跳至

首頁

尾頁

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

我聽今年小一話我地wks老師好惡呀, 所以問下大家囉, 我就覺得班級越高, 老師越惡係正常, 因為要已經唔係小一咁教, 應該好熟識紀律...

公爵府

coby,

你有得停賽一日, 我要返工呀!!!

公爵府

轉校長有校改有何問題?

我都知道大埔某熱門小學任教十幾年既老師到wks任教, 咁又係5係某熱門學校校改有問題呢...

公爵府

我個仔話今年午餐好難食呀!

公爵府

coby,

你交左競選form未呀?

公爵府

fanny,

我都未想好宣傳語句, 表都未交呀, 駛咩腳震喎, 一次生兩次熟, 大家都係為熱心家長, 唔駛怕, 要腳震我同你分...

原帖由 fannylin 於 09-9-30 23:12 發表
mrs.so, 係你既鼓勵之下,我都交左form渦,仲有咩要做呢?諗下要出來宣傳介紹自己,我就有D腳顫啦...

公爵府

開完家長會, 大家有無d笑話, 我同老公就覺得一樣米養百樣人, 真係好難形合家長口味...

有家長話點解wks要全面普通話, 出面公開試都係用廣東話應考, 點解wks唔可以好似以往咁留一班作為廣東話班, 因為佢個仔入小一時完全唔識中文喎...!

另外有又家長話淨係做paper好悶, 又話普通話唔夠全面教音標拼音之類唔太好, 應該要除重多點普通話教學...

公爵府

我去運動會呀!

幾時過數呀, 我淨係知9月尾有人收到錢...

公爵府

momomomopig ,

運動會個日我見你唔到, 我同朋友佢地係家長席傾計...

我未去打簿未知收到錢未呀?

你係全津或半津呀?

公爵府

momomomopig ,

我未見到有呀? 今年都有一千元津貼咩?咁即係有二千幾元啦, 我都係批半津...

公爵府

我大仔上星期派左英文卷88分, 我滿意呀!

今日5知有無新驚嚇呢?

公爵府

我個仔昨日派左常識88.5, 我見到份卷今年深左好多, 有好多題係無供詞, 靠自己寫無得揀, 佢都係錯一題, 其餘...哎...算啦!

寫作兩篇作文, 哎...70分, 比老師扣格或同錯錯字...

今日又5知有咩新驚嚇?!

公爵府

我係家教會委員, 我相信閣下有點誤會, 學校名義攪旅行係我地家教會其中一位康樂委員籌備及搜集資料通過會議才落實, 親子一日遊主要係家校溝通, 有高年班既學生會以個人身份參加親子一日遊, 顧名思義親子, 希望家長陪同子女享受家庭樂, 我相信市面有好多公司吸納會員都會優先處理會藉申請, 就如小一入學用分數定次序, 高分就會排名優先, 如人數過多會以抽籤處理, 由於每次舉辦都超額, 所以我三年來都未參與過, 我唔覺得有任何問題…

至於校服, 學校為響應環保, 同有好多家長希望幫助有經濟困難家庭學生, 才捐出校服到學校作義賣, 但係每年所收回既捐款唔係天文學字,一條校褲10元, 最貴一件校褸20元, 只係數百元之多, 家教會資助收費興趣班之費用相當之高, 我對比其他學校收費興趣班, 都無wks之多, 家教會一年會費才30元, 每年亦有部份家長不加入, 亦屬正常…

我地家教會歡迎每個家長隨時聯絡學校, 十一月中將會召開新一屆委員會, 我會將閣下既意見於開會時提出, 因為我地每個委員都係出心而做…

公爵府

ta媽媽,

請問家教會邊方面辦得唔好?今年我係第三年做委員, 我唔覺得家教會有何不妥, 只能講句唔係每杯茶都形合每個人口味, 或者閣下具體指名不妥地方, 我地會作跟進...

公爵府

ta媽媽,

或者咁講, 學生唔會無得去, 只係每年舉辦既親子旅行, 目的係提供家庭成員同學生一齊去享受假期, 如果學生旅行, 每年都會係春季時期全體學生教職員都會集體旅行, 兩者舉辦目的有所不同...

原帖由 ta媽媽 於 09-11-10 13:34 發表
Hi, Mrs. So,
其實..我只係覺得由學校攪嘅活動,都應該最低限度本校學生可以先參與啫,但現在情況,比我感覺好似無得去嘅學生d位,要讓出比有得去嘅學生d家屬去,我就覺有d不合理啫,當然,最後決定都係你地會員,我地呢d家長如有聲 ...

公爵府

你願意提出, 我地會樂意接受, 我地會作出檢討, 謝謝閣下既反映...

公爵府

ta媽媽,

我唔知道閣下所講既係5係傳聞, 如果係都係流言, WKS係一間開明學校, 唔會有內幕或黑幕之類, 我希望閣下明白, 親子旅行與學校春季旅行係有所分別, 親子旅行目的係樂也融融, 所以學校係安排學生家屬一同參與, 而唔係學生個人身份參加親子旅行...

我絕對相信有本校學生參與是次親子旅行, 或者閣下認為高年班無份參與, 但係同樣低年班既家長亦表示應留多點餘額供一二年班, 因為一二年班入學日子尚短, 想多點家校溝通...

本人代表家教會再次多謝閣下所提出之意見, 我會向家教會反映問題, 或會明年參加名額...

公爵府

其實只係小事一件, 或者我地pta 或學校既policy對外未夠open, 帶出今次問題, 一隻手掌拍唔響, 如果為傳聞流言而有不歡, 何必比有心人裝無心人去搞事端...

我淨想講, 我地wks既pta member 制度係公平, 即使邀請全體同學及其家屬參與通告都有列明會員/非會員收費, 我絕對相信wks, wks pta member除享有學校優惠之外, 對外show member card都有優惠, 或者你可以留意下某校服公司文具店之類既張貼, 只係我地成為member目的可以優惠價參加學校舉辦既活動為首...

市面上都有唔同既會員制度, 都會以優惠形式作旗號, 我亦相當受落, 只係杯茶能唔能夠形合每個人口味, 如果唔岩, 可以選擇唔join, 亦屬正常...

希望ta媽媽你明白, pta member既policy係為學校及其家屬提供優惠, 因為我地都係wks既一份子...

公爵府

ta媽媽,

字眼無感情, 希望大家體諒, bk平台係有好多wks家長在此, 會唔會留言或者任何方式回應, 都從個人而起, 只要明白事件, 唔好太執著字眼...

講到pta委員, 我地每個人都係出心而做, 為兒女能夠快樂成長, 才積極參與pta, 在此, 我都要多謝大家今年得到家長既支持我能夠連任, 來年希望你都能夠投我一票, 順祝你生活愉快, 身體健康。

首頁

尾頁

跳至