跳至

首頁

尾頁

大宅

前日同囝囝去影証件相(回鄉/特區),咁去左green box對面角luk果間影相舖(之前影過藍底既都ok)點知尋日去拎相,嘩完全不可接受,成張相爆晒光,白晒晒,佢仲死撐話因為背景係白色,BB又白所以係會咁,但拎証件一定冇問題,我話我都接受唔到,人地點接受,你都睇到啦,成張相檬晒既完全冇深位,成個人都唔sharp,D頭髮都唔係咁既色(灰灰白白)點接受呀!點知佢仲話張相係清ga(仲拎個放大鏡出黎叫我睇)我話唔洗睇,而家係色既問題,點解講咁奈你地完全唔去解決既,或者番晒或改色咁,佢話我地係菲林底唔係數碼相冇得改,我話點會冇得改呀,我都做過黑房所有野都有得改,問題係你都冇諗住去解決。(是關其實張相影得唔錯ga,囝囝笑得好自然ga)佢話因為要就番個白地,做唔到.....
問題係我又冇要求佢退錢或影過,佢跟本係said我時間。結果佢自己話退番錢比我叫我去第二間影過,...... 你地話丫,今時今日咁都唔去改進點生存呀?無端端said我兩日時間,激死我la......
都係去返影數碼冇咁嬲........仲有得揀相!!

超級版主

2024勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子王國15週年勳章

係呀,.....如果影証件相...真係去影數碼好過...又唔係貴

男爵府

原文章由 yinmelody 於 07-9-14 18:22 發表
係呀,.....如果影証件相...真係去影數碼好過...又唔係貴

我同仔仔差不多幾個月都會去同樓下影一次證件相...影左成6,7次...都好好..仲好靚
點知近依排....我去影..因要申請passport...第一次影唔得...個膊高低唔出聲...影到出黎先知...咁樣我點用...太樣衰喇..我決定再影過...點知影完出黎仲衰過第一次...唉...
之前影2次學生相....都勁唔得
我決定以後都唔去...

現我自己用d軟件整大頭相....曬出黎用

大宅

cyrus媽媽
我同仔仔差不多幾個月都會去同樓下影一次證件相...影左成6,7次...都好好..仲好靚<br />
點知近依排....我去影..因要申請passport...第一次影唔得...個膊高低唔出聲...影到出黎先知...咁樣我點用...太樣衰喇..我決定再影 ...

問題係回鄉証特別麻煩麻,我03年拎(果時仲係粉紅地)足足影左3次先收貨,影相舖個老細話中旅社D阿姐好麻煩,因為係佢地自己部機影有回佣ga.......真係黑暗

男爵府

原文章由 HoManYu 於 07-9-14 19:00 發表

問題係回鄉証特別麻煩麻,我03年拎(果時仲係粉紅地)足足影左3次先收貨,影相舖個老細話中旅社D阿姐好麻煩,因為係佢地自己部機影有回佣ga.......真係黑暗 ...

咁都得...

民房

我都好激氣

上次同亞女攞回鄉証,唸住影數碼相快靚正,(自己又懶,訓過蘢)咪
拿拿聲去左太興隔離果間影,唸住佢係人民入境署隔離,應該影
証件相好熟手.....點知激死我....:
一入去,我同其中一個男仔講話想影bb數碼証件相,佢即講60半打, 我答 : 哦,好呀! (心唸:我夠知啦!你門口貼住咁大隻字價錢), 跟住佢唔郁!? 我問:"咁係咪可以影幾張柬",
佢話:"$60半打喎!"(心唸,又講!!?我夠知啦!問非所答!)
我唯有再重複問佢一次
佢答 :"下,冇喎,總之影到合格果一張就比果一張你囉!你影for回鄉証啫" ......我心唸,(影數碼相都冇得柬???唉!算啦,趕時間)
佢前後影左兩下咁大把....
佢影完只係比左一張我睇,話會哂果一張....我睇完之後,我好後悔,我亞女個頭令側左,塊面又黃,後面有個影,件衫返起哂,...我勁嬲,同佢講(佢當時未哂出嚟)可唔可以影多張,佢話呢張ok喎!唔需要再影!!我同佢講塊面黑蚊蚊,成件衫返起哂!!!佢好唔"老泥"咁幫我影多一次,都只不過好之少少,唉~~!!仲要$60半打,咁既服務態度 .... :tongue: :tongue:

大宅

serren,唉!咁你慘過我la,我起碼只係said左時間遮,都叫做o羅番錢丫........醒你丫,之後去左教育路大快活樓下影,$40一打(白底)服務又好,仲影到我滿意為止,好靚呀!

珍珠宮

原文章由 HoManYu 於 07-9-18 14:55 發表
serren,唉!咁你慘過我la,我起碼只係said左時間遮,都叫做o羅番錢丫........醒你丫,之後去左教育路大快活樓下影,$40一打(白底)服務又好,仲影到我滿意為止,好靚呀! ...

巴士總站間彩虹 $10/打咋,隔離沖印城 $8/打 要排隊影
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

男爵府

環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

我都去過果間(green box 果間)..我都本來想同ar b 去影..但有一個男人d 態度好差..於是去左中旅社隔離果間...其實2間都同一個老細..但個老細always 係中旅社果間.and 我同個老細都識左4.5 years ..好熟..佢同 我個b 影左3張,仲係電腦度俾我自己chose
tin..最後都係要左我$20 仲一打tin..

男爵府

你識老細就緊係 '平靚正' 啦 !! 但點解你哋唔去快圖美影 ?-( ?-( ?-(
$40 有 6 張, 仲可以影好多次, 影到靚為止先收貨, 攞相之後申請証件時如果唔合格,可以憑收據十日內再影多次. 都幾好.

原文章由 vickiwai514 於 07-9-18 20:08 發表
我都去過果間(green box 果間)..我都本來想同ar b 去影..但有一個男人d 態度好差..於是去左中旅社隔離果間...其實2間都同一個老細..但個老細always 係中旅社果間.and 我同個老細都識左4.5 years ..好熟..佢同 我個b ...

[ 本文章最後由 WING0308 於 07-9-19 10:23 編輯 ]

民房

現在用數碼相機咁方便, 其實可以考慮下diy, 自己係屋企影, 有需要就執執個效果再攞去晒(記住係執效果, 唔係執樣呀!!, 一張4R起碼可以晒4張, 係fotomax都只係1.3, 用4d size仲可以晒6張或以上添..我攞passport都係用自己影既相咋!!
A Family of Steven and Sandy

大宅

ssfamily,有冇格式呀,E個file黎都好喎!
WING0308,元朗冇快圖美ga!仲有我寄去做証ga,一來一回都唔止十日啦!

超級版主

2024勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子王國15週年勳章

原文章由 HoManYu 於 07-9-19 18:15 發表
WING0308,元朗冇快圖美ga!仲有我寄去做証ga,一來一回都唔止十日啦!

天水圍有呀.....快圖美
雖然我在線,但可能行開左

男爵府

HOMANYU , 我都係寄去做証的, 一來一回都唔洗 十日喎. 都係只需一星期左右我巳經收到通知, 叫我於指定日期前去攞証啦 !!

原文章由 HoManYu 於 07-9-19 18:15 發表

民房

無乜特定格式, 視符需要啦! 好似我之前係用來申請passport的, 搵塊藍布做background, 若夠光的話用室內的日光和或用白色燈加強照明, 有需要既話再自己執執d光暗, 效果唔會差得過係出面影啦, 最重要係可以影到自己滿意為止, 之後根據所需呎吋和特定要求剪裁好照片, 再貼到4R/4D比例既底圖上拎去晒便可以(當然, 呢d步驟需要花少少時間學, 不過, 其實是很易做到的)...

唔係一定要係快圖美晒, 可以晒數碼相既地方都可以, 只係因為我個人比較喜歡fotomax既質素吧了。 TryTry!

A Family of Steven and Sandy

民房

BB 証件相 DIY

我有個朋友最近比左個軟件網址我
可以自己整BB証件相,好易用(連我咁冇耐性都好怏上手)
而家自己想影幾多張都冇問題啦!!(唔洗再激氣!!)
各位媽咪都要試下,幾好用架:
very useful software, especially for taking student photo for kindergarden
http://www.openplatform.com.hk/Chinese/photoDIY.htm

大宅

serren,
Thank you 晒!!

首頁

尾頁

跳至