跳至

首頁
34567...96

尾頁

男爵府

yy,
你有阿仔果陣時既經驗, 點都好過我地少少既, 你要震既話, 我地咪仲震...

原文章由 yypiano 於 08-3-6 23:09 發表

睇你地講考學校咁殘忍,咁恐怖,真係越睇越震!

男爵府

小豆媽,
其實我最buy就係咁樣, 唔好有裙帶關係, 全部睇小朋友各自既實力, 真係適合間學校既, 先至收佢地入去讀, 講真, 家姐啱既, 阿妹完全係另一個性格的, 唔啱feel唔收真係唔奇! 但換轉另一個角度諗, 勉強無幸福, 所以我呢個舊同事都好樂觀, 既然兩姊妹性格唔同, 而德望又幫佢地做左個決定, 咁細妹就索性讀直資播道, 活動教學, 其實都啱阿妹多d!

原文章由 小豆媽 於 08-3-6 19:53 發表

我覺得......
呢個情況出於....德望, ST. PAUL CO-ED, 女拔
一D都唔出奇
知唔知真係成村人, 千幾二千人去考, 位就得90個
真係好似 Miss HK 咁

男爵府

小豆媽,
我同小鳥一樣, 比較鍾意齋校, 其中一個原因係想train佢獨立d! 阿女呢...太依賴喇...有時真係想"趙"佢一鑊金金地, 得佢獨立d!

至於你話驚佢變TB or是非精, TB我就唔怕...至於是非精, 若然要做既, 讀男女校都可以變是非精喇, 所以唔係我考慮範圍啊!

原文章由 小豆媽 於 08-3-6 19:59 發表
我其實一向都好心儀女校
不過.....
我又好擔心個女會做TB, 又或者變左一個奄奄尖尖是是非非的人
我唔係話女校D女仔係咁, 不過又真係有D會係咁
女仔堆, 都係多是非的機會大D
死0拉, 真係有好多野要諗

我暫時, 都係 t ...

大宅

10,
你知麻,阿仔果時我淨係同佢去見下佢讀果間小學,考呢就得佢kinder 既小學部咋,.你話勒,我邊有經驗???

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 環保接龍勳章

原文章由 小豆媽 於 08-3-6 19:59 發表
我其實一向都好心儀女校
不過.....
我又好擔心個女會做TB, 又或者變左一個奄奄尖尖是是非非的人
我唔係話女校D女仔係咁, 不過又真係有D會係咁
女仔堆, 都係多是非的機會大D
死0拉, 真係有好多野要諗

我暫時, 都係 ...

小豆媽:

TB 係裝扮上既取態,lesbian 係性取向,「奄奄尖尖是是非非」係一般人眼中女性既典型通病。事實上,呢D女性存在於不同圈子、不同社區,唔單係局限於「女校」。

我晌女校渡過左我既童年同少年,前後 12 年。今時今日你問我,我依然會義無反顧咁同你講,晌黎緊既第一輪同第二輪派位,都會同恩恩揀番女校。

在於我黎講,齋校既優勢係教學上更為適切。始終男女童發展同強項有別,例如女仔語言能力較高,男仔邏輯推理較強,課程設計同課堂安排,齋校就可以更加容易取長補短,更加專注。

講番恩恩,我地多數第一同第二輪都會試本區既天神,再考三幾間私小直資。真係全部「窩可」,先至叩門母校。

大宅

死La!李地個個方向都甘清色,我仲係一隻迷羊AR!
好迷綱、都吾知同亜女考邊間好AR>.<
Help~~~~~!!

男爵府

BMW,
其實我方向依然唔係咁清色的啊, 講真, 你問我邊類型小學最啱佢呢? 其實我都係唔知既! 不過我同隻佬都比較鍾意齋校, 所以TARGET亦會集中齋校!

原文章由 BMW 於 08-3-7 16:38 發表
死La!李地個個方向都甘清色,我仲係一隻迷羊AR!
好迷綱、都吾知同亜女考邊間好AR>.<
Help~~~~~!!

男爵府

YY,
呢樣都算係經驗呀, 咁你一樣可以幫YY幫番阿哥間小學 (首輪&次輪), 跟住就淨係考禮賢小學囉, 好簡單既呢!

原文章由 yypiano 於 08-3-7 11:50 發表
10,
你知麻,阿仔果時我淨係同佢去見下佢讀果間小學,考呢就得佢kinder 既小學部咋,.你話勒,我邊有經驗???

男爵府

恩媽,
咁點解唔一開始就報你間母校呀?

原文章由 yan_yan_mummy 於 08-3-7 14:06 發表

小豆媽:

TB 係裝扮上既取態,lesbian 係性取向,「奄奄尖尖是是非非」係一般人眼中女性既典型通病。事實上,呢D女性存在於不同圈子、不同社區,唔單係局限於「女校」。

我晌女校渡過左我既童年同少年,前後 12 年。今時今日 ...

大宅

之但係,我又有d心郁,想試下果d有直屬的呀!

原文章由 十月媽咪 於 08-3-7 20:34 發表
YY,
呢樣都算係經驗呀, 咁你一樣可以幫YY幫番阿哥間小學 (首輪&次輪), 跟住就淨係考禮賢小學囉, 好簡單既呢!

大宅

恩媽,
你的母校無理由唔係你既首選?點解仲要兜路行?

原文章由 yan_yan_mummy 於 08-3-7 14:06 發表

小豆媽:

我晌女校渡過左我既童年同少年,前後 12 年。今時今日 ...

男爵府

YY,
你呢D叫做...搵唻搞!
不過其實我都係, 如果唔係, 叠埋心水讀手指就算喇!
ANYWAY, 大家努力啦!

原文章由 yypiano 於 08-3-7 21:16 發表
之但係,我又有d心郁,想試下果d有直屬的呀!

大宅

15/3 陳守仁 open day
邊位媽咪會去呢?
去完上來報0下料唔該

大宅

恩媽, 10, 雀
我都明白一個人的性格 / 性取向, 同學校冇關
我都係鐘情"齋校", 呵呵呵

我之所以諗"果d野",
都係拜我office果件"女魔頭"同"pa王之王"所賜
佢地
就係好典型我形容果d"8婆", 是非, 奄尖, 攪小圈子......
佢地都係香港島2間超名女校出身

[ 本文章最後由 小豆媽 於 08-3-9 15:17 編輯 ]

大宅

其實, 我又有打算過
搬返入"大魚山", 大小姐讀聖公會偉倫(唔知好唔好的學校)
咁2個小主公, 就0係一片青翠蒼6的環境下成長,
自由自在咁渡過佢地的童年, 升中先出去中西區 "火併"
我地2老就日日舟車勞頓返工, 再搏命d搵$

男爵府

小豆媽,
嘿嘿...陳守仁你都啱? 直資我淨係諗住考沙田培僑同將軍澳播道咋! 其餘既, 都係主攻私校!

原文章由 小豆媽 於 08-3-9 14:46 發表
15/3 陳守仁 open day
邊位媽咪會去呢?
去完上來報0下料唔該

男爵府

小豆媽,
咩叫做淘島呀?

原文章由 小豆媽 於 08-3-9 14:57 發表
恩媽, 10, 雀
我都明白一個人的性格 / 性取向, 同學校冇關
我都係鐘情"齋校", 呵呵呵

我之所以諗"果d野",
都係拜我office果件"女魔頭"同"pa王之王"所賜
佢地
就係好典型我形容 ...

男爵府

小豆媽,
響大嶼山自由自在慣既話, 六年後仲有冇咁既心情&能力出唻同人"火併"架?
原文章由 小豆媽 於 08-3-9 15:01 發表
其實, 我又有打算過
搬返入"大魚山", 大小姐讀聖公會偉倫(唔知好唔好的學校)
咁2個小主公, 就0係一片青翠蒼6的環境下成長,
自由自在咁渡過佢地的童年, 升中先出去中西區 "火併"
我地2老就日日舟車勞頓返工, 再搏命d ...

大宅

原文章由 十月媽咪 於 08-3-9 15:02 發表
小豆媽,
嘿嘿...陳守仁你都啱? 直資我淨係諗住考沙田培僑同將軍澳播道咋! 其餘既, 都係主攻私校!

陳守仁 --> yes, 我唔 arm
不過想知0下佢地果d直資有乜requirement

大宅

原文章由 十月媽咪 於 08-3-9 15:04 發表
小豆媽,
咩叫做淘島呀?

香港島 (打錯字)

首頁
34567...96

尾頁

跳至