嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

各位孖媽,

之前起bk見到有孖媽話到左28wk之後就叫醫生寫假紙開始放假, 係當病假放而不是產假.

我而家已經24wk, 前兩日去私家檢查時問個醫生遲0的係咪可以寫病假俾我早0的休息, 因想先安排好工作, 但個醫生話如果我吾係有咩奇難雜症, 即好似糖尿高血壓, 佢寫吾到一兩個星期0既假俾我, 最多寫幾日.

所以想問下之前有經驗0既孖媽, 係咪都有呢0的問題醫生先寫到2個wk咁俾你地放? 定係你地就對同醫生講返工好辛苦需要休息就寫到俾你地?

Thanks
Maggie

大宅

回覆:maggie2478 的帖子

32weeKs,分秘有少許血絲,睇私家,檢查時發現宮頸短左,隨時生,要臥床休息,寫左2星期病假、之後再覆診,再寫病假。

複式洋房

回覆 slimhui 的帖子

所以真係要出左狀況先可以寫到長病假囉

男爵府

「返工辛苦要休息」梗係寫唔到啦。

大宅

回覆:maggie2478 的帖子

我12周作小產放了3周,醫生話到30周就要放病假,我覺得有需要的,因為後期好大好辛苦。我放了第三日已經開始行動不便,好在有放咋。

複式洋房

回覆 Lucent 的帖子

即係當時無咩特別徵兆醫生都寫俾你? 其他我頭兩個月都休息左兩個星期, 作小產, 但醫生無話後面點

大宅

引用:回覆+Lucent+的帖子即係當時無咩特別徵兆醫

原帖由 maggie2478 於 14-04-22 發表

即係當時無咩特別徵兆醫生都寫俾你? 其他我頭兩個月都休息左兩個星期, 作小產, 但醫生 ...
我四個月出血在醫院回來後不能行太多,連搭地鐵返工都行唔到,每日都係老公車出車入。醫生知道就話大部分孖胎都係三十周起放病假,到時會俾我。而且我本來自己只有九十幾磅,陀孖會辛苦D。

大宅

我都係瘦底呀~ 個肚好大行路都好辛苦, 請問是私家還是政府說通常會30周給假呀?

大宅

引用:回覆+Lucent+的帖子我都係瘦底呀~+個肚好大

原帖由 angel128 於 14-04-22 發表

我都係瘦底呀~ 個肚好大行路都好辛苦, 請問是私家還是政府說通常會30周給假呀? ...
私家

大宅

他寫病假不等於產假是嗎?

大宅

引用:回覆+Lucent+的帖子他寫病假不等於產假是嗎

他寫病假不等於產假是嗎?
唔同,病假同產假兩回事。

大宅

咁...係咪30周起開病假到生呀?

大宅

引用:回覆+Lucent+的帖子咁...係咪30周起開病假

咁...係咪30周起開病假到生呀?
30-37周病假,37後開始產假

大宅

引用:各位孖媽,之前起bk見到有孖媽話到左28wk之

原帖由 maggie2478 於 14-04-14 發表
各位孖媽,

之前起bk見到有孖媽話到左28wk之後就叫醫生寫假紙開始放假, 係當病假放而不是產假.
我返工返到生!孖b都唔一定要早放假,要睇個人情況

Shellley  Agree.  發表於 14-4-25 12:08

複式洋房

咁我到時再同私家講睇下佢寫吾寫俾我.

我份工係成日中港兩邊走, 成日要上上落落過關坐車, 所以真係比較辛苦同危險.

別墅

回覆:28wk後放病假

失眠、感冒、背痛。其實最緊要老細唔介意,假紙寫咩都冇所謂啦。

大宅

回覆:28wk後放病假

我醫生有叫我放,但唔寫病假紙。我而家28-32w 放no pay loh...

伯爵府

引用:各位孖媽,之前起bk見到有孖媽話到左28wk之

原帖由 maggie2478 於 14-04-14 發表
各位孖媽,

呢d假都吾會想要啦!正正常常身體健康,我寧願只要產假。

首頁

尾頁

跳至