母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

如果我一次泵2小時會唔會太耐?但我2小時都係泵得2安左右出黎但又但d奶係室溫太耐會變壞所以最多2小時我就會停,想問下正常泵一次其實係要幾耐時間呢?

大宅

回覆:妳地通常一次泵奶用幾耐時間?

兩個鐘太耐嘞!會傷乳腺㗎,最多45mins 好嘞!

大宅

回覆:hoho23c 的帖子

吓,唔怪之得我咁痛啦
但泵45分鐘既話我驚真係1安都冇呀

珍珠宮

引用:如果我一次泵2小時會唔會太耐?但我2小時都

原帖由 BEBE1001 於 14-04-15 發表
如果我一次泵2小時會唔會太耐?但我2小時都係泵得2安左右出黎但又但d奶係室溫太耐會變壞所以最多2小時我就 ...
兩個鐘太耐啦,你用電/手泵?單/雙?
我用電雙泵一次連擠清20分鐘到。
我覺得最多30分鐘好收手,寧願隔密啲再泵過,識唔識引奶陣?多奶啲

大宅

引用:Quote:原帖由 BEBE1001 於 14-04-15 發表如

原帖由 吉蒂小豬 於 14-04-16 發表
我覺得最多30分鐘好收手,寧願隔密啲 ...
我用電單泵架,每邊泵15分鐘我就轉另一邊咁樣,咩叫引奶陣呀?係咪指電泵果個按摩功能?如果要泵密d咁應該隔幾耐泵一次好?

大宅

引用:Quote:原帖由 BEBE1001 於 14-04-15 發表如

我覺得最多30分鐘好收手,寧願隔密啲 ...
同埋要擠清先收手?但我就算泵2個鍾都好似未清咁,因為仲係有得出但出得好慢好少咁

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+吉蒂小豬+於+14-04-16+發表兩

原帖由 BEBE1001 於 14-04-16 發表
我用電單泵架,每邊泵15分鐘我就轉另一邊咁樣,咩叫引奶陣呀?係咪指電泵果個按摩功能?如果要泵密d咁應該 ...
你而家bb幾大?
如果個泵有按摩功能都可引奶陣。
泵始終冇bb埋身咁好,要用手濟清。
開頭要兩三個鐘泵一次

別墅

請問點引奶陣丫??

子爵府

我用雙泵,10分鐘收檔。

男爵府

引用:請問點引奶陣丫??

原帖由 wai+ling 於 14-04-16 發表
請問點引奶陣丫??
用手指輕拉、掃乳頭、彷bb吸奶既動作,就好快會有下轉奶。
PS:我係用手擠,15-20分鐘,擠晒2邊有4-5oz 左右

禁止訪問

引用:我用雙泵,10分鐘收檔。

禁止訪問

子爵府

引用:Quote:原帖由+LLKK+於+14-04-16+發表我用雙

原帖由 penguin8 於 14-04-16 發表
有幾多奶?
6-8安,夠一餐的份量。

大宅

引用:Quote:原帖由 BEBE1001 於 14-04-16 發表我

你而家bb幾大?
如果個泵有按摩功能都可引奶陣。
泵始終冇bb埋身咁好,要用手濟清。
我bb依家4日人仔,但因為出世有肺炎係醫院要打抗生素所以埋唔到身餵要自己係屋企泵奶去俾佢飲,但係如果我泵左2個鍾都未擠得清咁係咪的唔好停再擠埋佢?其實我尋日因為兩邊乳頭太痛用左隻保護乳頭既啫喱,跟住今日起身個胸竟然冇谷既感覺仲唔係好痛,我依家趕住去醫院見醫生冇時間泵住,會唔會有影響架開始收奶架

大宅

回覆:BEBE1001 的帖子

其實吳會泵到一滴都無,身體會不斷做奶,泵清只係泵晒大部份嘅奶出黎。
開頭你可以兩小時一次,泵半個鐘度就好停,一黎等乳房休息下,二黎等佢儲返d奶,下次泵先多…一滴一滴噤泵無意思的。慢慢你上晒奶奶量穩定就可以再隔耐d先泵一次,同埋你乳腺愈來愈通都會泵得快好多。只要你keep住泵/餵無噤易收奶的,放心!

大宅

回覆:BEBE1001 的帖子

去開醫院不妨請教下d姑娘,移家好多醫院都支持母乳,好多姑娘都有足夠知識。又或者下次返健康院見母乳姑娘

大宅

引用:其實吳會泵到一滴都無,身體會不斷做奶,泵

原帖由 chelsea_0828 於 14-04-16 發表
其實吳會泵到一滴都無,身體會不斷做奶,泵清只係泵晒大部份嘅奶出黎。
開頭你可以兩小時一次,泵半個鐘度 ...
原來係咁,我出奶好慢睇住佢幾分鐘先有一滴半滴留落去果隻……
不過我唔會放棄!多謝妳既解答呀!大家一齊努力啦

大宅

15 mins

大宅

引用:15 mins

原帖由 mc522 於 14-04-16 發表
15 mins
好快,都係用雙泵?

洋房

回覆:papaeddy 的帖子

我很羨慕大家的奶量咁多!
我BB(14日大)現在在nicu,冇得埋身餵。用電雙泵,每次約25分鐘,得約40ml,正常嗎?幾時會好似你地咁泵咁多?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊