懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

我己經有咗8個半月,聽人講話飲白蓮鬚可以清胎毒,但我好想知點整 要咩材料?可唔可出去買?急......thz

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 labelcherry 於 07-9-8 22:25 發表
我己經有咗8個半月,聽人講話飲白蓮鬚可以清胎毒,但我好想知點整 要咩材料?可唔可出去買?急......thz

去中藥房買就得啦,到D人會教你煲.

大宅

原文章由 labelcherry 於 07-9-8 22:25 發表

唔同人有唔同煲法,我就咁煲
$10 白蓮鬚 (可問藥房須要買多小錢)
一隻雞蛋(連殼)
適量片糖 (有人用冰糖的)

蛋洗淨(連殼)+白蓮鬚煲45分鐘,落糖後飲用,記得蛋要食架.

我就飲左2次.大約5日飲一次.

最多飲4次好啦.(係我朋友教路)

大宅

好媽媽勳章

白蓮鬚糖水 (助產及有助清胎毒)
飲用時間: 臨盆前一個月至十五天前飲用。白蓮鬚屬平性的食物, 無論涼、熱底的人都適合食用。一星期可飲用1至2次。如要清胎毒之效, 孕婦則在懷孕後六個月飲用此糖水才具清胎毒之效, 將近臨盆時飲用效果不大。
功效:
1)固澀 ~ 白蓮鬚乃蓮花的花蕊, 性平味甘, 有固澀(即止血)、補腎,、消熱毒之效, 而雞蛋則有蛋白質, 此糖水確有助防止生產時大量流血的作用。
2)補腎 ~ 由於孕婦需要養胎, 腎氣一定有損耗, 具補腎作用的白蓮鬚能使孕婦生產時有氣力, 生產過程會較順利。
3)解胎毒 ~ 所謂胎毒, 是指孕婦身體內因常吃油炸食物而產生的「血熱」, 令嬰兒出生後易生瘡、奶癬等皮膚病。
材料:
白蓮鬚…………..10元 (係藥材舖買$10可分2-3次用)
雞蛋……………..2隻
冰糖…………......適量
水………………..6至7碗
製法:
凍水放入白蓮鬚及雞蛋(連蛋殼), 煲滾後以慢火煲45分鐘, 以冰糖調味即成。糖水 (助產及有助清胎毒)
飲用時間: 臨盆前一個月至十五天前飲用。白蓮鬚屬平性的食物, 無論涼、熱底的人都適合食用。一星期可飲用1至2次。

(我都係之前睇到其他媽咪post出嚟,見幾有用copy咗 )

別墅

thz.....等我試吓先

複式洋房

我都係由六個幾七個月開始飲呀... 唔係飲好多咋...total飲咗七次左右咋...不過我囡囡塊面都好白滑喎....我唔知關唔關白蓮鬚事, 亦有可能因為我餵人奶, 所以佢無奶癬....

男爵府

我噚日去藥房買白蓮鬚, 執藥嗰個人係都要我買埋咩"葡萄乾"(我唔知係咪咁寫), 我初初以為係提子乾, 但佢執到出嚟我先知唔同, 佢話要落埋嚟, 冇咁涼喎

你哋有冇人試過呢? 飲呢啲"葡萄乾"唔知有冇問題ga呢? 可唔可以分享吓

但有樣嘢我可以肯定: 我有啲笨囉, 本來我買$5白蓮鬚, 但連埋啲"葡萄乾"就變咗總共$30:tongue:

原文章由 didikoko 於 07-9-9 17:42 發表
我都係由六個幾七個月開始飲呀... 唔係飲好多咋...total飲咗七次左右咋...不過我囡囡塊面都好白滑喎....我唔知關唔關白蓮鬚事, 亦有可能因為我餵人奶, 所以佢無奶癬.... ...

侯爵府

睛靈勳章

我個葯房淨係叫我就咁煲20分鐘mud都唔洗落! 我覺得好似飲茶既! 想問大家白蓮鬚係咪黃色好似茶葉一條條好細架? 我有少少懷疑佢比左金銀菊比我!?-( 同埋佢都唔識教我用蛋煲既 ??-( 有冇人可以解答我呀 ?

原文章由 KarieWu 於 07-9-10 11:17 發表
我噚日去藥房買白蓮鬚, 執藥嗰個人係都要我買埋咩"葡萄乾"(我唔知係咪咁寫), 我初初以為係提子乾, 但佢執到出嚟我先知唔同, 佢話要落埋嚟, 冇咁涼喎

你哋有冇人試過呢? 飲呢啲"葡萄乾"唔知有冇問題ga呢? 可唔可以分 ...

別墅

我大約38週飲,飲完第二日就作動...

洋房

我都係呀。朋友代我去相熟的藥房執,除左白蓮鬚外,仲有"葡萄乾"同生曬參,要成$35一劑。

原文章由 KarieWu 於 07-9-10 11:17 發表

你哋有冇人試過呢? 飲呢啲"葡萄乾"唔知有冇問題ga呢? 可唔可以分 ...

侯爵府

睛靈勳章

bbgirl126,

白蓮鬚係咪黃色好似茶葉一條條好細架? ?-(

原文章由 bbgirl126 於 07-9-10 11:55 發表
我都係呀。朋友代我去相熟的藥房執,除左白蓮鬚外,仲有"葡萄乾"同生曬參,要成$35一劑。

大宅

我好似去到 7 個月時, 阿媽幫我去藥房執左包白蓮鬚俾我, 叫我一星期加蛋加糖煲黎飲一次, 咁我怕糖份高, 所以冇落糖, 都入到口, ok

侯爵府

睛靈勳章

平安,

白蓮鬚係咪黃色好似茶葉一條條好細架? ?-( 好想知人地有冇比錯我 ? 幫幫忙 ?

原文章由 平安 於 07-9-10 12:20 發表
我好似去到 7 個月時, 阿媽幫我去藥房執左包白蓮鬚俾我, 叫我一星期加蛋加糖煲黎飲一次, 咁我怕糖份高, 所以冇落糖, 都入到口, ok

男爵府

係呀

原文章由 Meisuen 於 07-9-10 12:13 發表
bbgirl126,

白蓮鬚係咪黃色好似茶葉一條條好細架? ?-(

男爵府

係呀, 其實我覺得唔加糖都得, 好似飲用茶葉沖geh茶咁, 都幾易入口, 飲落都幾舒服
但我諗住要食埋隻蛋, 所以都加咗少少糖, 當雞蛋糖水咁囉, 幾好味

原文章由 平安 於 07-9-10 12:20 發表

侯爵府

睛靈勳章

kariewu,

唔該晒呀!

原文章由 KarieWu 於 07-9-10 12:28 發表
係呀

大宅

畀面勳章

我買開嘢間葯房賣$10一兩
叫我一星期飲1(當時32), 臨生前兩星期每星期飲2
一次煲一兩+連殼雞蛋(雞蛋殼含鈣喎:D )
4碗半水煲9個字(1) +少少冰糖

不過我Mammy話一次煲一兩太多喇
叫我每兩分三、四次煲喎

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

請問你地幾時開始飲呀?
因我係開刀生的~ 又應幾時飲好呢? (現32週2days)
請幫忙教教我呀~

首頁

尾頁

跳至