親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

醒目開學勳章

我家兩大一小, 8月頭去北海道 (8日7夜自駕, 第一次自駕), 最後一天都打算由登別駕車到機場 (其實都有 d 擔心...)

行程
Day 1: 15:30 arrive 新千歳機場 (pick up car) > 扎幌 (宿扎幌)

Day 2: 札幌市 (宿扎幌)

Day 3: 小樽 > 余市 (宿扎幌)

Day 4: 扎幌 check out > 三井 outlet > 駕車到富良野 (宿富良野)

Day 5: 富良野一帶 (宿富良野)

Day 6: check out > 駕車到登別 (宿登別)

Day 7: 登別景點 (宿登別)

Day 8: 登別 10:00 check out > 新千歳機場 CX 16:40 depart

請教租車, Day 1 or Day 3 租車比較好? thanks.

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

引用:Quote:lola2008+發表於+14-4-19+13:30+今年

原帖由 cccatherine 於 14-04-20 發表
我 check 過網,最長果程係函館返札幌,行高速約 4.5 hr, 即係差唔多由市區揸上廣州咁,而且沿途有驛站,有嘢食、有得抖,應該都應付到,但會再研究吓,七月中至出發,仲有時間,機票就唔會改,行程再執執先。

水晶宮

引用:我家兩大一小,+8月頭去北海道+(8日7夜自駕,

原帖由 zj 於 14-04-20 發表
我家兩大一小, 8月頭去北海道 (8日7夜自駕, 第一次自駕), 最後一天都打算由登別駕車到機場 (其實都有 d 擔 ...
你個行程我傾向掉轉行,第一日登別,最後札幌shopping。
睇番你預定行程,如果札幌行程純市內地鐵到就d3先租車。
如果d1租車就順路去埋三井outlet先入札幌。
最後登別新千歲,10點出發Ok,早到機場可以行下rera outlet先還車,又或者純逛新千歲機場,機場食玩買樣樣齊,連温泉都有,玩幾個鐘都得。

大宅

Fatty 發表於 14係4-19 13:03
正常應該夠時間。不過,早發機場。不過,如果有得,第留ay 7 night 最好住係札幌。 ...同老公商量左,佢最擔心都係拎住行李拖住2個豆丁好le hea, 所以都會一到涉就租車,不過會先在旭川留宿一晚,D2先去美瑛。

至於洞爺湖同登別,因為酒店在d4、5都好full,要密切留意先知改5改到。

多謝網友們的意見!!!

珍珠宮

zj 發表於 14-4-20 00:17
我家兩大一小, 8月頭去北海道 (8日7夜自駕, 第一次自駕), 最後一天都打算由登別駕車到機場 (其實都有 d 擔 ...

基本上, 札幌, 小樽唔需要租車.

所以 DAY 4 先租車又得

珍珠宮

ahmama 發表於 14-4-20 08:53
你個行程我傾向掉轉行,第一日登別,最後札幌shopping。
睇番你預定行程,如果札幌行程純市內地鐵到就d3先 ...

第一天是登別, 雖然離機場近, 但如果搭CX 就會太遲到登別. 我較喜歡 3-4PM 到達溫泉酒店, 多時間享受.

珍珠宮

ahmama 發表於 14-4-20 08:53
睇番你預定行程,如果札幌行程純市內地鐵到就d3先 ...

呢個機場真係好得!!!

買野又有, 食野又有, 玩都有!!! 半天也不會悶.

水晶宮

引用:Quote:zj+發表於+14-4-20+00:17+我家兩大一

原帖由 youhello507 於 14-04-20 發表
基本上, 札幌, 小樽唔需要租車.

所以 DAY 4 先租車又得
佢去埋余市,租車好d

水晶宮

引用:Quote:ahmama+發表於+14-4-20+08:53+你個行

原帖由 youhello507 於 14-04-20 發表
第一天是登別, 雖然離機場近, 但如果搭CX 就會太遲到登別. 我較喜歡 3-4PM 到達溫泉酒店, 多時間享受.
...
我shopping要warm up,鍾意擺尾程,買蟹返香港又唔洗就住。同埋佢登別住兩晚,大把時間歎。

大宅

Fatty 發表於 14-4-19 13:03
正常應該夠時間。不過,早上最好早d出發去機場。不過,如果有得改,day 7 night 最好住係札幌。 ...

同老公商量左,佢最擔心都係拎住行李拖住2個豆丁好le hea, 所以都會一到埗就租車,不過會先在旭川留宿一晚,D2先去美瑛。至於洞爺湖同登別,因為酒店在d4、5都好full,要密切留意先知改5改到。

多謝網友們的意見!!!

大宅

想問吓洞爺湖, 登別, 富良野, 美瑛...等呢D比較鄉郊地方係咪較難揾嘢食? 係咪响酒店BOOK埋半宿會好D呢?

大宅

樓主, 我又係7月帶囡囡睇花睇祭,首次日本自駕,行程如下, 請俾D意見

D1(fri)2015 香港(MU506)>>
上海2230到
宿: 上海航空酒店(東航轉機送)

D2(sat)酒店早餐
0815上海(MU279) >>
扎幌 1230到
取車
富良野
富田農場
民宿晚餐
宿: Pension Yamasan

D3(sun)民宿早餐
彩香之里
四季彩之丘
青池民宿晚餐
宿: Mr.Gnu

D4(mon)民宿早餐
美瑛拼布之路, 全景之路
亞斗夢之丘
肚臍祭
宿: sumire inn

D5(tue)民宿早餐
登别Marine Park Nixe
洞爺
宿:洞爺湖畔亭酒店
(1800部屋食, 睇慶典, 2040花火, 泡温泉)

D6(wed)酒店早餐
登別熊牧場
地獄谷
大湯沼
小樽遊
小樽宿: 小樽dommy inn

D7(thu)酒店早餐
小樽運河
三角市場
北一硝子,
食: 政寿司
狸小路逛街
食: 成吉思汗烤肉
還車
宿: 扎幌richmond

D8 (fri)酒店早餐
白之戀人公園
shopping
食 : 蟹將軍
宿: 扎幌richmond

D9 (sat)酒店早餐
早D出新千歲1330飛上海(MU280)2110飛香港(MU725)

大宅

zj 發表於 14-4-20 00:17
我都係8月頭去呀(8號), 宜家仲係掙扎緊最尾嗰日登別返定札幌返AIRPORT ....

珍珠宮

回覆:cherryccm 的帖子

當然登別去機場啦!返札幌回頭路仲乜啊

珍珠宮

引用:想問吓洞爺湖,+登別,+富良野,+美瑛...等呢D

原帖由 cherryccm 於 14-04-20 發表
想問吓洞爺湖, 登別, 富良野, 美瑛...等呢D比較鄉郊地方係咪較難揾嘢食? 係咪响酒店BOOK埋半宿會好D呢? ...
洞爺,登別溫泉區,搵d溫泉一泊兩食都不錯。富良野大把野食

大宅

youhello507 發表於 14-4-22 01:37
當然登別去機場啦!返札幌回頭路仲乜啊
之前有JM提我話由登別返機場太RISK, 最好由札幌返; 我就係掙扎緊行遠D穩陣D好, 定唔好走回頭路好LOR.....

珍珠宮

cherryccm 發表於 14-4-22 01:53
之前有JM提我話由登別返機場太RISK, 最好由札幌返; 我就係掙扎緊行遠D穩陣D好, 定唔好走回頭路好LOR..... ...

我會提早 3 小時去到機場, 因為真係怕塞車果 d 野.

如果話意外果 d 野, 就真係預計唔到喎. 相對的, 意外亦不常見.

其實如果行 highway 果 d 好暢順, 好少話有乜問題.

男爵府

醒目開學勳章

cherryccm 發表於 14-4-20 23:00
想問吓洞爺湖, 登別, 富良野, 美瑛...等呢D比較鄉郊地方係咪較難揾嘢食? 係咪响酒店BOOK埋半宿會好D呢? …
我都擔心呢個問題. 所以book 左登別一泊兩食, 富良野包早晚餐 (有時 d 細路玩左成日好攰, book 有餐廳的 hotel 比較好)

男爵府

醒目開學勳章

ahmama 發表於 14-4-20 20:04
佢去埋余市,租車好d
係呀, 去余市果園摘水果, 上午去(希望冇咁熱), 下午去小樽
謝謝各位的意見啊.

珍珠宮

ahmama 發表於 14-4-20 20:04
佢去埋余市,租車好d

咁就要租車啦! 唔係都唔知點去.

首頁

尾頁

跳至