自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 熱血金章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 大廚勳章

回覆:各位JM分享下,結婚擺唔擺酒好呢?

擺酒係一場show, 有得揀我唔會擺

The meeting of two personalities is like the contact of two chemical substances: if there is any reaction, both are transformed.

Carl Jung (1875 - 1961)

男爵府

當年有擺, 有得揀, 我都係會擺

yuen  x2  發表於 14-4-10 14:09

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

有能力一定擺,唔想第時慨嘆!

珍珠宮

如果我可以簡,我唔會擺

水晶宮

熱血金章

無錢咪唔好擺囉,

你唔係打算叫D親朋戚友補貼你擺酒結婚啩

珍珠宮

育兒性格勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我覺得要擺, 我個陣擺20幾圍, 所有野都好順利,
無回禮小禮物 / 無 CANDY CORNER / 席間無 GAME 玩
但氣氛都OK 呀, 簡簡單單~ 父母又開心, 又熱鬧

其實用錢多唔多 / 麻唔麻煩, 睇你自已要求
如果個人要求極高, 當然會多野搞D

男爵府

我當年有擺,擺我再揀都會擺^ ^

禁止訪問

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

有擺, 真係會好多嘢搞, 但都係開心的

珍珠宮

我只是自己人食飯兩圍,backdrop穩人整幾百,銀色布酒樓架,係米睇唔出我無擺酒

我下午四點去沙田註冊處,著婚紗,之後影下相
再去沙田广塲麗都,距間左一邊我,係連新婚房,換晚裝,斟茶,全程無街外人打擾

珍珠宮

整多張

兩家人食飯,帶左兩個best fd
菜式係婚宴

斟茶做足

男爵府

引用:我見到身邊既人擺酒幾煩下。。出錢又出力,

原帖由 雅圯Avina 於 14-04-10 發表
我見到身邊既人擺酒幾煩下。。出錢又出力,真係一啲都唔容易架!
依個年代擺酒咁貴,樣樣都係錢 ...
我結婚男家親戚少,冇擺,食餐飯就算。
我媽堅持親戚唔少,女家自己擺。
結果男家好輕鬆咁過,6299亦歡喜我同c6冇要佢吔麻煩。
女家有20圍酒,大部份我都唔識,我同c6係佈景,我父母比較高興。
錢方式冇要四大出分毫,根據佢吔意願去做,對得佢吔住。

珊瑚宮

畀面勳章 BK Milk勳章

雅圯Avina 發表於 14-4-10 11:51
我見到身邊既人擺酒幾煩下。。出錢又出力,真係一啲都唔容易架!
依個年代擺酒咁貴,樣樣都係錢 ...
我地當年擺酒唔係淨計錢嘅問題, 因為我同我老公都係最大, 兩個家庭都係第一次辦喜事, 所以我父母同我奶奶都想擺酒, 為尊重佢地就做左喇~
<3<3Rilakkuma+PostPet+Pooh

子爵府

回覆:雅圯Avina 的帖子

係,爽到爆。

男爵府

畀面勳章

可以重新揀,我打死都唔擺

My Dear Son, CaydenMama love you forever

珊瑚宮

2024年龍年勳章

我冇所謂,我唔係豪擺,亦唔係搞好多野,又冇咩要求,所以都算順利,同埋我係有錢賺

公爵府

其實睇您及家人想點, 有時結婚唔係兩知個人既事. 您結婚同樣是您阿媽嫁女, 您99取新抱. 如果唔係太大負擔, 盡量滿足各人是可以接受.

有朋友亦因為沒有擺酒而後悔. 至於有人話情願留番d錢比首期, 其實計好條數先.

擺酒要用幾多錢, 當然預計收回人情唔好算太盡.

唔擺酒又要幾多錢? 兩家人食餐飯都要有人找數....朋友出來慶足, 比份禮您咁您又洗唔洗請人食飯? 咁多朋友, 要食幾多次, 食幾多日? 真係想起都煩.

我自己亦計過數, 擺酒唔擺酒相差只係大約4萬元左右, 唔一定要四季酒店, 唔洗要乾鮑....唔洗大龍鳳.....! 因為我溫馨至親朋友兩邊加埋真係有18-20圍, 已唔請同事果d了.

所以睇自己及家人的選擇. 當然無錢既要去借就無謂. 負擔唔到既亦唔需要充大頭鬼去5星酒店. 有時老人家反而like 酒樓食物夠熱, 場面熱鬧咁.

子爵府

畀面勳章

回覆:雅圯Avina 的帖子

其實呢...我覺得呢...用\"蝕\"或\"倒貼\"呢...唔係幾好,擺酒唔係一盤生意要嚟賺錢,係擺酒嘅人請人飲,想同至愛親朋分享喜悅,最多只可以話人情\"cover\"唔到支出,人哋係冇責任湊夠錢比你做show的

男爵府

我同我老公當時好唔想擺,註冊咗兩年先因為我老爺而擺,而嗰晚我哋都比我老爺攪到好唔開心,畢生難忘

子爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

有擺... 因為兩家都係第一次辦喜事, 四大長老好開心, 雖然比較攰, 但真係難忘ge回憶。

首頁
23456...7

尾頁

跳至