嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

大宅

個人分享:我的小寶貝已經差不多8個月大,在8個月的媽媽生涯中,很多朋友每次見我會抱bb時,都會問,你成日抱佢,唔怕寵壞佢,唔怕攰咩?通常,我會笑笑口答:只要抱住唔會變白痴,我都會抱!
其實每人一生只有一個嬰兒期,bb只會懂得利用喊聲去表達自己,成人需要給予回應及關懷,在於bb來說,媽媽抱係一個愛的表達,當bb感受到自己受重視時,就會建立安全感,反之,bb發現喊也沒用,就會開始唔喊,少表達自己,長大後,可能會被動一些(這些都是看書及報紙學到的)
其實不單係抱,我湊自己bb時,佢要不停用口探索,我也由得他,好早,我已經俾佢用奶咀,hahhaha.不過當bb認為足夠時,佢而家唔需要用奶咀,同埋,佢都會識表達對我既愛,會主動錫錫我,攬攬我
現在,我只想bb係愛中成長,充滿安全感,愉快感,我相信,只係bb成長開心,長大後一定會具Eq面對人生問題,
我會努力做一個好媽媽

大宅

tiffany12345 發表於 14-4-10 21:35
個人分享:我的小寶貝已經差不多8個月大,在8個月的媽媽生涯中,很多朋友每次見我會抱bb時,都會問,你成日 ...
Tiffany, 我好認同你的做法, 我自己也是一位孖b的媽媽, 我兩個今個月尾就18個月啦...在這差不多18個的湊bbs生涯中, 真係有開心及辛苦, 不過我都係好喜歡抱他們, 鍚他們, 希望他們可以在開心愉快的嬰兒期或童年期得到美好的回憶, 我相信bbs長大後會懂得表達, 建立到其安全感及歸屬感, 作為父母係有責任令他們在開心愉快的環境長大, 至於怕寵壞他們? 其實bbs識行就唔需要父母的抱, 又點會竉壞他呢?我相信只是有些長輩怕常抱著而阻止我們去抱而已.....

別墅

回覆:tiffany12345 的帖子

同意,我最近睇本書都係甘講!

禁止訪問

男爵府

回覆 tiffany12345 的帖子

我同你嘅做法一樣,BBs啱啱5個月大喇。其實我都唔知咁做啱唔啱架,但我知道BBs成日都好開心囉 :)

大宅

引用:可惜我是在職媽媽

原帖由 doralee1977 於 14-04-16 發表
可惜我是在職媽媽
我都係在職媽媽,只要願意陪他們,他們必感受到愛!

大宅

引用:Quote:tiffany12345+發表於+14-4-10+21:35+

原帖由 vincelo29 於 14-04-16 發表
Tiffany, 我好認同你的做法, 我自己也是一位孖b的媽媽, 我兩個今個月尾就18個月啦...在這差不多18個的湊bbs ...
其實最近我bb.已經開始唔俾我抱住,哄佢訓,要自己訓,好好笑!
而平時,會玩玩下,打開手,要我地抱,其實我覺得好warm.heheh

大宅

引用:Quote:原帖由+vincelo29+於+14-04-16+發表T

原帖由 tiffany12345 於 14-04-16 發表
其實最近我bb.已經開始唔俾我抱住,哄佢訓,要自己訓,好好笑!
而平時,會玩玩下,打開手,要我地抱,其實 ...
你是ftm?係呀睇住bb成長每個階段都要好好享受!

大宅

引用:Quote:原帖由+tiffany12345+於+14-04-16+發

原帖由 vincelo29 於 14-04-17 發表
你是ftm?係呀睇住bb成長每個階段都要好好享受!
Hahah.ftm返工媽媽

大宅

我的育兒心得勳章

抱也抱三年,佢大個左想抱也難

男爵府

回覆:Bb在愛與溫暖成長!

講得無錯。。。。。佢未喊就比奶佢,片濕到咁上下,末唔舒服就已經幫佢換左。。啊仔成日笑架! 我知佢飲人奶唔夠飽我會餵奶粉,我唔想迫佢。。。佢一兒兒啊啊,我就抱起佢。。

佢一聽到有人講野就笑好可愛。。我只係想佢開心

大宅

引用:講得無錯。。。。。佢未喊就比奶佢,片濕到

原帖由 minimirror 於 14-04-21 發表
講得無錯。。。。。佢未喊就比奶佢,片濕到咁上下,末唔舒服就已經幫佢換左。。啊仔成日笑架! 我知佢飲人奶 ...
贊成!我bb 而家8個幾月,近排不停伸手抱,我都抱,係辛苦,但佢快識爬後,抱都無得俾我抱

首頁

尾頁

跳至