入時唔掂又唔得,其實可唔可以定時更換呢?

首頁

尾頁

跳至