自由報料

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:博客來買書可以直接係7-11拎啦〜〜〜

哇 咁好 一定要睇下啦 謝謝報料

侯爵府

醒目開學勳章

奶左野啦, 我前晚完成訂單, 理應今日下午六時後取書, 但7點幾去到都未有, 打埋去順豐問, 話要聽日先有 唉, 做唔到就唔好UP啦, 早知叫朋友去台灣EASTER旅行時幫我買啦. 又係要等

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 環保接龍勳章

引用:奶左野啦,+我前晚完成訂單,+理應今日下午六

原帖由 happypiano 於 14-04-17 發表
奶左野啦, 我前晚完成訂單, 理應今日下午六時後取書, 但7點幾去到都未有, 打埋去順豐問, 話要聽日先有:igiv ...
我都係前晚11點幾訂書,
今日5點幾收到SMS通知,
8點後可以取書,
啱啱拎左返黎,
冇問題喎。

你會唔會買左一D外文書或簡體字書?
因為呢類書會遲D出貨,
即使晌台灣本土都會係咁。

我晌博客來買書好多年,
So far 都好滿意。
如果遲下可以買埋其他雜貨就更正喇!

男爵府

happypiano 發表於 14-4-17 21:47
奶左野啦, 我前晚完成訂單, 理應今日下午六時後取書, 但7點幾去到都未有, 打埋去順豐問, 話要聽日先有:igiv ...

其實網頁寫左係平日中午12點前訂,先係隔日下午6pm後拎,台灣個邊都係咁架
http://www.books.com.tw/2014hk_service/

侯爵府

醒目開學勳章

doro12a 發表於 14-4-17 22:06
其實網頁寫左係平日中午12點前訂,先係隔日下午6pm後拎,台灣個邊都係咁架
http://www.books.com.tw/2014hk_ ...

你給我的LINK 與我看到的一樣, 寫住今日中午12前訂(完成交易), 明天下午可取貨.
我係15號晚上9時多完成交易(即當16號中午12前完成交易啦), 今日17日晚上7時多仍未能有貨收. 所以我既解理應該無錯, 不是隔日(第三天, 即18號), 是明天, 即係完成交易的第二天(即17號)便可以貨.
我剛剛見到個LINK 下面 又寫住 今日十二前落單, 格日下午可取書, 咁即係第二日定格日呀??!!

男爵府

yan_yan_mummy 發表於 14-4-17 22:01
8點後可以取書,

你收左書啦,我仲等緊幾本書出先可以落單,

可以講下包裝嗎?書有無保護?例如:氣泡紙包住避免撞傷書角

侯爵府

醒目開學勳章

yan_yan_mummy 發表於 14-4-17 22:01
8點後可以取書,
我買的是台灣出的書, 是繁體字的. 頭先7點幾打埋去順豐問話要聽日先有, 仲要話盡早, 趕唔切聽日1點個轉, 就6點個轉俾我. 即係可能要等足一日, 想出街時取書拎黎睇都唔得.

侯爵府

引用:Quote:yan_yan_mummy+發表於+14-4-17+22:01

原帖由 doro12a 於 14-04-17 發表
紙皮盒包裝

侯爵府

打開之後有充氣膠袋同訂單

侯爵府

五本書完好無缺

男爵府

happypiano 發表於 14-4-17 22:17
我買的是台灣出的書, 是繁體字的. 頭先7點幾打埋去順豐問話要聽日先有, 仲要話盡早, 趕唔切聽日1點個轉, ...
如果唔係博客來出貨遲左,就可能係順豐的問題啦,之前成日用佢,如果唔係係順豐站自取,7-11攞就可能遲啦,地區呀時間影響咁

侯爵府

引用:Quote:yan_yan_mummy+發表於+14-4-17+22:01

我買的是台灣出的書, 是繁體字的. 頭先7點幾打埋去順豐問話要聽日先有, 仲要話盡早, 趕唔切聽日1點個轉, ...
咁你有冇收到SMS通知?
正常情況下唔需要自己打去速遞催架播。
會唔會同地區有關?
(我港島區)

不過唔緊要啦,
應該聽日一定收到,
可以趁假期開始睇返夠本。

男爵府

yan_yan_mummy 發表於 14-4-17 22:25
五本書完好無缺

多謝分享,睇黎包裝唔錯,有紙箱同充氣袋保護

侯爵府

醒目開學勳章

doro12a 發表於 14-4-17 22:29
如果唔係博客來出貨遲左,就可能係順豐的問題啦,之前成日用佢,如果唔係係順豐站自取,7-11攞就可能遲啦,地區 ...
我見博客來尋日(16號)出左貨. 唉............... 我就係貪佢今日訂(12點前), 聽日收到夠快, 我先訂, 否則我叫同事幫我係台灣買啦, 佢EASTER 會過去. 唔係快, 我不如叫人買啦.
而家遲一日收貨, 我變左可能遲2日先睇到, 因為我聽日未必得閒, 同埋, 照佢所講, 可能要6點後先有!!

侯爵府

引用:+本帖最後由+doro12a+於+14-4-17+22:35+編

原帖由 doro12a 於 14-04-17 發表
唔好客氣。

不過,我覺得台灣本土嘅包裝靚D。

侯爵府

醒目開學勳章

yan_yan_mummy 發表於 14-4-17 22:34
咁你有冇收到SMS通知?
正常情況下唔需要自己打去速遞催架播。
會唔會同地區有關?

無呀, 無收到SMS. 頭先見你話8點幾收到SMS 有貨, 所以我都特登即刻開番電話睇下, 都係無SMS.
我都係港島區, 我見順豐個網, 話下午1點幾已經到左港島區, 下午3點幾仲寫住派件添, 但係那一個地區, 不是我指定的地區, 大約係2-3個地鐵站既距離. 所以我見7點幾都未有, 我以為7-11那人搞錯, 咪打電話去問囉. 因為3個鐘, 應該派到啦, 同埋7-11呢D, 固定既站, 應該會派得快過私人野啦, 因為一個地方(7-11)可能唔止派一件貨, 照計, 應該會派呢D先添.
你睇下, 下面呢個EMAIL 收到的, 又話件貨已取貨(我係下午9點幾收到的), 我都唔知邊樣真

尊敬的客戶: 您好! 您所查詢的快件狀態如下:
序號
(Item)
運單編號
(Waybill No.)
收件時間
(Receive Time)
狀態
(Status)
1886XXXXXXX2014-04-16 18:19已取件
【溫馨提示】 1.如需查詢更詳細的快件派送狀態,請即登入順豐速運網站 (http://www.sf-express.com) “快件追蹤"查詢。

我好衰, 我預左今晚睇的, 而家無得睇, 會籮籮"戀"的. 我就係咩都心急!!

今日好黑仔, 換左個STAUB 煲, 老公幫我取貨. 我放工番黎開黎睇, 有問題的, 又要拎去換

侯爵府

引用:Quote:yan_yan_mummy+發表於+14-4-17+22:34

唔好咁啦,凡事向好方面諗嘛!

我5:35pm收SMS,
話8:00後可取書。

畀埋張訂單你睇,
我都係15日訂,16日出貨。
我覺得係順豐嘅問題多喇。

侯爵府

醒目開學勳章

yan_yan_mummy 發表於 14-4-17 22:55
唔好咁啦,凡事向好方面諗嘛!

我5:35pm收SMS,

點解咁唔開心係因為15號我本身係想買4本書, 但有1本無貨, 偏偏仲要係我最想買那一本無貨. 咁算啦, 我唯有訂3本啦, 3本書同4本書係一樣運費的 我SET左話呢本書有貨通知我. 咁15號當晚我俾晒錢, 因為都唔知要等幾耐先有貨, 唔通無了期咁等咩. 都係個句, 我心急嘛, 咩都想快咪俾錢囉!!
16號下午2點01分, 我收到EMAIL通知, 話缺貨那一本書而家有貨(新番2本), 咁我想加單又加唔到. 而單單訂一本運費又成210台幣(本書都係350台灣9折), 計起上黎可能仲貴過係香港買. 咁變左我唯有叫我朋友去台灣時幫我買啦!! 激到我彈起!! 偏偏係我最想買個本呀!!

其實我咁早落單(15號晚已落), 理論上都係順豐問題多過博客來, 只係............... 那一句今日十二點前落單, 明天有貨取 係博客來發出來的訊息, 所以................. 我第一時間就會想起博客來啦!!

男爵府

happypiano 發表於 14-4-17 22:43
無呀, 無收到SMS. 頭先見你話8點幾收到SMS 有貨, 所以我都特登即刻開番電話睇下, 都係無SMS.
我都係港島 ...
咁真係順豐送件的問題,睇你既查詢紀錄可能又係快遞常見惡習,虛報狀態,未取件就話已取件
唔好嬲啦,試下聽日再打電話問多次,順豐客服有時會幫手mark低要快d派.

侯爵府

醒目開學勳章

doro12a 發表於 14-4-17 23:11
咁真係順豐送件的問題,睇你既查詢紀錄可能又係快遞常見惡習,虛報狀態,未取件就話已取件
唔好嬲啦,試下聽日 ...
我聽日會再打去的 . 而家去訓, 希望訓醒有好消息啦. 謝謝你

首頁

尾頁

跳至