跳至

首頁

尾頁

複式洋房

心水排位:
1 賽馬會小學
2 舊墟小學
3 舊墟(寶湖道)

別墅

你就好有決定,
我到依家收集咁多家長意見都唔知選邊間?
我都唔知道係唔係我能力有問題???

原文章由 pandayumama 於 07-9-16 16:00 發表
心水排位:
1 賽馬會小學
2 舊墟小學
3 舊墟(寶湖道)

大宅

原文章由 pandayumama 於 07-9-16 16:00 發表
心水排位:
1 賽馬會小學
2 舊墟小學
3 舊墟(寶湖道)

可否說說為什麼賽馬會小學是排第一?

複式洋房

我去了賽馬會小學的簡介會及參觀了學校.
1.校長的演說非常吸引,沒有多餘的吹噓,對各種類型的小朋友都有一定的認識及包容.
2.學校的環境及設施一流,並能分享教育學院的部份設備及資源.
3.實行雙班主任制,重視英文科.
4.活動教學,有功課及考核,但适可而止,注重小朋友平時的表現.
當然,一間新的學校也面對教師新,流動性大及經驗的隠懮,但同時新的教師也會有一份教學熱情,因為樓下的小女孩正就讀此校,問過她,她說返學好開心,好中意返學.
原文章由 yeeyee 於 07-9-17 16:41 發表

可否說說為什麼賽馬會小學是排第一?

複式洋房

以下只是轉載自另一論壇, 是真是假, 由各位定論......

http://www5.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=3646026&extra=&page=9

本來這個 post 是有人投訴一年前賽 x 會小學校長弄權的舊事,
後來又從第 68 個留言開始談到另一間酸mei mei小學校長被降職之事,
之後在第113個留言又再及提賽 x 會小學擅改升中派位成績, 以期混淆家長視聽一事......
希望晴晴越大越乖的媽子

複式洋房

凡事都有兩面. 樹大招風. 且即使再好的名校都有負面的消息, 屬真屬假, 我都是信自己去查證, 莫過於到實地觀察, 學生的日常表現便是最好證明.

我都經歷了這個痛苦的選校期. 囡囡剛升了小一, 派了第一志願. 現在證明沒有錯, 這間學校很適合囡囡, 她每天都很開心上學, 比以前更主動學習, 又愛閱讀. 很容易適應過來, 建立了孩子的自信心, 這點我覺得是學校和老師們的努力成果, 細心關顧, 了解學童需要和能力, 在小一適應的安排上做得不錯.

所以信自己, 只有你才是最了解自己的子女. 選一間和你有相同教育理想及方針的學校, 否則, 大家痛苦, 又害了小朋友.
Life is Simple, Love is True---------------------tinetine

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

tinetinelee ,

恭喜你及你女女, 剛升小一不足一個月, 就已經可以令到你同女女都咁開心愉快 ...希望你女女能夠有個快樂童年!

講到樹大招風, 我又覺得空遇來風, 未必無因!事實真係擺在眼前, 被人查證, 就等如有一間好靚既名牌學校, 話自己入BAND 1既組別超過幾多幾多, 事實係WEB-SITE所見既數據都僅僅50%係BAND 1仲未必全部係英中, 所以真係要靠精明心水清既家長, 自己去辨別, 我地唔需要去褒貶任何一間學校, 只要為自己仔女揀選合適便可...

原文章由 tinetinelee 於 07-9-19 12:33 發表
凡事都有兩面. 樹大招風. 且即使再好的名校都有負面的消息, 屬真屬假, 我都是信自己去查證, 莫過於到實地觀察, 學生的日常表現便是最好證明.

我都經歷了這個痛苦的選校期. 囡囡剛升了小一, 派了第一志願. 現在證明 ...

複式洋房

好多選擇

我不認同你的意見, 除了看校長, 也要看教師, 校風, 賽馬會的校長口材係幾好, 不過都係比較理論, 不太實在, 有經驗的家長就知, 她是經驗新, 所以仲是理論多, 實際少, 而多次比人質疑學校的處事公正性, 都係我選擇時的顧慮, 其身不正, 點去教導小朋友呢? 因為之前睇到的資料不是家長留言, 而是實實在在有教署的信件, 學校通告, 所以我成日覺得 賽馬會 是名過其實, 不列入考慮, 況且大埔仲有好多好學校, 兩間舊墟, 兩間保良, 阮鄭上下, 孫芳中, 黃建常, 循道, 蔡衍濤, 數數下都有十間, 選擇很多!

原文章由 pandayumama 於 07-9-18 13:11 發表
我去了賽馬會小學的簡介會及參觀了學校.
1.校長的演說非常吸引,沒有多餘的吹噓,對各種類型的小朋友都有一定的認識及包容.
2.學校的環境及設施一流,並能分享教育學院的部份設備及資源.
3.實行雙班主任制,重視英文科.
...

複式洋房

原文章由 一個路人 於 07-9-19 14:15 發表
我不認同你的意見, 除了看校長, 也要看教師, 校風, 賽馬會的校長口材係幾好, 不過都係比較理論, 不太實在, 有經驗的家長就知, 她是經驗新, 所以仲是理論多, 實際少, 而多次比人質疑學校的處事公正性, 都係我選擇時的 ...

對不起, 一個路人.
相信你只知道事實的一面, 不是全部.
而且你聽過她的演講嗎? 老實說, 莊校長(現任校長)每次的說話都係很簡單直接, 明顯係沒有編稿, 篇幅仲要極短, 真係一句起2 句止, 除了要匯報校務, 向家長講解新學年課程之外.
至於經驗, 相信你對她的認識也太少了. 她以前是聖士提反女中附屬小學的校長, 而且在英文科教學上是很有名的.
要建立一間好學校, 在管理上需要花很多功夫, 並非一兩小事情可以簡單下判斷.
我都是過來人, 現在已離開教育界, 完全明白建立一間學校並非容易. 校長要具有驚人的魄力同智慧, 這點我絕對相信莊校長, 相信JCPS很快便會成為家長, 教師, 同學心中的理想學校.
Life is Simple, Love is True---------------------tinetine

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

tinetinelee,

唔好意思呀!我5係想講d咩, 不過我想講既係莊校長的確係聖士堤反曾任校長, 但係你知5知佢點解會離開聖士堤反呀?!

你可以嘗試搵番以前既資料, 就一清二楚...

原文章由 tinetinelee 於 07-9-20 16:07 發表

對不起, 一個路人.
相信你只知道事實的一面, 不是全部.
而且你聽過她的演講嗎? 老實說, 莊校長(現任校長)每次的說話都係很簡單直接, 明顯係沒有編稿, 篇幅仲要極短, 真係一句起2 句止, 除了要匯報校務, 向家長講 ...

複式洋房

原文章由 mrs.so 於 07-9-20 17:19 發表

唔好意思呀!我5係想講d咩, 不過我想講既係莊校長的確係聖士堤反曾任校長, 但係你知5知佢點解會離開聖士堤反呀?!

...

那些評論或投訴我早就知道.
我只可以說, 學校正是一個社會的縮影, 一樣有政治, 利益等關係. 試問如果她真的那麼不濟, 教署一早可以除掉她的資格, 不能再任校長了.
我也在教育界工作過, 這些事很明白, 要有勇氣重新創一條路更難, 何必呢? 若非有理想, 有幹勁, 她為何要辛苦再擔校長一職? 她大可安樂的退休啦.

大宅

QUOTE:
原文章由 mrs.so 於 07-9-20 17:19 發表

...

那些評論或投訴我早就知道.
我只可以說, 學校正是一個社會的縮影, 一樣有政治, 利益等關係. 試問如果她真的那麼不濟, 教署一早可以除掉她的資格, 不能再任校長了.
我也在教育界工作過, 這些事很明白, 要有勇氣重新創一條路更難, 何必呢? 若非有理想, 有幹勁, 她為何要辛苦再擔校長一職? 她大可安樂的退休啦.

贊同:-P :-P :-P

複式洋房

我的心水只有4間(排名只屬本人意見)

阮鄭下(成績不錯、學生無壓力、關愛學生、小班教學)
阮鄭上(成績不錯、學生無壓力、關愛學生)
大埔舊墟(成績好、課外活動多、不過壓力較大)
運頭塘保良局田家炳(成績好、但壓力大)

我的必然不選
寶湖舊墟(雖然校舍大、成績也算不錯、活動也頗多,但......老師流失率非常大,學生難適應、成績較遜的學生被標籤、校長太囂張,不尊重家長)
賽馬會(課堂秩序差、太放任學生、校長負面新聞多)
希望晴晴越大越乖的媽子

民房

Hi everybody,
I would like to share my point of view with you. My favorite choices are PLKTKPMPS and JCPS. Why? After several school visits, compare with different ways, I find that both schools are in well development, and working hard to build up its school as a pilot school in soon coming future.
Beside, one of the main requirement for me to select school is the supporting fund and school resources. It is the new trend now. More and more schools are turning to be private school or “直資”. Why? Modern education needs huge fund, resources or less limitation of school management. Multiple learning or creative education is the essential issue in nowadays or coming future.
PLK is a large social community is HK, no need to worry about the fund. Their education aims also follow the new trend. JCPS, can directly share the resources of HKIEd, which mostly upgrade to an university after Mr. Cheung to be the new headmaster. Of course, their right clear teaching aims are the most valuable. Teachers are very patient and professional.
I believe bright students come from bright school. In short words, let our children enjoy learning for whole life!

[ 本文章最後由 kamshekmama 於 07-9-24 11:52 編輯 ]

複式洋房

我會點選學校

我諗有些家長鍾意新校舍, 學校攪多D野, 新意念, 有D卓頭野, 就會選某D學校, 有些家長鍾意間學校樸實D, 校風好D,氣氛和諧D,平穩札實D, 就會選另一類學校. 以我同區內家長傾談, 同埋觀察, 我覺得屬於後者的有黃建常, 阮鄭上下,聖母聖心. 我會在這幾間再選. 有D人鍾意試新野,米去試啦, 我係穩陣派, 因為仔女得一兩個, 所以要穩陣, 最好笑之前睇左有D家長話學校老師老, 就覺得有問題, 而家選香港小姐咩,而家係選學校! 終之各有所好啦!

民房

終於有心水啦-- 孫方中

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

下星期就開始交表啦, 祝各位小朋友第一輪成功入到心儀學校!!:D :D

複式洋房

原文章由 YuYuMother 於 07-9-23 09:34 發表
下星期就開始交表啦, 祝各位小朋友第一輪成功入到心儀學校!!:D :D

唉...我個囡囡得5分......第一輪機會唔太大...
不過阮鄭下又可能會容易 d
希望成功!!!
希望晴晴越大越乖的媽子

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

原文章由 晴晴媽子 於 07-9-23 10:36 發表

唉...我個囡囡得5分......第一輪機會唔太大...
不過阮鄭下又可能會容易 d
希望成功!!!

點解得5分 適齡已經有10分,適齡的兒童(即翌年九月開課時年滿五歲八個月至七歲) ,再加首名子女5分已經係15分,所以最低已經有10分在手!

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原文章由 loklokma47 於 07-9-23 10:50 發表

點解得5分 適齡已經有10分,適齡的兒童(即翌年九月開課時年滿五歲八個月至七歲) ,再加首名子女5分已經係15分,所以最低已經有10分在手! ...

loklokma47,

因為基本上大部分小朋友都係適齡兒童 (除左有d小朋友係新移民唔係適齡之外) , 所以講既時候好多時唔會計呢10分......

首頁

尾頁

跳至