懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

早幾日,同我老公成家人食飯,講開交稅...就大家研討邊個「負責」供養父母以至全家人可以交「最合理的稅」啦...其實明眼人都知道比我哋兩公婆「負責」,係最合理的,我哋亦覺得比返交少了的稅給大家吃番餐都抵丫..點知,我奶奶二話不說,指住我個肚,就話:「你哋個B出咗世都有免稅額啦,比細佬用,等佢唔洗交稅無咁辛苦,你哋搵到食,交多少少有咩所謂丫?!」嬲到我即時笑笑口話:「好呀好呀」然後同老公講:「唔好講喇,爭乜鬼丫,叫你個仔食少餐,返少來一兩次省點交通費就可以回本了(佢哋住坪州)。哈哈。」

豈有此理,真係好嬲,今日諗起都仲係覺得佢好老套! 我叔仔每年只係需要交千多元稅,又未婚又唔洗讀書,洗費唔大,我心諗,你偏心唔好偏出面啦..我哋又要比兩家家用,又要工人,又要讀書,又話要供樓(請搞清楚,是供他們住的樓,我們住的是「租」的)...我有咗咁耐,無話湯水,問候都無句....我媽同佢食飯講笑咁講話BB第時阿[女麻]湊,郊外環境,空氣淸新,即刻反彈話「我要返工,唔得閒,叫佢哋找你幫手或請工人啦!」(我媽早就舉了手要照顧佢個外孫啦,等你咩?!省點啦!)呢D咩人來丫?!

第時我個B好可能唔識叫阿[女麻]囉...

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原文章由 wahhaha 於 07-9-15 16:55 發表
早幾日,同我老公成家人食飯,講開交稅...就大家研討邊個「負責」供養父母以至全家人可以交「最合理的稅」啦...其實明眼人都知道比我哋兩公婆「負責」,係最合理的,我哋亦覺得比返交少了的稅給大家吃番餐都抵丫..點知, ...

個人認為, 免稅額梗係留返比要交稅多d果個架啦, 你叔仔交個千零蚊稅, 好心就咪鬼要個免稅額啦 !!! 你99 真係....唉

首頁

尾頁

跳至