跳至

首頁

尾頁

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

阮鄭一d都唔輕鬆架, 今年下午校轉小班教學, 可能會較上午校輕鬆...

原文章由 sk_siu 於 07-9-16 00:13 發表

8號舊墟 :完善的教學理念
院鄭: 輕輕鬆鬆又能升中派位好, 最鐘意校風好
兩間心大心細
另,可能會考慮循道衛理 (睇埋開放日)

公爵府

我都係搭訕, 睇你既分析, 你好認真好研究, 其實每間學校都會對開放日作出準備, 舊年我去左一間名牌學校睇, 小導遊好pro架, 不過我老公問佢, 你見到每個家長都係講同一番介紹架? 佢話係呀, 老師要求我地背, 我老公又問咁你學校點選出你地既小導遊架?佢話要係上年度成績平均分要有90分以上先得, 我老公話明白哂, 然後參觀美術室, 我老公嚇一跳, 望入去有幾個著校服既學生居然跳高跳低你打我我打你, 我老公行到一半之後, 我老公話唔睇啦, 我唔會揀呢一個學校, 小導遊有家長入門口已經明爭暗鬧, 上到去學生無老師在場就亂成一團, 我地明白好既自然比人睇得上眼, 但係刻意做勢, 就唔太欣賞...

至於你所講既阮鄭, 真係一間好傳統既宗教學校, 我識得既朋友仔女都係好乖巧, 其餘兩間都係出名多功課, 你要準備陪仔女做功課, 唔多唔少父母都有點壓力架...

原文章由 YuYuMother 於 07-9-16 09:12 發表

hello.....路過講下先, 其實而家好多學校一星期有兩次默書, 唔係只得田家炳一間~~~

公爵府

yvonne.wong ,,

你朋友我都可能識!佢又係讀寶舊, 又係你所講既case...

原文章由 yvonne.wong 於 07-9-16 19:20 發表
大家要記住選小學
唔可以看表面,我小
朋友讀阮鄭,平時教
你好簡單,考試的試
題就千奇百怪,題目
又想考小朋友,又寫
得唔清唔楚,經常失
分,好彩就比你嘈回
分數,唔好彩就死得
唔抵.我有嗰朋友的
囡讀寶湖舊墟,在家
長 ...

公爵府

晴晴媽子 ,

你真係好鬼醒, 點解大家既老公入校門時, 同離開既一刻咁相似架...

唔好話我馬後炮, 我都話呢間名牌學校虛有其表呢!

仲有呢間名牌學校始早比新x民攻陷, 通常新x民d亞媽都唔駛點做架, 夠哂時間應酬校長既要求啦!

純粹個人意見, 如有得罪, 敬請原諒!

原文章由 晴晴媽子 於 07-9-16 20:32 發表

我今朝都有同老公同囡囡去, 一入到個校園就嘩左一聲, 平時都覺得間學校好靚啦, 但原來入面係咁大間, 成間中學咁!

響3樓放低左囡囡參加體驗班整帽, 然後就上4樓聽個校長講野.

我老公又係好似你老公咁, 聽左15分 ...

公爵府

loklokma47 ,

你check pm...

原文章由 Samuel媽 於 07-9-16 22:00 發表
我仲有賽馬會未睇, 下星期睇埋先.

公爵府

由始至終, 我都未能夠明白源頭, anyway都希望呢兩間既學校能夠settle down, 讓家長們重新建立信心...

原文章由 royroy 於 07-9-17 03:16 發表
我剛剛 replied 左 discuss.com 個 post

究竟係非常校長, 非常教師定非常家長, 大家心裡有數啦, 一份所謂刪改派位證據, 佢連 version 幾都未睇清楚就 judge 人地 "刪改".....?-( ...

公爵府

其實我唔太明你既意思, 耳聽三分假~我都好認同, 但係眼看未為真~參觀openday聽校長演說, 即場家長發問, 已經好直接了解喎!咁都未為真?-( ?-( ?-( ~ 咁點樣先叫真呀!?

原文章由 annieZ 於 07-9-17 02:20 發表
耳聽三分假,眼看未為真!係人係鬼,我一眼睇得出!
帶自已小朋友一起參觀,看看用家意見如何?
不妨將想要知的直接問校長(每間也可以),正所謂,你揀人,人揀你,自已直接了解,最好不過了。

...

公爵府

Henrymama,

好野! 你完全講出哂我既心聲, 你好犀利, 不過你咁直接, 可能會影響其他羊群呢?!

原文章由 Henrymama 於 07-9-17 10:17 發表
空講理念的政客, 議員大有人在, 同樣, 空講理念的校長也有不少. 正如annieZ所講, 沒有一間學校是PERFECT的, 而家長在參觀學校OPEN DAY的時候, 學校往往只會將最好的一面SHOW出來, 叫能說會道的優異生出來做小導遊或 ...

公爵府

我覺得bk 平檯有好多文明家長呀!

又肯比意見, 又肯分享...大埔區媽媽會真利害...

原文章由 Henrymama 於 07-9-17 11:11 發表
Hi Mrs. SO,

SORRY, SORRY, 其實我都係路過多嘴幾句, 我小朋友已經P.5啦, 所以是過來人, 經驗會多小小, 有咩得罪, 請多多包涵.

公爵府

cheukwing媽咪,

而家既openday真係...哎!
你所講既孫小, 都5係咁非常學校, 個間所謂既名牌學校咪一樣係咁, 講一套做一套, 今年仲衰, 我兩個朋友原本好開心好高興入到去讀, 點知要家長陪小朋友返三日適應班, 我朋友話安排grandfa/ma黎, 父母要出trip, 學校居然話5得, 要家長學上網, 我朋友擺明話佢地安排不妥, 都堅持要家長陪小朋友返三日適應班, 今年女校長開聲講得閑既家長唔揀佢地, 哎...校長你都坐緊係度每個月出糧, 家長都係人, 家長都要搵食, 唔5人人都能夠請三日假陪小朋友返適應班, 唔好當校長係你地既學生, 又要係操場集隊又要學上網, 到最終原來大埔好多學校既內聯網都係教署指定, 我仲以為有咩咁巴閉, 要父母學集隊學上網...

原文章由 cheukwing媽咪 於 07-9-18 00:07 發表
henrymama
我都好同意你的講法,尤其宜家d open day多是玩遊戲,根本睇唔到d乜!我post嗰段文章都係想比大家睇下,若嗰兩間小學是大家的心水,咁就可能要用d時間去find out其真確性!
可幸嗰兩間都唔係我心水,尤其孫小...上 ...

[ 本文章最後由 mrs.so 於 07-9-18 06:48 編輯 ]

公爵府

蒙卡尼,

你真係文明, 我都會好似你既想法, 6年後都5知咩情況, 不如考慮眼前先...

原文章由 蒙妮卡 於 07-9-18 07:41 發表
在open day中, 你想你的小朋友6年後是什麼樣, 就選那一間學校!

我察覺沒有宗教信仰的名牌小學, 會功利很多, 是典型的香港人, 如果小朋友是好掂, 不需其他幫助, 可以考慮. 但長期給成功這兩字標籤著, 萬一跌倒的話, ...

公爵府

嘩!原來有咁多真人不露相既文明家長...

原文章由 wylee 於 07-9-18 11:12 發表
我囡囡上年都係選小一,囡囡有同學仔都係得5分,自行派位入到舊墟,亦有同學仔叩門都入到舊墟,不過有時都要睇運氣.選定中心o個間小學,唔好話怕多人爭而唔敢報,找間最適合自己小朋友的小學來報,對小朋友都有個交代.

...

公爵府

我覺得ok, 因為黃校長同一眾老師好努力咁去牚間學校, 同埋舊墟退休校長過去做校監, 應該唔會差...

原文章由 Moses媽咪 於 07-9-18 13:08 發表
請問各家長對浸會公立有咩意見? 喺廣福邨可否給意見? 因前名牌學校校長話好有信心係哩幾年之內會辨好哩間學校?

公爵府

浸信會接手後, 將會由浸信會撥款增加資源, 我朋友仔仔係浸信會幼稚園, 佢地校長present時講浸信會會全面支持公立變做直資學校, 我擔心學校始終收生不足剎校咋...

原文章由 Henrymama 於 07-9-18 16:28 發表
問下校長浸X會有無實質的金錢支持? 如有, 每年比幾多? 會計劃比幾年? 我睇過小學概覽, 浸X會全校只有8班, 而教統局係用班數比錢學校的, 該小學已係連續4年只開到1班小一, 就算之前有老本都應該用左唔少, 到時學校的 ...

公爵府

Henrymama ,

你真係好鬼心水清... !一個字呀!

你係上年我地揀學校時, 你有上述既回應, 我實print出黎比我朋友睇, 搞到而家女女唔上唔落, 大家都辛苦, 又係羊群心理作祟...

原文章由 Henrymama 於 07-9-18 21:35 發表
Hi YuYu Ma,

大家分享下 我都睇過你好多post, 都學到唔少野 , 其實你有大把心得可以同大家分享:lol

見到咁多位家長為小朋友選校操心, 所以過來八幾句, 希望幫到小小忙.

仲有一點需要留意, 一般 ...

公爵府

所以我都係希望今年揀小學既家長真係吸失思索下我地過往既經驗,唔好盲目咁追求名牌 !

原文章由 Henrymama 於 07-9-18 21:59 發表
Hi Mrs. So,

我都係一路行一路學, 自己都盲摸好耐, 希望其他家長行少d彎路, 有咩不足請多多指教

都是這一句, 無一間學校是perfect的, 最緊要捉住main point來揀, 經過細心選校後, 就算入唔到1st choice, 第2,3 ...

公爵府

鵝老太,

係時候要你出手解釋嗱! 其實阮鄭條數唔難計, 仲有間名牌學校仲難計呀!

原文章由 鵝老太 於 07-9-21 15:41 發表

除咗救恩係大埔band1中中,其他區外嗰d,有幾間係band1英中,其餘ge係直資

公爵府

鵝老太,

大家咁話啦, 都係希望幫到今年既家長啫!

原文章由 鵝老太 於 07-9-21 15:56 發表

hi ,蘇太,how do u do ~
唔好講到我似個高人咁喇 ,其實我都只係一個8 8 卦卦 ge老太婆,都係道聽途說,有可能收錯流料架 ......

公爵府

仲要等多幾年, 新校前身係三樂周X小學, 佢地已經幾廿年, 前幾年先剎學, 阮鄭真係搬過去我都覺得麻麻地...

原文章由 yvonne.wong 於 07-9-21 22:34 發表
阮鄭會在2010年轉全日制,到時下午班要搬去新校,新校在加密柏雨後面嗰間小學,哪兒我覺得環境差d.舊校好d.

公爵府

佢地已經係全日制學校, 所以應該5會好似其他學校, 中途有半日制學生, 所以先有咁既結果...

同埋佢地係重覆疊住2005年喎, 我上網睇係2003-2005及2004-2006, 仲要係得50%入BAND ONE...有點睇唔明...

原文章由 Marco-ma 於 07-9-22 08:06 發表
[quote]原文章由 yan_mum 於 07-9-22 02:04 發表
它的宣傳單張內說2005-2007年,最近三年的派位結果請問為何是2005-2007年度,而不是2006-2007年度呢?

ya ...

首頁

尾頁

跳至