跳至

首頁

尾頁

已刪除用户

複式洋房

我個仔今年都係要選校啦,所以我做左好多資料搜集,問左好多人(包括響大埔的小學老師、不同學校學生家長、阿仔幼稚園校長及老師),得出以下結論:

單計成績,應該係八號花園舊墟同運頭塘田家炳兩間之爭

但呢兩間就谷d學生谷得好犀利,學生會好辛苦...有一間仲聖誕節都要學生返去補課,如果淨係想仔女谷行d成績,咁就諗呢兩間(不過仔女會好大壓力)

寶湖道舊墟個門面好靚,個校長好識捉家長心理,校舍無得頂!好吸引!不過成績就唔及八號花園舊墟同運頭塘田家炳,而且佢地年年走十個八個老師,大家都應該明白內部一定有d問題啦,而且成日換老師,學生都幾難適應......

如果要學生愉快學習,成績又要唔錯o既,就首推阮鄭夢芹,佢地d老師好關愛學生,我見佢地返放學時都有校長及老師同d家長傾談,d老師又好nice,功課量唔算太多,所以d學生都好開心(下午校今年仲做優質班,每班二十幾人,老師可以對學生照顧得更好添!),升中成績響大埔區黎講應該係頭幾間最好o既,我估係僅次於八號花園舊墟同運頭塘田家炳(個人意見),唯一弊處係校舍舊左d......

至於其他......就唔會係我考慮之列囉......

我就鎖定左目標係阮鄭下午(除左因為小班之外,有家長同我講其實原來上午時段參加興趣班係平過下午時段,而且阿仔仲可以訓到8點先起床;反而返全日或上午,阿仔就要6點幾起床,下午仲要去參加興趣班,會好疲倦喎)

你又點揀呢?

大宅

原文章由 siuming912 於 07-9-21 01:19 發表
我個仔今年都係要選校啦,所以我做左好多資料搜集,問左好多人(包括響大埔的小學老師、不同學校學生家長、阿仔幼稚園校長及老師),得出以下結論:

單計成績,應該係八號花園舊墟同運頭塘田家炳兩間之爭

但呢兩間就谷d學生谷 ...

Dear Siuming,

我同你個想法都係一樣, 我都係想入阮鄭下午, 希望大家入到底

大宅

你地分析得幾詳細, 不過你有無詳細睇過阮鄭06-07年度既升中派位比率呢, 睇黎大家都去過阮鄭參觀過, 教學理念同老師同係得到家長認同既, 不過有少少野我都吾係太明白, 就係佢今年度既派位成積百份比係點樣計出黎既, 跟據政府派既升讀小一指引

阮鄭
2007年上午校學生:171人, 下午校學生173人
總學生人數:344人
跟據學校宣傳單張顯示: 該年度總學生人數為218人, 同官方數字有異. 而考入大埔六間英中既人數是: 163人, (因為不肯定基本人數, 所以好難計算其百份比)
如果以官方學生人數為基數 163/344 =47%
如果以學校公佈既考生人數為基數 163/218 =74.7

其實孫小都有同樣既問題, 你地有時間拎晒d 資料出黎計下數就明白多d 架啦, 學校既宣傳真係吾可信既.

以上既計算方式係依大埔區六間英中為基數, 有無家長留意到數字有少少不符合呢?

阮鄭係我其中一間心儀既學校, 本來我以為佢不係太多功課做, 原來吾係架, 一樣多. 一節上課時間係30分鐘, 又會吾會少左呢?
雖然做家長既係吾多應該睇派位成積黎決定讀一間學校, 但係我心諗大家都係想搵一間吾駛太谷又派位派得吾差既學校, 其實邊有吾用功就有好成積呀? 只要搵一間岩自己小朋友性格既學校就得架啦, 如果佢本身讀到書既, 考果兩間出名d 既小學又何妨呢, 相反佢坐吾定, 一睇到功課同書都勁吾鐘意既, 就要搵一d 無甘大壓力既學校比佢.

只屬個人意見!

民房

原文章由 sugarjade 於 07-9-21 11:09 發表
你地分析得幾詳細, 不過你有無詳細睇過阮鄭06-07年度既升中派位比率呢, 睇黎大家都去過阮鄭參觀過, 教學理念同老師同係得到家長認同既, 不過有少少野我都吾係太明白, 就係佢今年度既派位成積百份比係點樣計出黎既, ...

政府派既升讀小一指引 人數係上年小六, 你應對比上年小五人數.
有錯請指正.

大宅

上年小六咪岩囉, 上年小六即係06-07年度既學生總人數啦.

我都驚我會拎錯個總學生人數去計, 但係本指引係寫左06-07年小六既人數架播, 仲有五年級既人數同六年級既人數無乜大出入呀, 吾會少左甘多學生架馬. 大家研究下...

原文章由 留意小學 於 07-9-21 12:27 發表

政府派既升讀小一指引 人數係上年小六, 你應對比上年小五人數.
有錯請指正.

大宅

原文章由 sugarjade 於 07-9-21 12:32 發表
上年小六咪岩囉, 上年小六即係06-07年度既學生總人數啦.

我都驚我會拎錯個總學生人數去計, 但係本指引係寫左06-07年小六既人數架播, 仲有五年級既人數同六年級既人數無乜大出入呀, 吾會少左甘多學生架馬. 大家研究 ...

Sugarjade,

想問下個"學生總人數",係咪睇小學概覽2007 :

http://chsc.edb.hkedcity.net/primary/

如果係 ~ 孫小上下午校嘅公報都係啱喎:
上午校 135人 / 下午校 128人

可唔可以再解釋下 ..:lol:

大宅

Sugarjade,

我研究到啦 ~ 阮鄭上下午全級係 344人
list 出嚟嘅係入英中人數 : 218人

218/344 = 63%

係學校網頁寫住:96%派頭3志願 + 6成多派英中!

洋房

你地好犀利呀!!真係好認真去研究.
我到而家仲係心大心細, 本來揀寶湖舊墟, 去完open day 又覺得校長麻麻,只得個校舍beautiful, 想揀8號舊墟,又怕老師惡,功課多和默書多,而家諗緊阮鄭,因為半日制,但又唔清楚上下午課程....
好亂呀..........

大宅

當你細心睇下總學生人數既時候就會發現有一D 混亂, 即係以官方公佈數字係計定係依學校所列出既數字去計呢, 如果我無計錯既話,佢全間學校吾會少過344人, 而當中有217人考入全香港既英文中學, 比率係217/344=63% . 係阮鄭D 傳單同網上發報既資料係96%, 點計出黎大家知吾知呀?

孫小有同樣既情況, 大家去計下就知架啦.

原文章由 Marco-ma 於 07-9-21 13:27 發表
Sugarjade,

我研究到啦 ~ 阮鄭上下午全級係 344人
list 出嚟嘅係入英中人數 : 218人

218/344 = 63%

係學校網頁寫住:96%派頭3志願 + 6成多派英中!

大宅

原文章由 sugarjade 於 07-9-21 14:22 發表
當你細心睇下總學生人數既時候就會發現有一D 混亂, 即係以官方公佈數字係計定係依學校所列出既數字去計呢, 如果我無計錯既話,佢全間學校吾會少過344人, 而當中有217人考入全香港既英文中學, 比率係217/344=63% . 係 ...

呀!你誤會啦!
" 96% 係派到1-3 志願!" ~ 唔關英中事!(其中63%入英中)

即係學生可以揀中中做第一志願架....

[ 本文章最後由 Marco-ma 於 07-9-21 14:39 編輯 ]

大宅

仲有一個多星期, 每位家長都好頭痛, 因為大部份人都係得15分. 有D 仲得果10分, 第一輪甲部派位好少機會比我地呢一批家長一指中, 但係我想同大家講, 如果係第二次乙部大抽獎既時候你既第一志願同甲部吾同既話, 而你第二,三次抽獎又抽吾到既話, 你仲可以去你之前已選既第一志願學校叩門, 印象分都多D, 所以由甲部開始要仔細諗清楚.

我點解要去計入英中既比率呢? 我想睇下究竟自稱派位成積好既學校是實或非, 做家長一定要清楚, 如果你真係吾介意間學校既英中派位比率既話, 選邊間都無所謂啦!! 我想問有邊位家長吾考慮呢個因素呀?

我吾敢話兩間舊墟好好, 但始終都有佢既長處, 開放日D 小導遊係經過訓練既, 但係如果吾訓練吾選一D 精叻既出黎又點去講解學校既情況呢? 去孫小都一樣, 個個出口成文, 普話講得好好. 吾通全校學生都甘叻? 你信吾信呀? 一定係老師選出黎架啦.

有D學校有辦觀課,有無人可以肯定講出黎, 佢地吾係精英班呀?

總括: 間間學校都有佢既優點同缺點, 學校既校風係好緊要, 你選得果間學校就要做好自己既責任, 吾好全部交個波比學校, 家庭教育重要過學校. 人地D 勁學校係要求家長多D 時間培育子女既, 要吾多功課考試既又想派位派得好既, 又吾想陪太子溫書, 有無甘平宜既事呀? 總之家長要了解自己既小朋友同家長本身有無能力去應付呢一類既勁學校, 如果可以應付到既咪填囉. 吾得既話就退一步選平均一D 既學校, 如果自己肯努力既話都可以升到英中架.

歡迎交流心德.

原文章由 somuch 於 07-9-21 14:16 發表
你地好犀利呀!!真係好認真去研究.
我到而家仲係心大心細, 本來揀寶湖舊墟, 去完open day 又覺得校長麻麻,只得個校舍beautiful, 想揀8號舊墟,又怕老師惡,功課多和默書多,而家諗緊阮鄭,因為半日制,但又唔清楚上下午課 ...

男爵府

原文章由 sugarjade 於 07-9-21 14:22 發表
當你細心睇下總學生人數既時候就會發現有一D 混亂, 即係以官方公佈數字係計定係依學校所列出既數字去計呢, 如果我無計錯既話,佢全間學校吾會少過344人, 而當中有217人考入全香港既英文中學, 比率係217/344=63% . 係阮鄭D 傳單同網上發報既資料係96%, 點計出黎大家知吾知呀?

孫小有同樣既情況, 大家去計下就知架啦.

sorry ,我都多口搭句嘴.....阮鄭發報既資料係 : 成功獲派首三志願百分率:96%

另外 ~請問閣下從何處看到阮鄭獲派英中有163人呢 ??

2006/2007年度畢業生升中資料
上載日期:2007/7/10 下午 12:07:55 科目/組別:畢業生資料

成功獲派首三志願百分率:96%
上、下午校合共六成畢業生升讀區內或區外英文中學

入讀受歡迎中學            入讀該校人數
聖公會莫壽增會督中學           47
羅定邦中學                34
王肇枝中學                27
救恩書院                 23
沐恩中學                 22
迦密柏雨中學               19
恩主教書院                14
香港神託會培基書院            6
林大輝中學                3
香港浸會大學附屬學校黃錦輝中學      2
喇沙書院                 2
協恩中學                 2
皇仁書院                 1
華仁書院                 1
拔萃女書院                1
聖士提反書院               1
嘉諾撒聖瑪利書院             1
德望中學                 1
聖公會曾肇添中學             1
聖公會林裘謀中學             1
聖公會林護中學              1
宣道會鄭榮之中學             1
聖羅撒書院                1
聖言中學                 1
沙田崇真中學               1
慈幼英文中學               1
培僑書院                 1
基督教香港信義會心誠中學         1

大宅

我今日無帶當日開放日果張紙, 不過當日我有少少感覺係誤導, 不過今日經你一提醒,我上佢既網睇清楚啦, 你係岩架. 吾該晒你點醒我, 如果吾係我會對呢間學校有吾好既感覺.

吾該晒你.

原文章由 Marco-ma 於 07-9-21 14:35 發表

呀!你誤會啦!
" 96% 係派到1-3 志願!" ~ 唔關英中事!(其中63%入英中)

即係學生可以揀中中做第一志願架....

大宅

我果日去阮鄭拎左D 資料反黎, 有顯示到考英中既人數既, 我咪係屋企計下囉. 佢都無講全校幾多升中, 得LIST 全部考取學校既名稱. 所以真係好混亂. 不過我而家清楚晒啦.

男爵府

原文章由 sugarjade 於 07-9-21 14:50 發表
跟據學校宣傳單張顯示: 該年度總學生人數為218人, 同官方數字有異. 而考入大埔六間英中既人數是: 163人,

但我重係唔明閣下係邊處睇到阮鄭入大埔六間英中既人數是: 163人?????

[ 本文章最後由 鵝老太 於 07-9-21 15:06 編輯 ]

大宅

你加下你之前POST 出黎既表, 加晒派到大埔果六間英中既人數睇下.

原文章由 鵝老太 於 07-9-21 15:02 發表

但我重係唔明閣下係邊處睇到阮鄭入大埔六間英中既人數是: 163人?????

大宅

我想問救恩是吾係中中呀? 我上網查過係播. 有無媽媽講比我知呀?

大宅

大埔六間英中校名:
莫壽增
羅定邦
王肇枝
沐恩
迦密
恩主教.

請問我有無錯呀? 吾該

男爵府

原文章由 sugarjade 於 07-9-21 15:14 發表
你加下你之前POST 出黎既表, 加晒派到大埔果六間英中既人數睇下.

係喎,唔記得救恩係中中...?-( :mrgreen:

首頁

尾頁

跳至