興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

BB就出世,睇完一輪,原想買sony a5000, 但sale 聽完我要求,介紹我canon100d 或600d, 佢話兩部都五千內抵玩,單反始終會影得靚d, canon影人d色又好d,咁買邊部好? 定其他好d? 洗唔洗買埋支長鏡?

我只係想影到bb動作快,容易操作(做到深淺景), 帶出街輕身方便

大宅

我只係想影到bb動作快 <-- A5000 / 600D 都得, 100D只用中間一點對焦都可以
容易操作 <-- 三部都係入門機, 操作都易
做到深淺景 <-- 淺景深, 係睇你用咩鏡頭, 三部都係APSC, 只要用大光圈鏡三部都得
帶出街輕身方便 <-- A5000 輕好多

我會揀A5000, 因為輕好重要, 既然已經做咗決定, 不用理SALES講, 因為第時攞部機出街嗰個係你, 部機重攞出街意欲都低, 又點影靚相

大宅

其實2者都有D矛盾
1. 影小朋友有反MON會方便D,600D同A5000都有,係100D無.
2. 色彩SONY同CANON都出名濃色.
3. A5000最輕,之後係100D,最重係600D.
4. 買鏡SONY D鏡出名貴,放出去又唔多賣到,CANON 支50F.18水貨都係買$700,加埋100D 18-55 STM,拍片AUTO FOCUS同大光圈都有齊.
所以都幾難揀,如果比我揀,我會揀100D+18-55 STM+50F1.8,依個CONFIG係最平,雖則唔算最輕同無反MON,但至少無SONY買齊D野咁貴,又無600D咁重...

洋房

回覆:新手, 買邊部好?

唔好信d sales, 佢地邊部賺多sale 邊部

洋房

想做好景深淺大光圈鏡頭幫到你
但一支大光圈既變焦鏡係超貴
sony 部rx10 恆定2.8 光圈先賣7.5k 禁上下岩你用

別墅

唔係單反先有淺景深,大光圈DC都得,又輕巧,又方便。看圖:

Olympus Stylus XZ-10 (focal length 14.4mm f/2.4 1/50sec ISO200)

男爵府

引用:唔係單反先有淺景深,大光圈DC都得,又輕巧

原帖由 alex3826 於 14-04-12 發表

Olympus Stylus XZ-10 (focal length 14.4mm f ...
呢幅圖捕捉貓嘅神情幾好,不過,吾知夠吾夠滿足樓主對淺景深嘅要求了。

大宅

Olympus Stylus XZ-10 (focal length 14.4mm f ...
sales 都有介紹我呢部啊!!

大宅

引用:Quote:原帖由+alex3826+於+14-04-12+發表唔

原帖由 wendybruce 於 14-04-12 發表
呢幅圖捕捉貓嘅神情幾好,不過,吾知夠吾夠滿足樓主對淺景深嘅要求了。

...
我真係好新手炸, 影到咁已好好,thanks!!

我自己已有一部舊DC, canon s95, 平時影小朋友快門太慢,成日有鬼影(可能我唔識用), 見影自己個b就相買部好d
.

別墅

nice

禁止訪問

別墅

回覆 bibibb 的帖子

我並沒有用過S95,但從SPEC睇,可能係TELE時(105MM)光圈得F4.9,以致曝光時間長(如: 1/25秒),所以有鬼影。

為方便的話,選擇大光圈DC係OK!

複式洋房

回覆:bibibb 的帖子

我有部600D 98%新 $3300,你有興趣嗎?

複式洋房

其實好多款都可以影唔錯既效果~! 冇特定型號~!
BB動作怏影唔到!
最大問題係相快門唔夠快~!
可以試下FUJI X-M1效果唔錯~!
Denford Plus

禁止發言

大宅

我都考慮緊a6000 or a5000
同樣係影小朋友, 要夠快方便拎同簡單易用
我鐘意a5000的自拍鏡,可以同bb玩自拍
但a6000又好似快d
可唔可以比下意見

大宅

引用:我都考慮緊a6000 or a5000同樣係影小朋友,

原帖由 gray198189 於 14-04-23 發表
我都考慮緊a6000 or a5000
同樣係影小朋友, 要夠快方便拎同簡單易用
我鐘意a5000的自拍鏡,可以同bb玩自拍 ...
唔記得講,就係價錢,a6000貴成千幾蚊,值唔值呢?

首頁

尾頁

跳至