跳至

首頁
45678...96

尾頁

大宅

原文章由 十月媽咪 於 08-3-9 15:06 發表
小豆媽,
響大嶼山自由自在慣既話, 六年後仲有冇咁既心情&能力出唻同人"火併"架?

我都知人懶左就好難有戰鬥格
所以我只係睇左樓, 冇買law

男爵府

咁你會唔會考直資呀?

原文章由 小豆媽 於 08-3-9 15:18 發表

陳守仁 --> yes, 我唔 arm
不過想知0下佢地果d直資有乜requirement

男爵府

原來係香港島....咁仲以為你暗示緊邊個地區添!

就係囉, 原來遲早都想佢係戰鬥格, 咁就唔好畀佢懶喇!

原文章由 小豆媽 於 08-3-9 15:19 發表

我都知人懶左就好難有戰鬥格
所以我只係睇左樓, 冇買law

大宅

原文章由 十月媽咪 於 08-3-9 15:20 發表
咁你會唔會考直資呀?

我target左3間都係私小
直資.....應該會, 未cfn

我個姑9個仔讀, 聖馬加利, 佢叫我一定要考呢間
我隻佬..........
都係 plan 0下先

培僑, 浸小, 播小 -- 應該會, 後2者係基督教學校, 應該會去考的
不過呢3間, 都係超多人考, 我個穎穎....都係9成陪太子la

男爵府

小豆媽,
係呀, 呢三間都係超勁多人考的, 播小仲要頭ROUND已經IN埋家長, 如果家長答得唔好, 隨時累左個女呀! 果日我舊同事就係將播小老師問佢果條問題問我, 叫我聽完即答...我答完...佢話我: 你咁答...C得架喇! 就算個女IN得好好, 但父母唔掂, 都隨時REJECT呀! 哎吔...真係...好大壓力...我講我自己呀!

原文章由 小豆媽 於 08-3-9 15:31 發表

我target左3間都係私小
直資.....應該會, 未cfn

我個姑9個仔讀, 聖馬加利, 佢叫我一定要考呢間
我隻佬..........
都係 plan 0下先

培僑, 浸小, 播小 -- 應該會, 後2者係基督教學校, 應該會去考的
不過呢3間, 都 ...

大宅

原文章由 十月媽咪 於 08-3-9 15:38 發表
小豆媽,
係呀, 呢三間都係超勁多人考的, 播小仲要頭ROUND已經IN埋家長, 如果家長答得唔好, 隨時累左個女呀! 果日我舊同事就係將播小老師問佢果條問題問我, 叫我聽完即答...我答完...佢話我: 你咁答...C得架喇! 就算 ...

問乜問題呀
點答先good 呢 ?

水晶宮

原文章由 十月媽咪 於 08-3-9 15:38 發表
小豆媽,
係呀, 呢三間都係超勁多人考的, 播小仲要頭ROUND已經IN埋家長, 如果家長答得唔好, 隨時累左個女呀! 果日我舊同事就係將播小老師問佢果條問題問我, 叫我聽完即答...我答完...佢話我: 你咁答...C得架喇! 就算 ...

有d學校, 預o左佢會in 家長, 我地就點都要做定功課,
要盤算下人地會問咩, 我地就答咩,
可能有個別題目係意料之外,
但大部份題目在準備之內,
個interview應該唔會太難應付.....
基本上, 呢個interview, 我覺得同見工差唔多.
我覺得學校in得家長, 係比機會我為小朋友加分
尤其係我仔呢類出去面試實唔會主動答人問題果d小朋友,
家長interview的表現將會幫到個小朋友.

[ 本文章最後由 birdbird 於 08-3-9 21:21 編輯 ]

男爵府

小鳥,
我呢個舊同事, 就係咁講, 佢話個女考到播道, 全靠佢老公婆答得好, 幫個女加到分! 事緣係, 佢個女in完番出唻, 咁做父母既, 梗會問下佢考左乜, 個女話個個都砌到幅圖, 係佢一個砌唔到! 我同事當事已經知衰硬...但因為諗住德望實掂, 所以都無所謂, 再問佢仲考左乜...個女話考佢認圖, 其中一幅係間尺, 但佢就唔記得左間尺個英文係ruler...anyway, 正當諗住個女衰硬既時候, 原來父母就幫上一大把!

小豆媽,
我同事條題目係...如果你小朋友返到屋企同你投訴, 話學校有小朋友欺負佢, 你會點做?!

另一條, 如果你係老師, 你面對住小朋友欺負其他同學仔, 你會點做?!

原文章由 birdbird 於 08-3-9 20:51 發表

有d學校, 預o左佢會in 家長, 我地就點都要做定功課,
要盤算下人地會問咩, 我地就答咩,
可能有個別題目係意料之外,
但大部份題目在準備之內,
個interview應該唔會太難應付.....
基本上, 呢個interview, 我覺得同 ...

大宅

10, bird

interview 家長, 我反而唔驚
in 我個女, 我先驚丫麻

我個女, 入到去, 唔 cry 已經好比面la
就算唔 cry, 都唔會用大過20分貝聲音作答
更加唔會主動舉手, 亦唔會 follow instruction

我個妹叫我, 都係唔好玩呢個game
跟本呢個game 唔係比我大女呢d小朋友玩
反而瑤妹妹, 就有幾會la

大宅

原文章由 十月媽咪 於 08-3-9 22:24 發表
小鳥,
我呢個舊同事, 就係咁講, 佢話個女考到播道, 全靠佢老公婆答得好, 幫個女加到分! 事緣係, 佢個女in完番出唻, 咁做父母既, 梗會問下佢考左乜, 個女話個個都砌到幅圖, 係佢一個砌唔到! 我同事當事已經知衰硬... ...

Lee両條問題点回答先大方又得体???

大宅

我都好想知點答喎!

小鳥,
我呢個舊同事, 就係咁講, 佢話個女考到播道, 全靠佢老公婆答得好, 幫個女加到分! 事緣係, 佢個女in完番出唻, 咁做父母既, 梗會問下佢考左乜, 個女話個個都砌到幅圖, 係佢一個砌唔到! 我同事當事已經知衰硬... ...

水晶宮

我同事條題目係...如果你小朋友返到屋企同你投訴, 話學校有小朋友欺負佢, 你會點做?!

另一條, 如果你係老師, 你面對住小朋友欺負其他同學仔, 你會點做?!

呢兩條題目點樣為之答得大體我就唔識講,
不過我就識得 '抽程' 人地個答案.

你friend佢係點答?
or當你friend問你時, 你又點答, 攪到你friend話你死得?

水晶宮

原文章由 小豆媽 於 08-3-10 09:11 發表
10, bird

interview 家長, 我反而唔驚

我個女, 入到去, 唔 cry 已經好比面la
就算唔 cry, 都唔會用大過20分貝聲音作答
更加唔會主動舉手, 亦唔會 follow instruction

小豆媽,
"interview 家長, 我反而唔驚
"
我都係咁話.

我好好彩, 唔洗玩呢個遊戲.
如果玩, 真係做輸家多過食飯.

男爵府

小鳥,
鬼唔知抽秤人地係最容易咩, 我而家問緊你地會點答呀? 你地個個問番我轉頭, 至於我點答...我同佢傾電話果陣, 根本無心理準備去答問題, 所以我個答案係諗都無諗, 求其講!

原文章由 birdbird 於 08-3-10 19:57 發表

呢兩條題目點樣為之答得大體我就唔識講,
不過我就識得 '抽程' 人地個答案.

你friend佢係點答?
or當你friend問你時, 你又點答, 攪到你friend話你死得? ...

男爵府

我就反而好驚自己累左個女, 可能因為太耐無做野喇, 我既level已經去唔到同人地鬥智, 搏番人地轉頭都要諗幾諗至識搏, 所以如果要in父母果d學校唔收我個女, 我諗好大機會係我既問題!

原文章由 birdbird 於 08-3-10 20:00 發表

小豆媽,
"interview 家長, 我反而唔驚
in 我個女, 我先驚丫麻"
我都係咁話.

我好好彩, 唔洗玩呢個遊戲.
如果玩, 真係做輸家多過食飯.

大宅

我都唔係好鍾意in家長的,我都驚自己會講錯野,累咗個細既就會內疚。

話就話黎黎去去都係問果d野,但係人人答法唔同,聽果個又唔同反應,而且真係問到無準備果d,真係c得!

原文章由 十月媽咪 於 08-3-10 22:21 發表
我就反而好驚自己累左個女, 可能因為太耐無做野喇, 我既level已經去唔到同人地鬥智, 搏番人地轉頭都要諗幾諗至識搏, 所以如果要in父母果d學校唔收我個女, 我諗好大機會係我既問題!

...

[ 本文章最後由 yypiano 於 08-3-11 21:02 編輯 ]

大宅

又有料報

真道14/3 1st briefing 完左
會有第2場, 如果有興趣, call 去真道留tel.

大宅

音小 30/5
真道 24/2

大宅

我24/4同一個FD 去左"真道"聽briefing
嘩 !依家做校長, 真係=做CEO一樣, 要 sale 間學校十項全能
佢地個教學理念真係幾好,
學制都好吸引, 如果小朋友同家長都配合到, 又真係幾好

水晶宮

原文章由 小豆媽 於 08-4-26 16:05 發表
我24/4同一個FD 去左"真道"聽briefing
嘩 !依家做校長, 真係=做CEO一樣, 要 sale 間學校十項全能
佢地個教學理念真係幾好,
學制都好吸引, 如果小朋友同家長都配合到, 又真係幾好 ...

小豆媽
咁有冇諗住試下呢一間?

首頁
45678...96

尾頁

跳至