自由講場

跳至

首頁
12345...13

尾頁

琥珀宮

回覆:iamhongkongese 的帖子

有醫生紙放病假,比人話無良,而家真係唔知咩世界?!

男爵府

木土土 發表於 14-4-15 09:38
有醫生紙放病假,比人話無良,而家真係唔知咩世界?!
香港真係一個好識合營商的環境

侯爵府

回覆 iamhongkongese 的帖子

你d咩思想,你都係女人,有呢d病人哋都唔想,覺得個老公辛苦,你咪叫佢唔好做囉

禁止訪問

引用:有醫生紙放病假,比人話無良,而家真係唔知

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

問題係公司度, 同事有病, 唔通連份工都要冇埋? 你咁諗咁話人無良, 好冇同情心

MonsterBear    發表於 14-4-15 11:27

男爵府

引用:話說我老公間公司有個同事,係女性!佢好似

原帖由 iamhongkongese 於 14-04-15 發表
話說我老公間公司有個同事,係女性!佢好似因為朱古力瘤既問題,請左半年病假。公司唔知咩原因,一路都支緊 ...
吓,請病假有幾無良,醫生肯寫紙,公司肯出糧,我有病要休養我都會請假囉,問心你真係會quit 咗份工? 我唔信囉,凡事兩邊睇,有病邊個都唔想,不如向公司反映,請個temp la, 而唔係喺度咀詛咒個病緊嘅同事囉。

子爵府

iamhongkongese 發表於 14-4-15 09:37
公司話要預備呢個同事返,唔會請人

咁其實真係公司問題喎, 有責任去分配人手, 有需要應該請個part-time 幫手
有病嗰個又唔係想嘅, 咁長嘅病假一定有哂醫生紙去証明, 無得呃
有病要人辭職, 好衰啫

伯爵府

如果比著自己病而可以放有薪假, 我諗個個都唔會quit咗份工

你老公係慘d, 冇晒自己時間, 可唔可以同公司反映吓要求公司請個temp幫輕吓

禁止訪問

引用:有醫生紙放病假,比人話無良,而家真係唔知

侯爵府

回覆:同事請足半年有薪病假,做死人

個女同事有病都唔想架,病假係佢ge福利
問題係你老公公司。唔請番個temp黎幫手

伯爵府

人地病都唔想架WO
你老公公司算係咁啦 出足病假糧
Touchwood 講句 掉轉出事係你老公 你仲可唔可以咁輕易講呢句說話

大宅

根本係公司問題。請半年唔找人頂位!醫生俾咁多病假,而公司又俾足糧,可能個病唔係咁簡單,要怨咪怨公司囉!

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

iamhongkongese 發表於 14-4-15 09:40
無醫生紙,hr講左
無醫生紙公司又會肯批佢咁耐病假? 咁公司係咪好有問題呀?

kecyc2003  我都覺得係公司問題大d, 無醫生紙都批咁耐,佢話乜都得gal a  發表於 14-4-15 12:56

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

iamhongkongese 發表於 14-4-15 09:37
公司話要預備呢個同事返,唔會請人

咁未係公司問題囉

伯爵府

iamhongkongese 發表於 14-4-15 09:40
無醫生紙,hr講左

冇醫生紙,咁你公司都比放半年?
咁你不如叫你老公走啦.
你老公公司冇制度,係咪好好好細既公司仔?

版主

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

如果要頂足半年你老公應要出聲反映。不知道是否想升職,但身體精神疲憊到時有機會得不償失。

AJW2010  agree, d人地老婆唔知大大聲嘈, 可能比人知佢老公原來...  發表於 14-4-15 11:52
生離死別, 並不可怕, 可怕的是自私的靈魂

男爵府

畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

個同事年資夠係可以累積咁多有薪病假,醫生開咁長病假比佢都證明佢身體真係需要咁長時間休息﹗同事一早向公司交SICK LEAVE CERT要放咁長時間病假,而公司都唔作出人事調動安排,咁係公司問題﹗關個病人咩事,病都自私?

你不如叫老公同公司反映下,睇下可唔可以合約制請個人返來幫手啦﹗
幸福沒有捷徑 只有經營

侯爵府

公司有問題怪落有病的同事身上, 錯鳥

子爵府

回覆 iamhongkongese 的帖子

我覺得你C6公司對個女同事好好, 可以俾佢請足半年有薪病假, 個女同事平時一定好幫得老板. 其實你C6夠POWER, 應該同公司講做得好辛苦要請個TEMP, 你同我都係女人都唔想病, 有病真係好可憐

水晶宮

好涼薄.....
人人都會病, 年紀大左仲易病, 病左老左比人咁話, 唉....

首頁
12345...13

尾頁

跳至