興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

官方特派專員

hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

#BKmilk 每日為你呈獻優質資訊!

羅敏莊親身示範畀大家睇,貓貓同BB可以和平共處,唔一定話有BB後就要放棄貓貓的!
早前羅敏莊接受BK Milk訪問時,大談屋企九隻貓同囡囡陳禛的相處,想知更多就去BK Milk睇睇啦!

〈從不情願到小確幸-羅敏莊的育兒之路〉

Mimi家中只有四個人:Mimi、國邦、陳禛和工人姐姐,貓貓卻有九隻,陳禛可說對貓多過對人。「陳禛一出世就有貓伴在身邊,所以不會怕貓。對她來說,貓貓是家庭的一分子。」

九隻貓,九種性格,而一歲多的陳禛正處於對世界充滿好奇、喜愛探索的階段,為了讓貓貓與陳禛好好相處,Mimi時刻打醒十二分精神。

「我了解每隻貓的性格,九隻貓當中,有一半會好錫BB的,會陪她睡覺,她哭時又會來通知我;有些則較惡和冷漠,不理睬BB,有時連我都不睬(笑),我會睇實陳禛,教導她不要騷擾牠們。陳禛出世到現在,我從沒隔開她和貓貓,牠們彼此都很適應,相安無事。」

隨著年紀愈來愈大,陳禛與貓貓的互動愈來愈多,從前大多是貓貓守護她旁,現在她學像爸媽般摸摸貓貓,又會對牠們說「乖」。「我和國邦每天都這樣對貓貓,陳禛看著看著就模仿起來,『父母是孩子的一面鏡』這句話實在沒錯,你怎等待動物她就怎樣學,我覺得陳禛很有愛心,因為她自細便知道要照顧比她弱小的動物。」

【全文看:http://www.bkmilk.com.hk/?p=96395

** Like BK Milk facebook,即送勳章!快D Like啦! **
http://www.baby-kingdom.com/editorial/4038.php?storyid=4038

denisefung    發表於 14-4-16 12:55
Wistariatree    發表於 14-4-16 12:27
wingkaho    發表於 14-4-16 10:26
BK Milk ● 親子語,是《親子王國》提供的營養品,我們搜羅了香港、台灣、中國內地、外國的育兒、教育、健康資訊,最Fresh最鮮最有益實用。每天來看,你會發現很多新鮮事、有趣話題、健康貼士、著數情報、親子活動與好去處。

版主

版主 好媽媽勳章 BK Milk勳章

「到我這裏來的,我總不丟棄他。」(約6:37)"

禁止訪問

回覆:羅敏莊一屋九貓一個B

子爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

之前睇晒佢地有關養貓陀B新聞, 佢地兩公婆真係超Good又勁恩愛到爆

子爵府

希望因為有bb 而棄養動物o既人可以睇到
唔好再咁無知…而害左小動物

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Everyday, in every aspect, I become better & better. I always love myself.

I am totally open and receptive to all good.

大宅

子爵府

回覆:BK_Milk 的帖子

複式洋房

就算我有小朋友,都一定唔會放棄我家小貓。。
雖然奶奶成日叫我唔好要貓仔,我唔會理。

男爵府

大宅

bb 一定吸好多毛,自己都有養貓,一定要無時無刻清潔.

複式洋房

支持

大宅

但有時真係唔到你唔妥協我生之前都養咗隻美短好幾年,初初bb出世一路都諗住併存,直到bb 4個月大開始有輕微濕疹都無改變念頭,直至bb around 7個月大,成塊臉損晒,紅卜卜,又痕又辛苦,睇極醫生都唔好,唯有忍命,將愛貓轉送俾人,送走咗隻貓真係好唔捨得,好唔開心,但好彩阿仔D濕疹真係好番好多好多,阿仔依家都就嚟7歲,濕疹都只係偶發性,天氣轉時才在膝關節輕微發作,我自己都一路好想養番隻貓,但又怕阿仔頂唔住,依家唯有等阿仔長大成人,到我退休先諗啦

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

大宅

別墅

回覆 BK_Milk 的帖子

男爵府

首頁

尾頁

跳至