論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

牛年勳章 好媽媽勳章

工人10中做滿一年,上個月底同我講,想10月底取一星期假自費回菲律賓,我到現在還未批
今朝又同我講,想取14天假回菲律賓

我話:
你做滿一年,只有7天假,何來14天假
第二,我都要返工,要賺錢,放假我都要等老細批,唔好講14天,7天我都要等老細比,你10月都未必有得返菲律賓

次次放假回來都有新要求,最慘乜都唔經大腦

例如之前話一定要放星期日,因為要返教會唱詩班,但佢知我和老公都係返shift,我們day off時放返佢,佢又話唔放,要放另一日,呢個打工天王,一定唔會同佢續約

我老公同我講:佢取14天假返菲律賓,ok,但先解約囉

最後想問:
1. 7天大假是否做滿一年才可享用,但agent說待份約完才放,即共14天,不過份約完即係無僱傭關係,14天是否指完約前14天就可放佢走?agent說的話是否真呢?

2. 若她在未來一年享有7天大假,我是否可選擇散放給她,而非連續放

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

我岩岩請工人時佢係本地完約, 佢來我到做左4個月, 佢要出境, 當時佢未滿一年, 所以冇假, 我就放佢 no pay & 佢要自費去程機票. 我就負責回hk機票.

做滿一年先有7日假, 但多數都會 complete 2年 contract 先會放 14日, 如果你同佢續約佢就返鄉下, 解下相思苦, 跟住返來再做過, 但我覺得你工人又想快 d 返鄉下, 所以佢要求做左1年就放7日, 我估佢都可以 entitle 到果7日假, 但就要 complete 左1年先 entitle囉, 不過, 佢地要自費一程機票, 佢又未完約, 到做埋第2年, 佢又有7日, 咁果次佢又要買一程機票, 佢自己覺捉蟲, 所以突然話要求14日囉. 如你放佢, 佢就係 take advance leave, 一係 no pay 但點都好, 佢都係令你添上麻煩.

都好鬼煩. 不如唔好順佢意, 一係佢就唔好 do.

原文章由 肥嘟媽 於 07-9-10 10:02 發表
工人10中做滿一年,上個月底同我講,想10月底取一星期假自費回菲律賓,我到現在還未批

我話:
第二,我都要返工,要賺錢,放假我都要等老細批,唔好講14天,7天我都要 ...

伯爵府

我話:
第二,我都要返工,要賺錢,放假我都要等老細批,唔好講14天,7天我都要 ...

妳個工人之前係hk完約/新由phil請?

俾我我唔會理佢lor,佢真係想返就俾resign letter妳啦!

點鬼知佢返去會唔會陀住個回來?話no pay leave就放得,我地返工都無咁自由呀。

大宅

我的賓賓還沒做滿兩年已經放了兩次假 14天假也放完了
機票都是她自費的 完約後 我們只出機票
她要額外扣錢放假或者再拿 advance leave...
anyway, 我們已經決定不續約了

我話:

[ 本文章最後由 tsmun 於 07-9-10 10:37 編輯 ]

大宅

我個印姐都試過,做唔夠1年,話要返印尼2個星期辦手續喎,如果唔返,佢話多年係香港earn的money會無晒喎,ok,我比佢返,但返去之前我要佢﹕

1. 寫定辭職信,遲過指定日期不回來當自動resign,佢要補返1個月比我。
2. 來回機票自己比。
3. 做滿1年只可比7日annual leave,其餘7日要no pay leave
4. 回港立即驗身,驗身費佢比。
5. 佢返印尼當日如果未到出糧日,千其唔好pro-rata出比佢,等佢放完假返來先出比佢。

佢左計右計,話唔化算,最後唔返喎!

大宅

我覺得最好好似另一個post個mami咁講:
一來唔好咩都比哂佢,最緊要係唔好借錢比佢!!
同埋比佢月中放,返到香港先出個個月糧比佢,月頭月尾錢多可能唔想返,而且咁樣計都方便D...

佢放假封信唔好寫佢幾時唔返就當解約,如果到時佢真係唔返,咁我地就蝕左一個月人工比佢,平時都已經成日比,而且佢又唔做,做乜要蝕比佢...

同埋另加YYB講既:來回機票自己比
我地本身係要比佢返去既機票,而家咁樣比佢走一轉,我地要比多次返原居地既機票佢,咪好唔抵?!

驗身個D,婚唔婚返黎都要驗,自己放心,家人安心~~

伯爵府

牛年勳章 好媽媽勳章

謝謝咁多位mami

老公話最多放佢7日,不過我們仍未決定,我同工人講待我放完大假,下星期返工後再講

另外,如果事前帶佢去打避孕針,會否不太好呢?

首頁

尾頁

跳至