跳至

首頁
23456...96

尾頁

男爵府

小鳥 & yy,
你其實都唔係講左等於無講架, 畢竟yy唔係首名出生子女, 如果唔用阿哥間學校, 齋計分既話, 應該只係得5分啦, 我有15分 (適齡+首名出生) 都無把握搏名津校啦, 何況只得5分既yy?

不過若然yy你係有門路, 除左有阿哥既裙帶關係之外, 仲有特別既人際關係, 咁又另作別論!

小鳥, 你做乜咁夜唔瞓呀? 我傍晚食dinner果陣唔知係咪飲左杯奶茶, 加上我而家個胃好頂, 所以瞓唔著呀! 你呢?

原文章由 birdbird 於 08-3-3 00:27 發表

yypiano,
以我愚見,
如果你想round 1就定晒賽果
你應該用20分去yy阿哥間學校搵個學位番黎

但係如果你有門路, 唔洗在round 1同人鬥高分的話
你可以試其他名津校.

又或者你係 '博' round 2 的大抽獎
& 在抽唔到的 ...

大宅

10,
你有無聽過,奶茶會結石架(膀胱),最好少飲呀!

原文章由 十月媽咪 於 08-3-3 01:25 發表
小鳥 & yy,
你其實都唔係講左等於無講架, 畢竟yy唔係首名出生子女, 如果唔用阿哥間學校, 齋計分既話, 應該只係得5分啦, 我有15分 (適齡+首名出生) 都無把握搏名津校啦, 何況只得5分既yy?

不過若然yy你係有門路, 除 ...

大宅

bird,
聽你咁講,加埋尋晚同老公商量,我諗我應該點行第一步。thank you.

10,
yy都係適齡,有10分,唔係首名,就無5分,出去搏,得10分,等於零機會。加埋阿哥,有20分,都未必得,因為仲有果d父或母係舊生的,佢地如果係首名子女,就仲會多5分。如我非入不可,就有可能要去學校求,但佢個校長、副校長都已經人面全非,我擔心到時唔知點求。
所以,到目前為止,好多fd都勸我搵其他學校,我就十五十六,可能更無把握架喎!
再唔係,等小二插班,不過,機會可能更微。

有位校長既意見係:果d傳統名校因為保証咗收生率,所以老師們努力有限,遠不及果d追緊上去既學校老師。

原文章由 birdbird 於 08-3-3 00:27 發表

yypiano,
以我愚見,
如果你想round 1就定晒賽果
你應該用20分去yy阿哥間學校搵個學位番黎

但係如果你有門路, 唔洗在round 1同人鬥高分的話
你可以試其他名津校.

又或者你係 '博' round 2 的大抽獎
& 在抽唔到的 ...

大宅

数数手指,其実仲有吾係好耐就要考小学!真係頭都大埋!!!

水晶宮

原文章由 yypiano 於 08-3-3 15:32 發表
加埋阿哥,有20分,都未必得,因為仲有果d父或母係舊生的,佢地如果係首名子女,就仲會多5分。

yypiano,
父母係舊生 + 首名子女, 其實同yy的分數一樣. 因為 '裙帶關係' (10分) or '首名子女' (5分), 只可選其一....

另外如果有宗教分, 就加多5分.

1st round的計分法, 可分成3個分數:
1) 裙帶關係 / 首名子女 + 2) 宗教 + 3)適齡 = 總分
(10-20分) (5分) (5分) (10分) = 起碼10分

[ 本文章最後由 birdbird 於 08-3-3 18:57 編輯 ]

水晶宮

原文章由 yypiano 於 08-3-3 15:32 發表
有位校長既意見係:果d傳統名校因為保証咗收生率,所以老師們努力有限,遠不及果d追緊上去既學校老師。

我家老爺咪就係成日話 '鮮魚行' 都係一間好學校囉.

男爵府

YY,
原來都有十分, 唔好意思, 又計錯數!

bird,
聽你咁講,加埋尋晚同老公商量,我諗我應該點行第一步。thank you.

10,
yy都係適齡,有10分,唔係首名,就無5分,出去搏,得10分,等於零機會。加埋阿哥,有20分,都未必得,因為仲有果d父或母係舊生的,佢地如果係首名子 ...

大宅

10,
手指小學係咪要計分?

原文章由 十月媽咪 於 08-3-4 07:42 發表
YY,
原來都有十分, 唔好意思, 又計錯數!

男爵府

YY,
手指小學係私校, 有全日班同半日班, 全日班今年好似係2800蚊一個月, 至於會唔會阿哥家姐讀緊而有優勢呢? 暫時睇好似無呀!

原文章由 yypiano 於 08-3-4 11:56 發表
10,
手指小學係咪要計分?

大宅

10,
其實你認為手指有乜優點呢??
同其他私校比,又如何呢?
我意思係,你揀手指小學,係咪其他私小都唔考慮?
食菠蘿唔考慮勒??
聖保祿都好架。

原文章由 十月媽咪 於 08-3-4 12:13 發表
YY,
手指小學係私校, 有全日班同半日班, 全日班今年好似係2800蚊一個月, 至於會唔會阿哥家姐讀緊而有優勢呢? 暫時睇好似無呀!

男爵府

yy,
手指最好既優點係乜呢? 嗱, 如果你buy傳統學校既, 咁手指一定合你合車, 因為佢地係傳統學校中既表表者!

其實手指最好既, 咪就係全普通話教學囉, 而呢樣優點, 除左漢基國際之後, 我諗全港無一間小學可以provide得到! 而學懂普通話, 相信係一生受用既!

手指響學術方面, 中英數三科都係高於全港果個乜野系統性評估的, 咁起碼學術上有保證! 操行同校風, 都係唔錯的! 起碼響小學入面, 見唔到飛仔飛女! (tko既小學, 小五六已經有呢d小朋友喇!唉!)

升中派位亦都唔錯, 但究竟今年有幾多小朋友升到band 1中學呢, 學校網頁仲未有公佈!

至於聖保祿, 其實考到既機會率係超微啦, 佢地有自己既幼稚園生直升小學, 講真, 讀得幼稚園果班, 有幾多個會真係放棄小學個位丫, 就算有, 相信都唔多啦, 仲唔係爭餐c咩!

至於你話會唔會其他私小, 考...我一定會考的! 因為手指只係我佬既favour, 而我...始終對手指又愛又恨...我都想試下, 睇下有冇更好既選擇! 不過響考私小方面, 我會target番果幾間名女校, 再加兩三間男女校...同埋一定會考直資既沙田培僑!

原文章由 yypiano 於 08-3-5 10:49 發表
10,
其實你認為手指有乜優點呢??
同其他私校比,又如何呢?
我意思係,你揀手指小學,係咪其他私小都唔考慮?
食菠蘿唔考慮勒??
聖保祿都好架。

水晶宮

原文章由 十月媽咪 於 08-3-5 11:36 發表
至於你話會唔會其他私小, 考...我一定會考的! 因為手指只係我佬既favour, 而我...始終對手指又愛又恨...我都想試下, 睇下有冇更好既選擇! 不過響考私小方面, 我會target番果幾間名女校, 再加兩三間男女校...同埋一定會考直資既沙田培僑!

10,
我建議你帶tt去考德望.
呢間傳統女校的教學質素有保證.

男爵府

小鳥,
我今朝同個舊同事傾電話, 佢今年只係幫個女考左三間小學, 分別係德望, 聖母 & 直資既播道!

聖母&播道, 佢都係抱住玩玩下既心態...結果係, 聖母收左佢但就無留位, 而播道都收左佢, 佢留左播道!

問題就響德望喇, 竟然係唔收! 點解我會話"竟然唔收"呢? 而呢間係佢地信心最大, 諗住入硬架! 點解佢地咁有把握呢? 因為媽咪係德望舊生, 家姐響德望讀緊小二, 佢媽咪以前既老師仲響度教緊, 家校關係非常好, 家姐響校內成績亦唔差, 佢真係諗都諗唔到, 細女竟然唔收番架!

所以你叫我去考德望, 我都會, 不過...anyway, 一試無妨既!

原文章由 birdbird 於 08-3-5 18:40 發表

10,
我建議你帶tt去考德望.
呢間傳統女校的教學質素有保證.

大宅

原文章由 十月媽咪 於 08-3-5 19:43 發表
小鳥,
我今朝同個舊同事傾電話, 佢今年只係幫個女考左三間小學, 分別係德望, 聖母 & 直資既播道!

聖母&播道, 佢都係抱住玩玩下既心態...結果係, 聖母收左佢但就無留位, 而播道都收左佢, 佢留左播道!

問題就響德望 ...

我覺得......
呢個情況出於....德望, ST. PAUL CO-ED, 女拔
一D都唔出奇
知唔知真係成村人, 千幾二千人去考, 位就得90個
真係好似 Miss HK 咁

大宅

我其實一向都好心儀女校
不過.....
我又好擔心個女會做TB, 又或者變左一個奄奄尖尖是是非非的人
我唔係話女校D女仔係咁, 不過又真係有D會係咁
女仔堆, 都係多是非的機會大D
死0拉, 真係有好多野要諗

我暫時, 都係 target
1. 音小
2. 香港真光
3. 聖士提反

水晶宮

小豆媽,
我係女校出黎.....
TB, 在我6年的中學生涯中,
見過2個.
我諗唔同學校的culture唔同,
當年我d同學大部份好純品
(近乎有d 'naive' )
返學除o左讀書之外,
幾好玩..... 好的就係大家都係女仔
冇咩避忌.

另外, 女校出黎的學生, 都幾獨立.

基本上, 我比較喜歡 '齋' 校.

音小, 我有個同事的一對仔女讀緊.
佢地本身係一個christian family
加上學校著重音樂, 所以我同事幾鍾意間學校.

[ 本文章最後由 birdbird 於 08-3-6 21:35 編輯 ]

水晶宮

10,
我同事今年都有比個女去考聖母,
佢最後比o左留位費.

佢個女都有考德望.... 個結果跟你舊同事的女兒一樣.

[ 本文章最後由 birdbird 於 08-3-6 21:37 編輯 ]

大宅

睇你地講考學校咁殘忍,咁恐怖,真係越睇越震!

水晶宮

原文章由 yypiano 於 08-3-6 23:09 發表

睇你地講考學校咁殘忍,咁恐怖,真係越睇越震!

到你等收信時, 你仲會坐唔安, 訓唔落.

男爵府

小鳥,
你考左一間咁大把, 已經咁大感慨, 遲下我地考咁多間, 若然大吉利是, 間間都...唉...唔知會唔會精神分裂!

原文章由 birdbird 於 08-3-7 02:06 發表

到你等收信時, 你仲會坐唔安, 訓唔落.

首頁
23456...96

尾頁

跳至