跳至

首頁

尾頁

別墅

你好呀!bbsoda,你唸住順產定開刀呢?我都你放前二後八,8/12開始放!要買的大部份都買咗,不過未開始洗,仲未準備走佬袋!
希望到時見倒你哋啦

大宅

原文章由 wfhehe 於 07-11-16 13:10 發表

BB較細,順產唔係較易?唔係太大先一定要開刀咩?
我BB都係岩岩中size,醫生話如果選擇順產都係一件好事喎~
其實我都怕到時臨時轉開刀,要加好多錢,仲貴過一早選開刀,
但我又想順產,對大家都好d嘛!所以而家都心大心細。 ...

我同你一樣, 都想試順產(不過冇信心), 萬一唔得要開刀, 可能要比多成萬蚊, 好唔底... 好矛盾呀!!

大宅

原文章由 KiLaMiu 於 07-11-16 14:43 發表

我都係好驚到時順產唔到要開刀, 因為要好多錢呀? 星期一又覆診喇, 唔知余醫生會唔會話bb太大, 我仲要做陰道檢查同check盤骨size, 好緊張呀? 因為我想順產呀! ...

做陰道檢查.... 是檢查什麼?
我有朋友佢本身都唸住順產, 而且醫生檢查過話佢冇問題, BB個頭位都好正, 以為冇問題, 點之生的時候, 下面唔開, 最後都要開刀! 所以真係估唔到ga!

複式洋房

尋日做左個陰道檢查, 主要係攞分泌check吓有冇什麼b型葡萄球菌, check吓盤骨同子宮情況, 睇吓是否適合順產, 醫生check完都估計我大約在預產期前1星期生產, 就拭目以待吧! 醫生還講定做完個陰道檢查流小小血是正常, 叫我唔駛擔心, 果然今日真係有小小啡, 我行路都慢了, 小心d囉!

唔知到我生既時候, 可以見到幾多位媽媽同房呢?

洋房

原文章由 LITTLESPICY 於 07-11-20 00:06 發表

我同你一樣, 都想試順產(不過冇信心), 萬一唔得要開刀, 可能要比多成萬蚊, 好唔底... 好矛盾呀!!

咪就係囉~ 第一胎,又驚自己生唔出要開刀,但真係想順產嘛!

我上星期去見醫生,佢都有幫我check下陰同埋抽分秘化驗(因我選順產),佢用手指都摸到BB既頭仔,但佢話我宮頸仲好緊,未咁快生得住,我唔想佢咁快出世,因為未足月,而家5.5磅,中size,但我想佢肥d易照顧d嘛!

尋日開始個盆骨好痛呀!訓覺都好痛,大家有冇咁既情況呀?
[/url]

伯爵府

畀面勳章

wfhehe:我12/12日入院準備開刀!!! 唔知見唔見到你呢??? 有冇人住過2人房/4人房???情况如何的呢??? 因我重不知住頭等好定2人房好......

別墅

Hi, bunnylee,

I also booked to have a ceaser開刀 on 22/12 and I also decided to stay in private room. for ur info, if u want to stay in private room, u have to book it in advance from 入院部 or u can phone 入院部 to book. ur doctor cannot book it for u ga!!

Cheers.

原文章由 BUNNYLEE 於 07-11-2/3 15:09 發表
wfhehe:我12/12日入院準備開刀!!! 唔知見唔見到你呢??? 有冇人住過2人房/4人房???情况如何的呢??? 因我重不知住頭等好定2人房好......

大宅

請問大家會唔會join左package呢? 我係0802媽媽, 都係仁安留左位, 我聽過其他媽媽講, 唔join package會平d, 唔知大家會點選擇呢?

別墅

As I know, u must join their package if u decided to stay in Union hospital. or u may phone them for more detail. their O &G section's phone no is 26083373. Hope this can help u la.

原文章由 佩兒 於 07-11-30 10:10 發表
請問大家會唔會join左package呢? 我係0802媽媽, 都係仁安留左位, 我聽過其他媽媽講, 唔join package會平d, 唔知大家會點選擇呢?

洋房

原文章由 BUNNYLEE 於 07-11-23 15:09 發表

咁我地可能真係有機會見到喎!hehe~
我打算住4人房架!但醫生話到時冇就要轉2人房,
但好多媽媽都話4人房好過2人房,醫生就話盡量安排香港人一間,大陸人一間,唔知係咪真呢?如果係就好喇!
因為有d岩岩住完既媽媽話,d大陸人真係全日d親戚都會係醫院陪住佢地,講野又好大聲,所以好難休息,
唉~ 如果係就慘喇!:cry:
[/url]

洋房

我同事個親戚岩岩係仁安生完,佢話d服務好好呀!不過因為而家太多人大陸人去生,可能醫院怕d大陸人係親子時間抱走個BB,然後私自出院走數,所以而家已經冇左親子時間喇!即係話爸爸如果想抱BB,只係得o係產房既時間,出左黎後,所有人(除左媽媽)只可以隔住玻璃望BB,爸爸想抱就要等到出院先可以喇!
我都問過我醫生,佢都話而家因人太多,所以取消左親子時間,唉~~ 真係有d唔開心呀!:(
係政府院生,屋企人可以抱BB,私家醫院反而唔可以,真係好似有d問題~~

[ 本文章最後由 wfhehe 於 07-11-30 22:03 編輯 ]
[/url]

伯爵府

畀面勳章

吓..........無咗親子時間:tongue: 有無9菜呀.......:-( :-( :-(

伯爵府

畀面勳章

:tongue: :tongue: :tongue: wfhehe:我打電話去了問仁安......佢哋真係取消了親子時間 連私家房無例外 唉.......真麻煩!!!! 弄到我想轉E院!!!! wfhehe>>>你預產期幾號呀???

洋房

原文章由 BUNNYLEE 於 07-12-1 13:38 發表
:tongue: :tongue: :tongue: wfhehe:我打電話去了問仁安......佢哋真係取消了親子時間 連私家房無例外 唉.......真麻煩!!!! 弄到我想轉E院!!!! wfhehe>>>你預產期幾號呀??? ...

咪就係囉~ 仲慘過係政府院生呀!爸爸要到出院先可再抱BB喇!:cry:
我預產期係12月13日呀!因為我揀順產,所以都唔知BB會唔會咁準時個日出世呀!如果真係咁準時,我地應該會係醫院見到面喎!哈哈!

[ 本文章最後由 wfhehe 於 07-12-1 15:09 編輯 ]
[/url]

洋房

原文章由 佩兒 於 07-11-30 10:10 發表

我個醫生就話如果揀得仁安生BB,通想都係 join package抵d架!當然妳可以唔 join package 啦!
[/url]

首頁

尾頁

跳至