醫護健康

跳至

首頁

尾頁

大宅

父常罵媽, 指她做這做那, 全家人一定要跟佢意思, 唔俾佢做想要的, 就大發脾氣, 又話要斬人, 要自己出去住.

家不安寧, 父一精神不好, 就情緒失控, 一興奮, 又不斷講O野, 好煩呀...

其實我自己健康又不是好, 太緊張, 又擔心佢哋, 搞到瞓唔到..

請教如何處理?

珊瑚宮

可能係狂燥症,要食药的.

但要睇精神科,佢實鬧你.可以先問老人科醫生取下意見
玩具萬歲!

大宅

回覆 fitfish 的帖子

之前介紹一個教人DIY 放鬆心情的免費講座, 幫佢報埋名, 佢話約咗人去唔到..

另外介紹過一中醫, 佢睇一次就冇恆心再食落去...

珊瑚宮

有無人認自己有情緒病?

玩具萬歲!

大宅

回覆:長者發脾氣

爸爸有長期病患嗎 ?

或是否近期退休等, 另他不適應有所改變?

大宅

回覆 toby125 的帖子

已退休多年, 有青光眼, 同埋成日話唔好, 要食安眠藥,

最近食藥加飲酒, 撞親, 做過手術, 食O野唔方便.

大宅

janliz 發表於 14-4-16 09:23
回覆 toby125 的帖子

已退休多年, 有青光眼, 同埋成日話唔好, 要食安眠藥,
飲酒, 現在還在飲嗎? 一天飲多少?

大宅

每星期一至兩次紅酒, 今個月生日仲飲更多,

最怕佢睡不著再食安眠藥, 好似之前暈了撞倒流血入院做手術

而家我夜晚聽到怪聲都彈起身, 心驚驚呀!

水晶宮

帶佢睇醫生,有情緒的問題,老人家自己都控制不了,
我爸爸也一樣,起初我都適應唔到搞到自己精神衰弱,
日日提心吊膽,後來帶佢睇醫生。情況有改善。首先比佢,
比家人知,
老人家病了先有這狀況出現,如果你將他當正常人看待,
你的羅輯和認知很難將他行為正常化,和包容他。
正正是因為生病,需要接納與關懷,調整你的心態,讓
你自己好過一點。然後再過慮佢的重要同唔重要的說話,
重要的就聽,唔重要的由他自己講,你不用上心,不用聽,
左耳入右耳出,日子有功,可以做到的。

首頁

尾頁

跳至