興趣嗜好

跳至

首頁
12345...6

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

有個園丁送給我一盆南瓜種子種植,她給我的時間已出了葉子(如相片), 想知道如下問題:

- 枝葉是否向橫生長,不是向高生長呢?
因現時的枝好像跌下來。
- 是否每天需要澆水? 是在盆邊澆水?
葉子不可濕水嗎?
- 幾時需要施肥?
- 是否會有花出?
- 大慨種多久才有南瓜?

多謝解答。

珍珠宮

畀面勳章

南瓜是大型攀爬藤類

有地方可由佢周地lan, 否則要搭棚架比地方佢向上爬

你咁細個盆,唔夠佢生長,由於根系發達,至少要換10吋盆,用大發泡膠箱更好

要用好多肥,用足基肥,大約一個月有花

雌雄異花,要人工授粉,才有機會成瓜,有瓜還需大量磷鉀肥

子爵府

引用:南瓜是大型攀爬藤類有地方可由佢周地lan,+

原帖由 dincat 於 14-04-15 發表
南瓜是大型攀爬藤類

謝謝詳盡資料,對我來說,真的不容易handle, 有點難度

子爵府

要有空間, 太陽 才有靚and 健康的瓜架!
佢係大型植物。 快換盤啦

複式洋房

KwanKwanMammy 發表於 14-4-15 11:53
有個園丁送給我一盆南瓜種子種植,她給我的時間已出了葉子(如相片), 想知道如下問題:

- 枝葉是否向橫生長 ...

我都啱啱開始種田本南瓜,不過得一棵,怕好難授粉結果

子爵府

引用:Quote:KwanKwanMammy+發表於+14-4-15+11:53

原帖由 katykylau 於 14-04-20 發表
我都啱啱開始種田本南瓜,不過得一棵,怕好難授粉結果
你棵點樣架?我棵有個花㝝,我從未種過,驚難handle

複式洋房

回覆 KwanKwanMammy 的帖子

岩岩開左第一朵花, 比我移左去大盤, 可能傷倒根, 有幾塊葉都黃曬...

希望我另外幾粒種子發倒芽啦...

複式洋房

遲小小影相比你睇

子爵府

引用:南瓜是大型攀爬藤類有地方可由佢周地lan,+

原帖由 dincat 於 14-04-15 發表
南瓜是大型攀爬藤類

因爸爸入了醫院,這幾天沒有時間安排換盆,但看見它出了花,請問怎樣知道是雌或雄性呢?

子爵府

引用:遲小小影相比你睇

原帖由 katykylau 於 14-04-22 發表
遲小小影相比你睇
好的,我盆剛出了花,但吾知雌或雄性,不知怎樣handle.

子爵府

引用:回覆+KwanKwanMammy+的帖子岩岩開左第一朵

原帖由 katykylau 於 14-04-22 發表
回覆 KwanKwanMammy 的帖子

岩岩開左第一朵花, 比我移左去大盤, 可能傷倒根, 有幾塊葉都黃曬...
你用幾大的盆?12蚊店有無?我真係全是新手,全不:
你有無整竹?

複式洋房

KwanKwanMammy 發表於 14-4-22 17:41
你用幾大的盆?12蚊店有無?我真係全是新手,全不:
你有無整竹?

...

我冇整竹, 我打算比佢試下noun 地...比我移左苗後, 仲係好瘦弱, 不過已經開左第三朵花, 仍然都係仔花... 我另外仲用種子培左苗... 終左有兩粒發芽了...希望好快有仔又有女啦...

複式洋房

KwanKwanMammy 發表於 14-4-22 17:35
因爸爸入了醫院,這幾天沒有時間安排換盆,但看見它出了花,請問怎樣知道是雌或雄性呢?

...

雌花個托下面有舊細瓜樣, 如果你見倒既話, 你一定知...
我果棵未生女花, 呢張係網上圖...

子爵府

通常係雄性花先出, 遲些會有雌花, 幫佢受粉

子爵府

引用:Quote:KwanKwanMammy+發表於+14-4-22+17:35

原帖由 katykylau 於 14-04-28 發表
雌花個托下面有舊細瓜樣, 如果你見倒既話, 你一定知...
我果棵未生女花, 呢張係網上圖...
明白了。Tks!

子爵府

引用:Quote:KwanKwanMammy+發表於+14-4-22+17:41

原帖由 katykylau 於 14-04-28 發表
我冇整竹, 我打算比佢試下noun 地...比我移左苗後, 仲係好瘦弱, 不過已經開左第三朵花, 仍然都係仔花... ...
記得上黎update 下

子爵府

引用:通常係雄性花先出,+遲些會有雌花,+幫佢受

原帖由 TinaWu 於 14-04-28 發表
通常係雄性花先出, 遲些會有雌花, 幫佢受粉
請問是否即是同一棵會出雄及雌性花?Tks!

子爵府

回覆:本人是新手,想問下有關種南瓜的問題

請問有無人知道呢?Tks

子爵府

yes, 雌花遲些會出!!

子爵府

引用:yes,+雌花遲些會出!!

原帖由 TinaWu 於 14-04-29 發表
yes, 雌花遲些會出!!
明白了。
今日,睇到出左花,但是雌花,不是雄花,真的不知何時會出雄花。
另請問是否受粉後,才會出果實呢?Tks

首頁
12345...6

尾頁

跳至