跳至

首頁
12345...52

尾頁

已刪除用户

王國長老

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 王國長老 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

因收到會員通知,
本題目的討論過份激烈,
什至發佈未經証實的傳言,
故必須關閉此題目。
如有需要可另行再開新題目討論,
但請各會員自重,
如討論內容違犯版規,
可能會被刪除及封戶,
多謝各位合作!
執仔之手 與仔偕老

民房

多謝mrs.so的祝願,你正正是明白事件的那位。
一開始我已說相信所有pta的委員,都是自願及樂意參與的,我真是從沒懷疑啊!
在此恭喜你能連任,如有機會,我一定會投你一票的.... 恭喜..恭喜..
原帖由 mrs.so 於 09-11-11 13:08 發表
ta媽媽,

字眼無感情, 希望大家體諒, bk平台係有好多wks家長在此, 會唔會留言或者任何方式回應, 都從個人而起, 只要明白事件, 唔好太執著字眼...

講到pta委員, 我地每個人都係出心而做, 為兒女能夠快樂成長, 才積極 ...

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

ta媽媽,

字眼無感情, 希望大家體諒, bk平台係有好多wks家長在此, 會唔會留言或者任何方式回應, 都從個人而起, 只要明白事件, 唔好太執著字眼...

講到pta委員, 我地每個人都係出心而做, 為兒女能夠快樂成長, 才積極參與pta, 在此, 我都要多謝大家今年得到家長既支持我能夠連任, 來年希望你都能夠投我一票, 順祝你生活愉快, 身體健康。

大宅

畀面勳章

原帖由 mrs.so 於 09-11-10 17:38 發表
ta媽媽,

我唔知道閣下所講既係5係傳聞, 如果係都係流言, WKS係一間開明學校, 唔會有內幕或黑幕之類, 我希望閣下明白, 親子旅行與學校春季旅行係有所分別, 親子旅行目的係樂也融融, 所以學校係安排學生家屬一同參與, ...

我剛路過,
好同意mrs.so的講法,學校春季旅行係有所分別,
親子旅行地方有限,真是未必人人有份.
我都是家長教師會會員之一, 但只是交了$30的會員,
其實真是多謝各位義務工作的家長.
可能大家言語上有些誤會, 不要太動氣, 為人家長大家都是
想小朋友多一個玩樂地方.

民房

Mrs. So,
坦白講,我得知有優先權都係從會員口中說出,因此有感不是會員參加是沒什意思,才引致有點不滿說出心聲。
何故在這引來其他人對人不對事,懷疑我的行為動機,而作出人身攻擊,實在感到無謂。空穴來風,未必無因,意見能否接受,最後由你們決定吧!
多謝mrs.so耐心地向我解釋及客觀地去看事件,相比與你溝通是舒服得多啊! 衷心希望你能繼續留任就好了。謝謝!!

已刪除用户

本人是一個口直心快的人!

公爵府

其實只係小事一件, 或者我地pta 或學校既policy對外未夠open, 帶出今次問題, 一隻手掌拍唔響, 如果為傳聞流言而有不歡, 何必比有心人裝無心人去搞事端...

我淨想講, 我地wks既pta member 制度係公平, 即使邀請全體同學及其家屬參與通告都有列明會員/非會員收費, 我絕對相信wks, wks pta member除享有學校優惠之外, 對外show member card都有優惠, 或者你可以留意下某校服公司文具店之類既張貼, 只係我地成為member目的可以優惠價參加學校舉辦既活動為首...

市面上都有唔同既會員制度, 都會以優惠形式作旗號, 我亦相當受落, 只係杯茶能唔能夠形合每個人口味, 如果唔岩, 可以選擇唔join, 亦屬正常...

希望ta媽媽你明白, pta member既policy係為學校及其家屬提供優惠, 因為我地都係wks既一份子...

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

原帖由 ta媽媽 於 09-11-11 00:04 發表
是否攪事,我係自己知的。你對我的懷疑乜有假過咩,哈... 我只會回答關於此事件的提問,無關係的,我唔覺有必要回應你喎,同你好熟呀依家..哈哈哈...
你有興趣爭執,我又為何要滿足你呢? 看你貼的表情多幼稚,再與你說下去,真令我反 ...

你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

民房

是否攪事,我係自己知的。你對我的懷疑乜有假過咩,哈... 我只會回答關於此事件的提問,無關係的,我唔覺有必要回應你喎,同你好熟呀依家..哈哈哈...
你有興趣爭執,我又為何要滿足你呢? 看你貼的表情多幼稚,再與你說下去,真令我反胃,還知道你是男性,作出這種言語挑釁,唉....
原帖由 alfreday 於 09-11-10 23:19 發表
哈哈哈!好似你反應大D喎!我地上得嚟BK都係關心自己既仔女,分享育兒心德。我真係懷疑你囉,上嚟BK攪事。你次次都唔會正面回答我地既回問,只是抽出別人的不是。我幾時與你爭執呢?現在就可以,隨時都得。我好有興趣!

:;pppp:

...

侯爵府

原帖由 ta媽媽 於 09-11-10 22:53 發表
哈... 呢位人兄真得意,我上線幾耐及花幾多時間照顧仔女,請問與你何干呢? 我本人無興趣要你嘅"服"字喎。
我都無懷疑你做其他的事情,都說只是因為今次事件提出,你咁大反應仲咩呢?
算吧! 我無興趣與你爭執,都係嗰句,我只係發 ...

民房

算吧,再說下去,都是沒完沒了的,你們有你們嘅觀點,我亦有我嘅角度,大家都係話不投機半句多。或許如tiktikbb所說,如有不滿,不要發表任何意見,轉校吧... 哈哈哈....
原帖由 kiki112166 於 09-11-10 22:32 發表

Actually, have you ever consider that there is a potential problem if pta haven't offer the priority to the member and set equal quota to everyone,
Then the member who paid will doubt why should the ...

民房

哈... 呢位人兄真得意,我上線幾耐及花幾多時間照顧仔女,請問與你何干呢? 我本人無興趣要你嘅"服"字喎。
我都無懷疑你做其他的事情,都說只是因為今次事件提出,你咁大反應仲咩呢?
算吧! 我無興趣與你爭執,都係嗰句,我只係發表一下感覺而已,請控制一下自己的情緒啦...
原帖由 alfreday 於 09-11-10 22:07 發表
我真係寫個「服」字畀閣下!

竟然可以在線十多小時,不如花時間照顧仔女啦。我係家長義工,我就唔知PTA有特別優先會員制度。我只知道為學校、學生和家長出心出力去支持。仲有時請假幫PTA手,又花時間安排講座和其他活動。 ...

民房

原帖由 ta媽媽 於 09-11-10 21:38 發表
kiki112166,
看你的回應,你會否諗多咗而有這樣的反應呢? 由始至終到底是否有會員優先,到現在對我來說仍是一個問號。我亦沒說有捐衫義賣代表什麼或係代表成為會員,要成為會員,亦只是每年付三十大元吧了,我個人絕對認同有付 ...

Actually, have you ever consider that there is a potential problem if pta haven't offer the priority to the member and set equal quota to everyone,
Then the member who paid will doubt why should they pay to be a member if being a member is no use at all!? And then, they will complain the pta of not providing any services nor privileges to the members.
there is a system in society.You can not complain about an association which you are not even in.
Moreover, the pta budget is collected by the admittion fee. If without the admittion fee, the is no pta. Thus, basically, those member are the reasons that makes pta exist.
You get my point?

侯爵府

原帖由 ta媽媽 於 09-11-10 21:38 發表
kiki112166,
看你的回應,你會否諗多咗而有這樣的反應呢? 由始至終到底是否有會員優先,到現在對我來說仍是一個問號。我亦沒說有捐衫義賣代表什麼或係代表成為會員,要成為會員,亦只是每年付三十大元吧了,我個人絕對認同有付 ...

民房

kiki112166,
看你的回應,你會否諗多咗而有這樣的反應呢? 由始至終到底是否有會員優先,到現在對我來說仍是一個問號。我亦沒說有捐衫義賣代表什麼或係代表成為會員,要成為會員,亦只是每年付三十大元吧了,我個人絕對認同有付款的會員可享有佢地嘅福利,例如可享收費扣減,又或可家教會自行舉辦活動,只限會員參加,這樣的話,反而我是相當同意亦不反對的,但福利用作享有名額,這個就是我的不滿,既然是要請全校學生參加,便不應有優先啦。
再講,以你所說的,言則付了這三十塊錢,就代表你說的"FAIR"? 付了這三十塊錢,就可以發表意見了? 付了這三十塊錢,說什麼話或發表任何意見,就不可笑了? 沒付的... 就請收聲吧! 是否這樣?
先前mrs.so才說沒什麼內幕或黑幕,或係流言,現在你又來說會員可以享有優先,那位alfreday帖的通告上又不明為何印有"歡迎家長即時入會"這字句,tiktikbb之反應叫我"唔鐘意就轉校"。依照幾位的回應,實令我存在的疑惑更大...
說到底,我也只是其中敢發幾句心中言的家長,在無意中遇到委員mrs.so,藉此反映意見,希望大家能做到中立,我並無意要中傷任何人,從一開始,我都係對事而提出,相信要有聲音,才能促使做得更好,如各位委員及會員不滿任何意見,我是可以收聲的,反正小朋友來校只是學習知識,其他附帶的係可以不參與,不表態... 對嗎?
原帖由 kiki112166 於 09-11-10 20:18 發表
To ta媽媽
Actually, i think this accusation is a little bit absurd.
This fuction is held in the name of pta, and if you say that you've donate your clothes and uniforms and it can make you have the ri ...

民房

To ta媽媽
Actually, i think this accusation is a little bit absurd.
This fuction is held in the name of pta, and if you say that you've donate your clothes and uniforms and it can make you have the rights to be a member of pta, that will be unfair to the member in pta, they've paid to become a member,thus, they can enjoy the privileges, if you haven't pay, who are you to judge the policy of pta, since your are not even a member,
that's really ridiculous!!

公爵府

ta媽媽,

我唔知道閣下所講既係5係傳聞, 如果係都係流言, WKS係一間開明學校, 唔會有內幕或黑幕之類, 我希望閣下明白, 親子旅行與學校春季旅行係有所分別, 親子旅行目的係樂也融融, 所以學校係安排學生家屬一同參與, 而唔係學生個人身份參加親子旅行...

我絕對相信有本校學生參與是次親子旅行, 或者閣下認為高年班無份參與, 但係同樣低年班既家長亦表示應留多點餘額供一二年班, 因為一二年班入學日子尚短, 想多點家校溝通...

本人代表家教會再次多謝閣下所提出之意見, 我會向家教會反映問題, 或會明年參加名額...

民房

不知你是否負責康樂的老師呢? 如是,我也不想再多言了。最初我只是想一呻,後來發現原來有委員在此,所以都借意發表一下意見。至於家屬是否有優先,你也不必告訴我了,因為只有你們才肯定知道真相。但現在到底係有本校學生沒份兒,而其他家屬可參與,這也的確係事實...
原帖由 alfreday 於 09-11-10 15:35 發表
(七)參 加 資 格 :本校學生、教職員、家長教師會會員及其直系親屬
(每名報名人士最多可訂購名額四個,歡迎家長即時入會。)

以上是家教會通告節錄,當中以解答你的問題。會員家屬係冇優先的。家教會會員証都係學生名行先。 ...

侯爵府

(七)參 加 資 格 :本校學生、教職員、家長教師會會員及其直系親屬
(每名報名人士最多可訂購名額四個,歡迎家長即時入會。)

以上是家教會通告節錄,當中以解答你的問題。會員家屬係冇優先的。家教會會員証都係學生名行先。

原帖由 ta媽媽 於 09-11-10 14:57 發表
抱歉我這女人仔比較膚淺,我只明白由學校攪的活動,理應當校學生有一份兒,而唔係有學生想參加而無名額,因為名額限於會員家屬優先。分別就在要照顧會員的話,那麼便不需要通知全校學生家長,會員自己攪活動便可了,是嗎? 現在我說 ...

首頁
12345...52

尾頁

跳至