自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

子爵府

I changed homemade diet for my old dog ,
Bye Bye 狗糧

大宅

請問知唔知邊D貓糧有問題?? 有無名睇吓

寶石宮

回覆:消 委 會 : 兩 款 貓 狗 糧 含 三 聚 氰 胺

真係要留意

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

香薰柔 發表於 14-4-15 12:48
請問知唔知邊D貓糧有問題?? 有無名睇吓

要買佢本「選擇月刊」或者上網比錢睇

男爵府

回覆:消 委 會 : 兩 款 貓 狗 糧 含 三 聚 氰 胺

暈了!唔通連貓糧都要自制

男爵府

畀面勳章 陪月勳章

我兩隻貓都食緊1st choice室內成貓貓糧呀1包都唔算平架!我冇貪平買呢隻架!點算呀!轉邊隻好呀???我有一隻貓之前都驗到個腎有問題架喇!!

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

理想師奶仔 發表於 14-4-15 13:18
我兩隻貓都食緊1st choice室內成貓貓糧呀1包都唔算平架!我冇貪平買呢隻架!點算呀!轉邊隻好呀?? ...
我頭先去睇過本選擇仲未有得買,等今晚或明天買左先再決定啦

珍珠宮

NaughtyLuiLui 發表於 14-4-15 13:07
暈了!唔通連貓糧都要自制
總有D係無問題既

男爵府

之前唔識揀狗糧,是但買一款人地話好嘅,隻狗食到個腎差啲出事,之後轉啲優質啲嘅狗糧比佢,同埋自己煮!揀狗糧要睇成份!

男爵府

揀狗糧要注意嘅野!

大宅

消委會:4款寵物糧含三聚氰胺或氰酸 不宜混食

Share on facebookShare on twitterShare on sinaweiboShare on email

消委會測試39款狗糧及貓糧,其中2款檢出微量三聚氰胺,「愛慕思」天然精選成貓食品(雞肉),及「素力高」(成犬)乾狗糧的三聚氰胺含量,分別是每公斤少於0.1毫克及每公斤0.16毫克,2款寵物糧的三聚氰胺含量均符合聯合國食品法典委員會、美國和歐盟的限量規定。

獸醫黎昌生表示,理論上三聚氰胺的危險性較三聚氰酸高,長時間攝食可能影響動物的生育能力、形成膀胱和腎結石,亦可能增加患上膀胱癌的機會,令貓隻患上下尿道疾病和尿道結石的機會尤其較大。不過,是次寵物乾糧樣本中檢出的三聚氰胺殘餘屬微量,相信寵物攝食到的三聚氰胺經由消化道吸收後會被排出體外,並不會積存體內,應不會導致健康問題。

另外,消委會亦發現2款貓糧含微量的三聚氰酸,分別是PURINA PROPLAN成貓配方-三文魚及飯,和 1st CHOICE室內成貓去毛球雞肉配方,每公斤分別含0.72毫克及1.3毫克三聚氰酸,遠低於歐盟食品安全局的水平。

消委會提醒,當動物同時攝食三聚氰胺和三聚氰酸時,產生的毒性會較獨立餵食兩種物質的情況高,兩種物質會結合並形成結晶體,最終可能阻塞腎臟小管。當腎臟內的壓力增加,影響血液流向腎臟,便可能出現急性腎衰竭。獸醫黎昌生不建議消費者長時間混合不同品牌的乾糧予寵物食用,這亦可避免因餵飼分量不當而帶來營養問題。

7款含黃曲霉毒素 長期食增肝癌機會

消委會亦發現,4款狗糧和3款貓糧檢出微量黃曲霉毒素B1,屬已知的致癌物,含量由每公斤食品1至2微克,全部均符合歐盟標準。

黃曲霉毒素B1可令不同動物產生急性和慢性中毒反應外,亦具致癌性,其影響包括令動物產生急性肝臟受損和肝硬化。黎昌生認為樣本中檢出的黃曲霉毒素B1劑量不算高,屬安全水平,短期進食有關寵物乾糧理應不會引致健康問題。

不過,黃曲霉毒素B1屬已知的致癌物質,在寵物食品中存在無論含量多少都宜避免,長期攝食黃曲霉毒素B1,理論上有機會增加動物患上肝病和肝腫瘤的機會。寵物乾糧生產商和供應商有責任確保所用食物原料的質量,並確定寵物食品中所含的污染物維持於最低水平。

含黃曲霉毒素B1 的寵物糧品牌如下:

● PURINA ONE成犬雞飯配方
● 首選牌雞肉味狗糧(成犬專用配方)
● 寶路狗食乾糧—雞肉口味(成犬專用)
● 特惠牌牛肉味狗糧(成犬專用配方)
● Kitekat 吞拿魚口味成貓配方
● 希爾思成貓頂級照護配方
● AvoDerm成貓雞肉鯡魚

(消委會資料)

公爵府

好媽媽勳章

引用:我兩隻貓都食緊1st+choice室內成貓貓糧呀1

原帖由 理想師奶仔 於 14-04-15 發表
我兩隻貓都食緊1st choice室內成貓貓糧呀1包都唔算平架!我冇貪平買呢隻架!點算呀!轉邊隻好呀?? ...
我d狗都係食1st

唔知有冇份

成600元一包(15kg)⋯⋯

男爵府

貓仔要轉糧啦!

好悶呀...

珍珠宮

kwansara 發表於 14-4-15 13:56
消委會:4款寵物糧含三聚氰胺或氰酸 不宜混食

好在暫時都無我家貓貓個隻糧

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

珊瑚宮

2024年龍年勳章

今晚睇下有得賣未先!

禁止訪問

子爵府

禁止發言

引用:Quote:原帖由 shinku 於 14-04-15 發表本帖

男爵府

畀面勳章 陪月勳章

引用:Quote:原帖由 理想師奶仔 於 14-04-15 發表

原帖由 siukei17 於 14-04-15 發表
我d狗都係食1st

唔知有冇份
1st都唔係平吖!價錢加完又加!都咁!我見電視有影我貓貓食開果隻呀

首頁
12345...7

尾頁

跳至