婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

腳疼.. 行路都痛, 今天覆診醫生叫我減肥.

前年 因 胆固 過高, 要我減肥. 見營養C.

3个月 colestrol 控制下來... 體重一路 下不了. 營養C. 找不出原因.
看中醫是 虛胖. 要補氣.

去年 腳步行/ 站立/ 跳午 半小時, 就開始痛.... 由淺至重....

看醫生, 再次要我減肥??

照樣 跳午 當運動... 一日几次 伸展運動! 體重依舊降不下去.

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章

好慘!但肥就會痛嗎?
一定有原因吧?
花花真美好!

大宅

BK Milk勳章

回覆:腳疼..行路都痛, 醫生叫我減肥.

腳已經痛, 唔可以再跳嫁, 更加刺激引起發炎, 你喺邊區, 可介紹你減肥, pm我吧。

禁止訪問

回覆:腳疼..行路都痛, 醫生叫我減肥.

子爵府

引用:好慘!但肥就會痛嗎?一定有原因吧?

原帖由 caca8j 於 14-04-14 發表
好慘!但肥就會痛嗎?
一定有原因吧?
肥令腳部支撐壓力大呀嘛

象牙宮

nanachk 發表於 14-4-15 00:00
你話減唔到肥,會唔會平時食太多,其實每餐7成飽係最好,同減肥要慢慢來,如果你肥佐幾年,d肥膏點會幾日減 ...

一個月減6~8磅,...................難難.難.
若一个月, 3-4磅, 好滿足了.

同減肥要慢慢來,...= 運動 N年.
少坐多行.

飲食習慣
每餐7成飽係最好 = 飲食習慣性 7-8分飽了
多菜少肉= 飲食習慣

運動量
唔好運動過量,..........是運動后, 休一日.
炎症, 跟膜炎. 醫生說 運動量力而為. 拉筋每日唔少得.

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

333s 發表於 14-4-14 22:09

有冇配合食療改善飲食習慣?

禁止訪問

好媽媽勳章

象牙宮

happy168 發表於 14-4-15 15:35
我同你情況一樣, 食咗藥個人愈來愈肥, 點減都冇用, 我都有跟膜炎, 有時自己行路時就一就咋 ...

你需食什么藥?
有冇 做足部拉筋?

跟膜炎 : 防了鞋埑, 醫生要我 一有空檔, 就要做足部拉筋.
如常足浴/ 足底按摩 覆康會快d.
現我的右腳有d好轉. 左... 超疼.

理性討論交流者。

象牙宮

healthlinker01 發表於 14-4-15 09:52
有冇配合食療改善飲食習慣?

我的飲食習慣?
N年 多菜少肉.
but 喜飲 coffee + 喜食 炸物. not good.

理性討論交流者。

大宅

333s 發表於 14-4-15 19:29
我的飲食習慣?
N年 多菜少肉.
but 喜飲 coffee + 喜食 炸物. not good.
有冇計營養吸收?

333s  請教下  發表於 14-4-16 23:33

大宅

我都係跟營養顧問的方法

333s  體重可有下降?  發表於 14-4-17 23:58

男爵府

如果腳痛,唔好再跳舞住,建議游水,外國有一種叫watergym,專是給老人家或受傷人士的水上活動,可以上youtube睇下

複式洋房

回覆 333s 的帖子

是唔是膝蓋痛丫,體重對膝蓋壓力太大啦,也可以是腿部D肌肉和關節早就有問題呢,最好是請教一D有運動學加肌健治療的醫生可以全面D幫你達到目的

象牙宮

postittitsop 發表於 14-4-21 13:54
回覆 333s 的帖子

是唔是膝蓋痛丫,體重對膝蓋壓力太大啦,也可以是腿部D肌肉和關節早就有問題呢,最好是 ...

你膝蓋痛丫?

我非膝蓋疼. 腳底下.
筋膜炎. 走多, 站多, 運動太長時間 ... 疼痛.

看了足部治療 C, 弄了 鞋埑 給我穿.
1. 鞋 須加埑 減輕 承托力. - 左腳仍很疼.
2. 須穿 鞋头寛

我想 該做足底按摩吧.

理性討論交流者。

複式洋房

回覆 333s 的帖子

你也是有扁平足吧!所以有足底窩痛吧

大宅

有的, 跟足建議同配合飲食效果幾好

首頁

尾頁

跳至