少年成長

跳至

首頁

尾頁

別墅

三歲仔,成日用手指/Lego扮槍,周圍(對住人)bang bang bang 咁,好冇禮貌!你哋會點講?點教?我同佢講過話咁樣好冇禮貌,唔work。咁樣,如果真係槍,細佬咪會死囉,死咗咪冇得同你玩囉,唔work⋯ 點搞?

公爵府

開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

我個囝都係咁, 鍾意唔係槍就劍, 但係佢又唔會冇啦啦砰人, 所以我覺得完會冇問題
.........................................

男爵府

好媽媽勳章

回覆:三歲仔成日玩槍,點教好?

我個仔都係,有時唔太熟既鄰居同佢講野,佢就做槍手勢砰人

男爵府

我個仔都係...攪到其他同學家長超唔LIKE. 同他們關係唔好, 好唔開心.

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

睇你點睇....

我個仔曾經係咁, 我曾經阻止過, 覺得冇禮貌. 見過佢咁樣對人 (外國人) 玩, 咁人地好快咁扮舉手投降咁,咁佢地嘻嘻哈哈一輪之後就冇野.

之後我覺得有d 野越禁的話, 小朋友越要做. 唔係話外國人既育兒法特別好, 而係事實真係呢樣唔得果樣又唔俾, 大口把口就講道理, 但細路又明得幾多?

我會試下睇佢係想玩, 定係有惡意囉. 如果佢只係玩, 扮警察, 對方又係同佢玩緊, 我會俾佢咁玩, 佢同我玩都會玩一陣, 我扮賊扮逃走, 或者拎番d lego 公仔出黎玩而引佢玩lego等等....

如果對方做緊正經野, 或者佢係惡意扮射人時 (佢對住細佬發脾氣時有時係咁做), 我一定會阻止同埋解釋因由.

tammylemon  係喎!又真係冇唸過同佢癲埋一份喎!Good! hahaha...  發表於 14-4-15 12:22

男爵府

分辦何時可以玩槍,何時要安靜正經是重點。

男爵府

我囝囝N班時學咗同學玩槍向人呯呯,我好嚴厲嘅訪語氣同佢講媽咪好唔鐘意同好無禮貌.之後佢每做一次我駡佢一次,维持咗幾個月,佢終於冇向人呯呯槍,就算見到槍或形狀似槍都冇再向人指着.

別墅

thank you so much for the suggestions.

大宅

BK Milk勳章

我個仔(而家3歲) 都好鐘意用手指扮槍玩,我就由佢想玩槍第一日開始,已經同佢講,只有警察先會用槍指住小偷,我唔係小偷呀,你唔好指住我呀。可能講得多,佢又只會當佢想玩扮警察遊戲時,才會用槍指住人。有時去遊樂場見到其他小朋友,我會叫佢問準小朋友想唔想玩扮警察遊戲先可以用槍指住人,否則人地話唔想玩時,你就唔可以用槍指住其他小朋友呀。佢又幾buy 問準呢個方法,so far 到而家都冇用槍指過外人,希望幫到你。

tammylemon  thanks!!! good!!  發表於 14-4-24 11:23

首頁

尾頁

跳至