嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

別墅

Bb剛開始食果蓉,想問一下,如果想留多少少明天食,(因為每次只試少少),用avent食物杯儲起放雪櫃,之後真的可以就咁用暖奶器暖返嗎?因為代理係話可以,但我有猶豫。
你們所說的冰粒,是點整的?

洋房

回覆:sumyuetbaby 的帖子

我B7個月,我每次正菜蓉係正定四五曰。三曰係放係雪櫃,弟四同五日係冰櫃。我都係用緊Avent cup , 要食前放係暖奶器暖15分鐘(己勁好熱)用加米糊比BB食。冰櫃蓉食前一晚係雪櫃解凍第二日食。記住解涷後一定係24hrs食。

珍珠宮

回覆:新手請教:bb食物儲存和整返熱方法

果蓉最好食新鮮,剩自己食埋佢,反正都要食生果。

菜同瓜可以先打蓉,放入冰格入冰櫃整冰粒,食之前一晚放落雪櫃解凍,食果陣蒸熟或者加入粥一齊煲熟。

綠色蔬菜一定要生整冰粒,因為翻熱會有致癌物質,大人都唔食隔夜菜,更何況bb。

別墅

回覆:新手請教:bb食物儲存和整返熱方法

Thx. 明白了

大宅

回覆 AGa1111 的帖子

即係生菜整冰粒, 咁唔可以就咁座熱因為本身唔熟?因為我想整完加落米糊到...唔係好知點整...

珍珠宮

引用:回覆 AGa1111 的帖子即係生菜整冰粒, 咁唔

原帖由 mosmosma 於 14-04-21 發表

即係生菜整冰粒, 咁唔可以就咁座熱因為本身唔熟?因為我想整完加落米糊到...唔係好知 ...
我係隔水蒸,十零分鐘已經ok

大宅

THX!因為我又見過D人話整熟左先整冰粒~ 琴晚仲第一次整左添...

首頁

尾頁

跳至