母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

伯爵府

坐有背椅, 身直,貼背, 或用墊support, 椅高度可平放雙腳, 或踏櫈仔

雙腿放枕頭或餵奶枕,放BB上去, 高度是唔需要用手用力托起bb就餵到奶為合,

手的作用係HOLD bb 位置, BB頭盡量D枕貼elbow位置, 唔好枕近手腕, 我自已習慣手下面再放條接起的毛巾, 就啱啱好

禁止訪問

回覆:你地用咩姿勢餵奶背肌手臂無咁攰?

禁止訪問

引用:坐有背椅, 身直,貼背, 或用墊support, 椅高

大宅

訓係度餵。。好舒服,有時餵餵下同佢一齊訓著,好在佢唔掃都唔嘔奶。

男爵府

BK Milk勳章

引用:訓係度餵。。好舒服,有時餵餵下同佢一齊訓

原帖由 eittak 於 14-04-17 發表
訓係度餵。。好舒服,有時餵餵下同佢一齊訓著,好在佢唔掃都唔嘔奶。
我都係咁話
不過一齊訓就有一定危險
怕“窄”親bb

禁止訪問

大宅

育兒性格勳章

引用:如題

原帖由 penguin8 於 14-04-16 發表
如題
背部要墊枕頭,我就用六x的哺乳枕,側扣,放阿b落去,只用手圍佢,所以無乜用到手力。

在 YouTube 上觀看「童綜合醫院【親子同室與哺餵母乳】」 - https://www.youtube.com/watch?v=z4dAC4i7c_c&feature=youtube_gdata_player
在 YouTube 上觀看「母乳哺育宣導影片」 - https://www.youtube.com/watch?v=r5pJI0q57x0&feature=youtube_gdata_player

我唔記得這兩段片,那一段個尾有講舒緩運動。。。唔好意思,希望幫到你

提一提,訓著餵最好係在日間有精神時,免生意外

伯爵府

美好大世界2017勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 BK Milk勳章

我瞓住餵,舒服過坐喺度好多。

禁止訪問

引用:我瞓住餵,舒服過坐喺度好多。

伯爵府

美好大世界2017勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 BK Milk勳章

penguin8 發表於 14-4-18 09:11
要吾要起身掃風?
如果佢瞓着,我會由佢瞓,如果食完未瞓先起身掃風,btw因為我BB唔會回奶嘔所以咁做無問題,如果會回奶的話就要自己衡量啦!而家佢6個月大,直頭用奶樽都唔使點掃風。

大宅

引用:如題

原帖由 penguin8 於 14-04-16 發表
如題
我覺得咩姿勢長期餵奶都背肌同手臂都有一定既負荷, 最緊要係勤伸展返d 肌肉, 放鬆返

大宅

引用:Quote:原帖由 eittak 於 14-04-17 發表訓係

原帖由 penguin8 於 14-04-17 發表
bb係側身訓住食?会吾会壓住手?
佢平訓住側少少身,但個頭就擰邊咁食,食完佢就會自動完全平訓返,成個過程對手都冇宅住家。不過正如其他媽媽講,訓係度餵(尤其一齊訓埋)有潛在危險,一定要好小心。

禁止訪問

引用:Quote:原帖由 penguin8 於 14-04-16 發表如

大宅

BK Milk勳章

原帖由 eittak 於 14-04-17 發表
我都係有時瞓喺度一路餵一路煲韓劇

大宅

引用:Quote:原帖由 mrschangc 於 14-04-18 發表

原帖由 penguin8 於 14-04-21 發表
餵到背肌好痛。
我都係, 但一定要經常伸展返d 肌肉, 唔係會越黎越痛, 痛到上個頭度

別墅

我都係訓係到餵,不過都要掃,但就好快ur

禁止訪問

引用:Quote:原帖由 eittak 於 14-04-17 發表訓係

禁止訪問

引用:Quote:原帖由 penguin8 於 14-04-21 發表餵

大宅

引用:Quote:原帖由 mrschangc 於 14-04-22 發表

原帖由 penguin8 於 14-04-22 發表
你係用咩姿勢餵?
係位置正確都痛?
係呀,因為阿b.越黎越大, 越黎越重,14 個月喇, 日日攬住佢點會唔攰

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊