親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

初步PLAN好8天自駕遊行程, 第一次去, 希望PLAN得SMOOTH啦, 大家隨便俾吓意見啦....

Day 1
-Arrive at New Chitose Airport
-Pick up car
-Drive to 美瑛

Day 2

->北西之丘展望台
-->Zerubu之丘
-->接觸農場/千代田之丘/千代田農場餐廳
-->四季彩之丘

Day 3 (Aug 10, 2014)
->Flower Land
->日之出公園
-->Farm Tomita/Tomita Melon House(富田農場入口前)
-->北星山町營薰衣草園
-
Day 4
富田野
-->富良野芝士工房
-->北海道開拓之村
-->藻岩山纜車
-->狸小路

Day 5
札幌 -->小樽 -->札幌
-->中島公園
-->小樽運河
-->小樽音樂盒堂遊工房
-->小樽市總合博物館 本館
-->三角市場
Day 6
札幌
->有珠山纜車
-->洞爺湖町立火山科學館
-->洞爺湖遊覽船

Day 7
-->Noboribetsu Marine NIXET
-->北海道棕熊牧場
->Check in登別溫泉酒店, 玩酒店, RELAX吓

Day 8
->Check out Hotel at 1000
-->地獄谷
-->New Chitose Airport

大宅

cherryccm 發表於 14-4-15 00:25
初步PLAN好8天自駕遊行程, 第一次去, 希望PLAN得SMOOTH啦, 大家隨便俾吓意見啦....

Day 1
DAY1 :落機,拎得車,入到美瑛可能已經7點!(路未熟,如果你第一次自駕,可能仲要搵路)果度D食店可能已關,小心餓親!
DAY6:你係由札幌DAY TRIP去洞爺?之後第二日再去登別?會用好多時間響交通上,不太建議!

DAY8:個人認為由札幌啟程去機場最穩陣!!

建議:
DAY1:落機後坐火車入旭川住(坐完機即刻揸車,又要預無DELAY,個人又要夠精神!自駕未必最好!!旭川話晒大城市,夜左食野都唔難搵)
DAY2:開始自駕(由美瑛玩起,下午到上富日之出,可住富良野/中富良野)
DAY3:全日都係富良野(上午富田加彩香之里,中午後到工房體驗)
DAY4:上午開始長途自駕落洞爺湖,中午可坐遊覽船,夜宿洞爺
DAY5:上午坐纜車上有珠,博物館,下午過登別,海洋公園,黃昏入住溫泉酒店,夜玩溫泉街花火!
DAY6:上午地獄谷後CHECK OUT,之後熊牧場!中午後回札幌還車!開始行下商場,狸小路,夜晚薄野!
DAY7:DAYTRIP小樽
DAY8:上午札幌市內,下午去機場返香港!

大宅

Kazu 發表於 14-4-16 10:14
DAY1 :落機,拎得車,入到美瑛可能已經7點!(路未熟,如果你第一次自駕,可能仲要搵路)果度D食店可能已關,小心餓 ...
謝謝回覆, 等我又度吓先..想問吓由AIRPORT應該响边坐火車去旭川呢?

大宅

Kazu 發表於 14-4-16 10:14
DAY1 :落機,拎得車,入到美瑛可能已經7點!(路未熟,如果你第一次自駕,可能仲要搵路)果度D食店可能已關,小心餓 ...
Day 6 去完洞爺湖後會入住洞爺湖的酒店, DAY 7 去登別就近D...

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

cherryccm 發表於 14-4-15 00:25

Day 1
Day 1: 唔建議自駕,萬一飛機delay,會好麻煩。而且美瑛係郷下地方,最好第二天先開始自駕。
Day 8: 太risk. 應該前一晚住札幌,會完全d.

大宅

Fatty 發表於 14-4-17 14:05
Day 1: 唔住議自駕咁一飛機delay,會好麻煩。而且美瑛係郷下地方,最好第二天先開始自駕。
Day 8: 太risk ...
Fatty and Kazu
Thans for advice.

想問下點解day 8 由登別返airport會太risk?

同埋我2大2小(age 3 & 5) 若不自駕可有咩途徑拎住行李揍住細路冇時咁le hea 呢?

多謝指教!!

大宅

架車爆條呔、GPS壞左.....都大鑊了!

LAST晚響札幌京王住,巴士直達機場

子爵府

cherryccm 發表於 14-4-17 16:16
Fatty and Kazu
Thans for advice.
Day 8:請問你班機大約係幾多點?始終登別離airport 比較遠,如果day 8自駕去airport,真係要預鬆d時間,所以我覺得day 7 night 住札幌會最穩陣。另外,小朋友太細,可能你要再改一改行程,唔好編得景點太密,如果唔係會唔夠時間玩。

子爵府

Kazu 發表於 14-4-17 23:18
架車爆條呔、GPS壞左.....都大鑊了!

LAST晚響札幌京王住,巴士直達機場
Totally agree !

大宅

引用:Quote:cherryccm+發表於+14-4-15+00:25+初

原帖由 Fatty 於 14-04-17 發表
Day 1: 唔建議自駕,萬一飛機delay,會好麻煩。而且美瑛係郷下地方,最好第二天先開始自駕。
Day 8: 太risk ...
是否在旭川租車,不在機場租車?因我都plan自駕遊

子爵府

回覆 tunghei 的帖子

我其實覺得美瑛,富良野自駕比較方便,但札幌,小樽,等坐JR 比較簡單方便。個人認為可以係旭川租車/還車,玩富良野、美瑛。另外,到步第一天,最好唔好住美瑛,富良野。因為只要飛機delay, 就好麻煩.因為果到係鄉下地方。晚上開車, even 有GPS, 可能都會迷失方向

大宅

旭川租,札幌還~

大宅

Fatty 發表於 14-4-17 23:30
Day 8:請問你班機大約係幾多點?始終登別離airport 比較遠,如果day 8自駕去airport,真係要預鬆d時間,所 ...
CX機, 1640才由札幌起機, 時間應充裕嗎??

子爵府

cherryccm 發表於 14-4-18 01:33
CX機, 1640才由札幌起機, 時間應充裕嗎??
正常應該夠時間。不過,早上最好早d出發去機場。不過,如果有得改,day 7 night 最好住係札幌。

大宅

今年暑假我都會去北海道 7日6夜,然後落東京繼續 6日5夜,北海道全自駕,第一次,昨天上 Orix website book 車,搞到,唔識日文全部估估吓!

全日空機

Day 1 香港 > 東京 > 新千歲 (宿札幌)

Day 2 pick up car at 札幌 > 小樽 > 札幌 (宿札幌)

Day 3 札幌 > 定山溪佐佐木果樹園摘水果 > 旭川向日葵田 > 富良野 (宿富良野)

Day 4 富良野富田農場 / 果醬園 Anpanman Shop > 美瑛千代田農場 (宿富良野)

Day 5 登別海洋公園 > 忍者村 > 函館山 (宿函館)

Day 6 函館朝市 > 五稜郭公園 > 返札幌 (拉麵橫町 / 全蟹宴) (宿札幌)

Day 7 札幌ニ条市場 > 瀧野蘭丘陵公園 > 狸小路買手信 (宿札幌)

Day 8 新千歲還車出東京

唔該大家畀 D 意見,第一次到北海道,第一次自駕,希望順利,特別想問吓有經驗的朋友,日頭駕駛我 OK,晚上呢!晚上會可能很難搞嗎?

珍珠宮

我就唔覺晚上揸有乜問題啦.

就算成條路黑哂無街燈, 都好好揸.

水晶宮

引用:今年暑假我都會去北海道+7日6夜,然後落東

原帖由 lola2008 於 14-04-19 發表

今年暑假我都會去北海道 7日6夜,然後落東京繼續 6日5夜, ...
D5由富良野開到函館,都好遠喎。出機票未?去完函館飛東京啦,唔洗走回頭路。

大宅

引用:Quote:原帖由+lola2008+於+14-04-19+發表本

原帖由 ahmama 於 14-04-19 發表
D5由富良野開到函館,都好遠喎。出機票未?去完函館飛東京啦,唔洗走回頭路。

...
出晒機票,book 咗酒店了,但如果唔返札幌,我嘅行程就冇玩過札幌,第一晚到札幌都夜晚 8:30,攞埋行理,出機場到市區都 10:00, 第二曰全日小樽,夜晚先返札幌,準備第三曰出富良野,頭兩日的札幌,是駁腳,所以尾兩日要返札幌。

我有擔心揸長程車,但又好似避唔到,我都想問通常一曰入幾多次油,幾多油錢、行到幾粒鐘?

水晶宮

引用:Quote:原帖由+ahmama+於+14-04-19+發表D5由

原帖由 lola2008 於 14-04-19 發表
出晒機票,book 咗酒店了,但如果唔返札幌,我嘅行程就冇玩過札幌,第一晚到札幌都夜晚 8:30,攞埋行理,出 ...
我覺得cut函館好d,太遠。

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至